Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2023.

MISTERI DE REIS DE GATA 2023: DE LA TRADICIÓ A L'ESPECTACLE (Festa d'Interés Turístic Autonòmic, 2022) Crònica preàmbul a la Nit Màgica

20230103201751-reis22ajunt.jpg

Aquesta és la CRÒNICA que he remés a molts mitjans de comunicació, alguns dels quals com els digitals Marina Plaza o Levante-EMV ja han publicat i que us reproduïsc literalment:

Estem a les portes d’una nova posada en escena de l’adveniment dels Reis Mags a Gata. La culminació de les festes al voltant del Nadal i Any Nou perduren al nostre poble en tota la seua brillantor amb el nomenat MISTERI DE REIS, únic en la comarca i en molts altres punts de la Comunitat Valenciana.

La transformació d’aquesta festa tan estimada pels gaters i especialment pels infants de les llars gateres és una realitat. El canvi és rellevant. Als anys 40 del segle passant començava a gestar-se aquesta meravellosa iniciativa. L’any 1968 se li donava fortalesa amb un text escrit per Antonio Salvá Roselló, que precisava un escenari adequat i uns personatges que interpretaren aquell “auto” com els remots “autos sagramentals”. Del balcó de Casa Don Julián, el metge i alcalde del poble, es va passar als anys 70 del segle passat a l’avinguda la Pau. A esquenes o davant, el mateix donava, de l’estació del tren es va instal·lar aquell muntatge per el qual han passat nombrosos artistes aficionats de Gata, que han viscut any rere any la màgia dels Reis de Gata.

L’escenari tradicional s’engrandia i s’engrandia com un xiquet que es fa sagalet, de cara a una major amplitud. Anava madurant-se sense perdre els arrels tradicionals que el van portar a eixe lloc.

El periple emocionant del paisanatge i Ses Majestats des de l’avinguda la Pau a la plaça de l’Església on estava instal·lat el Portal de Betlem, també resultava una gran tradició, engrandien els cors per a tornar-nos a retrobar amb la inocència, l’evidència. I entremig, aquell poblat de Judea, que pretenia ser una addenda al gran comboi de Reis, però que va deixar pas a la monumentalitat i espectacularitat que requeria l’escenari més fascinant, el palau d’Herodes.

En els últims huit anys, el sagalet ha crescut, ha experimentat un gran canvi. Any 2015, l’Ajuntament de Gata i tots els que fan possible aquest “encant” aconsegueixen que es declare Festa d’Interés Turístic Provincial. Any 2017 es fan uns reis d’onomàstica, es festejen els 50 anys d’aquell bonic projecte i mentre va creixent i creixent la representació i les escenes. Any 2021, la tan temuda pandèmia ho paralitza tot, fins i tot aquesta festa. Any 2022, ja quasi sense restriccions però amb moltes mesures de seguretat i sanitàries, es busca un altre escenari, que complira amb aquesta exigènci. I es troba, apareix la plataforma de les grans orquestres de festes estiuenques, dels grans events amb molta gentada, el pati de les escoles de tota la vida. Allí, i tots asseguts, assisteixen a  la representació del Misteri i ho observen amb la seua gran majestuositat. La tradició es torna espectacle. El lloc ho facilita.

Arribem als Reis de 2023. S’estrena un altre nomenament, ben merescut per l’esforç de tota la gent que hi participa i que fa possible aquest vespradeta tan màgica. Des de juny de 2022 està declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Es tornarà a repetir el mateix lloc, el de l’espectacle. S’innovarà o més bé es revindrà la vinguda dels Reis Mags flanquejats per la banda de música, com es feia fa bona cosa de temps. El seguici reial des de l’avinguda de la Pau començarà a les 18 hores del dijous 5 de gener, passant pels carrers del cor gater i pujant per la Costera del Grup Escolar li donarà una altra vessant que ens pot sorprendre. L’espectacle del Palau d’Herodes començarà a les 18:30 hores. També la Coveta de Betlem estarà allí, a aquell escenari que va “inventar la pandèmia” i la baixada de l’àngel tornarà a ser una realitat.

I també és el moment dels agraïments. Des de la dirección d’escena i coordinación que fa Antonio Monfort, ànima mater d’aquest espectacle, fins a totes les persones de les seccions que hi participen i a l’Ajuntament que está darrere recolzant l’esdeveniment cultural i festiu, a tots ells un gran aplaudiment.

Pel canvi, per la renovació, la tradició s’ha tornat espectacle...i que siga per bé.     

FONT: Foto Ajuntament de Gata.  ELS VISIRS REIALS ANUNCIEN L'ARRIBADA DE SES MAJESTATS PELS CARRERS DE GATA (Misteri de Reis 2023)

20230104210805-pagesreis23.jpg

Aquesta vesprada han arribat. Vestien trages suntuosos i capes de colors. Eren els visirs reials. Ací a Gata sempre hem dit "hui venen els pages". El dia 4 de gener està reservat per a eixir a les places i cantons a escoltar a l’emissari reial, que diu sempre que els Reis Mags estan acampats a la Vall d’Aran.

I els visirs avancen per anunciar que el sèquit arribarà demà divendres a les 18 hores a l’avinguda la Pau. S’uniran en comitiva la banda Unió Musical de Gata i el grup de dansa, de l’escola municipal. Tots pujaran al pati del Grup Escolar, on estarà instal·lat el Palau d’hivern del rei Herodes. Començarà a les 18:30 hores la representació teatral, l’espectacle del MISTERI DE REIS de Gata. Salutacions a Herodes dels reis Melchor, Gaspar i Baltasar i mals presagis de la sibil·la Anea.

Després, els Reis Mags passaran per la Cova de Betlem. El Portal també està enguany instal·lat al mateix recinte. La següent tasca dels Reis i tots els seus pages serà repartir tots els joguets i regals per totes les cases del poble, com mana la tradició.

FONTS: Foto visita dels visirs d’aquesta vesprada, Misteri de reis i Vero Vives.   ENS HA DEIXAT ANTONIO RIBES, el marmoliste, home molt popular i amic de tots (D.E.P.)

20230105162414-piquero.jpg

Dia assenyalat. És la vespra de Reis. Ha faltat als 81 anys d'edat ANTONIO RIBES SOLER, el primer òbit del nou any 2023. Tots recordem l'ofici del marbre i com li dien popularment "Piquero". Segona generació de Marbres Ribes, que ara continua el seu fill, també Toni. Moltes làpides del campsant portaven la seua signatura. Ja son pare era del mateix gremi, després ell.

La capella ardent està instal·lada al vetlatori de Gata, al costat de l'església parroquial. La missa funeral serà demà dissabte 6 de gener, festivitat del l'Epifania (dia de Reis) a les 11 del matí a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Des del blog, el meu condol al fill i a la filla junt amb tots els seus, al nét i nétes. DESCANSE EN PAU, Antonio "el marmoliste". 

FONT: Recordatori esquela (ASV Servicios Funerarios). LA BRILLANT ESCENIFICACIÓ DEL MISTERI DE REIS DE GATA, PROTAGONISTA A LES NOTÍCIES DE À PUNT

20230105224222-inicireis.jpg

PODEU VEURE EL MOMENT D’EMISSIÓ PUNXANT ACÍ. Al minut 32,37 de l’informatiu de nit apareix el nostre poble.

L’espectacular i novedosa comitiva, així com la brillant escenificació del MISTERI DE REIS DE GATA (FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC AUTONÒMICA DE LA C.V.) s’ha vist per fi ben reflexada a la televisió. S’han complit els objectius i els protagonistes, testimonis i diversos moments han eixit a la televisió autonòmica valenciana "à punt". Enhorabona i agraïment als promotors de la idea, dels reporters i de la mateixa televisió. Al llarg de la nit i demà tot el dia aniré passant-vos reportatges i fotografies de la NIT MÀGICA, del MISTERI DE REIS DE GATA que ha concentrat vora dos millars de persones al recinte escolar.

FONTS: Vídeo Notícies à punt (Misteri de Reis de Gata) / Foto JM Vives.CRÒNICA DE L'ESPECTACULAR POSADA EN ESCENA DEL MISTERI DE REIS GATA 2023 (Festa d'Interés Turístic Autonòmic). Comitiva amb la banda, bengales, escenes, personatges, baixada de l'àngel,...

20230106132022-20230105-193619-copia.jpg

Pel canvi, per la renovació, la tradició s’ha tornat espectacle...i que siga per bé...

Així acabava la meua crònica abans dels Reis: "DE LA TRADICIÓ A L’ESPECTACLE". Encert total. Com les vesprades del 5 de gener a Gata són encara més màgiques, el tardet reial de l’any passat ens va regalar als gaters un lloc màgic, el recinte del grup escolar. Hi havia que pensar en com magnificar-ho, ja deixada apart la pandèmia. I ahí va sorgir de nou la màgia. Tots els participants del MISTERI DE REIS DE GATA, per començar la singladura de Festa d’Interés Turístic  Autonòmic de la Comunitat Valenciana, esperaven els Reis a l’avinguda la Pau, on tantes vegades la tradició màgica es va fer realitat. A ells se sumava un altre acompanyant de luxe, que li va donar una gran potència a l’acte, la banda Unió Musical de Gata.

Amb gran puntualitat, les sis en punt, quan caia la vesprada del tardet màgic feien aparició tots i cada un dels personatges que ens farien emocionar i vibrar al pati del Grup Escolar. La novetat estava servida, l’itinerari dissenyat. L’explosió de gent al pas de la comitiva reial va adquirir el seu màxim exponent a la Plaça Vella, comparat amb les grans cites del poble. Tots i totes les persones partien i acompanyaven a la comitiva, la Costera del Grup Escolar era un riu de gent. 

Minuts abans de les set, i amb la humetat rigorosa dels primers dies de l’any suplida amb l’emoció i les ganes, el pati i voltants s’omplien de gom a gom, amb vora dues-mil persones, que es disposaven a presenciar el gran espectacle. L’entrada de la banda va ser de pels de punta; el ballet com sempre colosal, superant-se; els personatges donant-ho tot sense oblidar que són aficionats. L’entrada dels angelets va ser un altre punt màgic de la vesprada-nit en la que el públic va encendre les bengales, la fosca i els llums donaren una altra explosió d’emotivitat a l’espectacle.

A la Coveta de Betlem passaven els pastors, l’escena bucòlica i la recuperació de la baixada de l’àngel. La protagonista ho feia tirant-se des de una de les finestres de l’antic Grup Escolar. "Pel Palau no heu de passar i tu Josep el fuster..."

El colofó el portaven els pages, els camions, pels carrers i places de Gata. Repartint paquets, alegria, goig i tot el veïnat parlant de l’èxit del MISTERI DE REIS DE GATA, de la Festa, que amb gran mereixement aixina es va representar.

Resta donar l’enhorabona als organitzadors, a la direcció artística, a l’Ajuntament, que estan darrere de tot, i, lògicament, als actors aficionats que van mostrar el seu gran potencial i van demostrar a tota la gent forastera i als seus paisans que a força d’assajos i voluntat..."ha sigut per a bé".

FONT: Foto portada blog JM. Vives.              DESPRÉS DE 6 ANYS I MIG D'OBRES ES COMPLETA LA LÍNIA 9 DEL TRAM I EL TREN JA CIRCULA AL COMPLET, ALACANT-DÉNIA

20230116125826-trentramestgata.jpg

Hui dilluns dia 16 de gener de 2023, després de sis anys i mig, s’ha completat per fi la línia del TRAM Alacant-Dénia. Recordem que aquell 28 de juliol de 2016 (podeu reviure aquell dia i els comentaris dels diaris digitals PUNXANT ACÍ) va deixar de circular, al menys de Gata a  Dénia, que ara es completa. Parcialment, va començar a circular des de Benidorm, primer fins a Teulada i després fins a Gata. des de hui ho fa ja també de Gata a Dénia, després de les obres de la GV que han millorat la seguretat del trajecte i dels trens. Els gaters i gateres podem veure ja el tramvia travessar oficialment la via per la carretera de Xàbia i enllestir cap als Plans i Rompudetes i cap a La Xara i Dénia.

Pel que fa a tot el trajecte Alacant-Dénia, malgrat a fer els viatgers transbord a Benidorm i Teulada, per a agafar el tramvia, i a falta d’acabar els tres ponts (un a Calp -Mascarat-, un a Altea -Algar- i el pont del Quissi a Benissa) i malgrat a fer tres hores de recorregut de Dénia a Alacant, la capital de la Marina Alta ja torna a estar comunicada per tren, malgrat a ser de via estreta.

Ara anirà a poca velocitat als trams que pot fer de tramvia i això pot provocar que es faça molt llarg el viatge complet. Els recorreguts curts seran més asequibles per a la gent. En un futur, completats els tres ponts farà possible trajectes directes i un poc més ràpids.

Així i tot, resta conéixer com quedarà la parada de Jesús Pobre, que interessa a Pedreguer i a l’entitat local menor de Dénia. El projecte ja està dissenyat però no executat i per ara s’ha iniciat l’expedient d’expropiació del sòl.

HORARIS CAP A DÉNIA

La freqüència de pas és cada hora. De Gata cap a Dénia eixirà a totes les hores i 20 minuts des de les 6:20. Des de Dénia eixirà a totes les hores i 42 minuts des de les 5’42 fins les 21’42. Aquesta línia 9 del tramvia d’Alacant va des de l’estació de Benidorm fins a Dénia. Es l’única línia del Tram no electrificada i per ella circulen els automotors MAN diesel.

Podeu veure el vídeo de com entra a Dénia el TRAM PUNXANT ACÍ.

FONTS: Informació posada en marxa tram Gata-Dénia, diaris (Internet). / Foto: Marina Plaza, el tramvia a l’estació de Gata.PER COMENÇAR L'ANY, GATA CORRE I CAMINA SOLIDÀRIAMENT A FAVOR DE ALTAIR (Diumenge, 15 gener)

20230116130952-cs6.jpg

(( TOTES LES FOTOS DE SOMESPORT, PUNXANT ACÍ)

Quasi a parts iguals, corredors i caminants per una finalitat solidària: fer esport començant l’any 2023 i col·laborant amb el projecte Altair. A les 10 del matí del diumenge 23 van partir els corredors des del pati de l’escola -com ja és habitual- (la comissió de festes 2023 tenia preparats esmorzars i el que fera falta) i i minuts més tard ho feien els caminants. Sis kilòmetres de recorregut pràcticament quasi tot pel casc urbà i exteriors de Gata cap a la zona del Raval, Boleries i Planisses.

Tot un èxit de participants a la carrera/caminata que organitzava el Club Atletisme Gata amb el suport de l’Ajuntament de Gata (regidoria d’Esports) i col·laboraven moltes empreses, comerços i firmes del poble. De la comarca i gaters/gateres, tots van participar. Al final, l’altruïsme contava. Un total de 550 euros que va rebre el representant de Altair a Gata, Josep Ginestar, de mans de la presidenta del Club d’Atletisme, Antonia Signes. Les autoritats Toni Signes (regidor d’esports) i Josep F. Signes (alcalde) van atorgar les copes als primers en arribar a meta.

En definitiva, un matí esportiu i amb molt bon temps per a la pràctica del sa exercici de córrer i caminar.

FONT: Fotos SOMESPORT / Charo Diego i Cronista de Gata. MÉS DE 700 PERSONES VISITEN EL BETLEM MONUMENTAL DEL CARRER SIGNES DE GATA. GRÀCIES

20230116193941-betlemfinal.jpg

Compartisc les paraules que ha posat la meua filla Verónica, al final de la campanya belenística 2022-2023 del betlem Monumental de la nostra casa del carrer Signes.

"GRÀCIES a tots/es els que heu visitat el nostre betlem!. Més de 700 persones han passat per ell, concretament 726, del 5 de desembre de 2022 fins al diumenge 15 de gener de 2023. Estem molt agraïts per les vostres paraules d’ànim i un any més contents de que vos agradara. Gràcies també a tots/es per les aportacions econòmiques per a que any rere any puga tenir més detallets!

L’any que ve més i millor!
Que no es perden les costums i tradicions!!"

Un agraïment especial als grups i col·lectius que han passat a fer la visita, com la gent del TAPIS, grups de catequesis i de júniors, sense oblidar a tots els escolars del Centre d’Ensenyament Primària "Santíssim Crist" de Gata i als més menuts del Jardí d’Infància "Xiulet", sense oblidar la tasca desinteresada del nostre "fotògraf particular" José Luis Fornés, i a tantes i tantes persones que s’han acostat a veure’l. Ja estem cavilant per a l’any que ve per a oferir a tots i totes una millor escenificació, un millor paisatge i novetats.

GRÀCIES, GRÀCIES I GRÀCIES.

FONT: Composició fotografies Vero Vives.


   HUI ÉS 17 DE GENER, SANT ANTONI ABAT, PATRÓ DELS ANIMALS. GATA EL CELEBRA EL CAP DE SETMANA, DEL 20 AL 22. . Abans es feia una gran festa aquest dia. Als anys 70 del segle XX ho va tornar a impulsar el Tio Pepe Lluís. Història curiosa al voltant de Sant Antoni de la Placeta

20230117192409-tiopepelluis.jpg

Hui dia 17 de gener, amb temps ventós i amb alertes d’ací i d’allà segons els avisos metereològics, ens informa el calendari que és la festivitat de SANT ANTONI ABAT O DEL PORQUET. A Gata se celebrarà el pròxim cap de setmana del 20 al 22. Aprofite per felicitar a tots els que porteu el nom del sant ermitany, que sou molts, tant de Tonis com de Antònies i que acabeu de passar molt bé el dia. Felicitats a tots i totes. A Gata abunda el nom popular del sant patró dels animals.

També tirem mà del refranyer valencià, que parla del sant i del temps. Un refrany que ve molt bé per ara diu: "De Sant Antoni (que és hui) a Sant Sebastià (que és divendres dia 20) fa el fred més fort de l’any". Aquest és molt paregut: "Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa". Diu un altre: "Per Sant Antoni, gelades i per sant Llorenç (que és el 10 d’agost), calorades". I sobre la neu: "A sant Anton, la neu ja té cames".

HISTÒRIA DEL SANT ANTONI DE LA PLACETA

El veïnat de Gata, sobre tot al barri del Raval, celebrarà les festes el pròxim cap de setmana i diumenge dia 22 serà la bendició dels animals a la Plaça de l’Església, com ja vaig publicar. Presidirà l’ofrena i romeria-processó pel barri dissabte a la vesprada (20 hores), la missa solemne del diumenge a l’església (12 hores) i la bendició (a continuació de la missa), l’única talla en madera que té el poble, una imatge de Sant Antoni del porquet.

Ens interessem per com va arribar a la Placeta aquesta imatge i la seua gran devoció. Té la seua història. El Tio Pepe Lluís deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant. Els seus hereus Francisco Mulet Signes (Paco l’Escolà -nebot de la dona del Tio Pepe Lluís-) i la seua dona Francisca Monserrat Torres, hui difunts, seguien el costum i la deixa. Després, continuaran els seus hereus.

Les festes patronals de l’Arraval de Gata dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l’escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l’època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes.
 

Als anys 40, amb gran solemnitat com corresponia, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenia una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l’animal s’adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada...

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d’honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes.

L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

En 1976 fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment:
“…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills.

Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, que recordem sempre amb estima, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra. 

A la imatge, el dia de la inauguració del santet a la Placeta. El Tio Pepe Lluís el va posar al seu lloc. Eren els anys 40 del segle XX.

FONTS: Història testimonial Sant Antoni / Foto Arxiu / Refranyer temàtic sobre Sant Antoni.HISTÒRIA LOCAL: EL PASSAT MÉS RECENT, HUI 18 DE GENER FA 6 ANYS DE LA GRAN NEVADA. La del 12 de febrer de 1983 farà 40 anys

20230118133110-ermitaamunt6anys.jpg

(PER A VISIONAR TOTES LES BONIQUES FOTOS DELS USUARIS -1er ÀLBUM d'aquell dia 18-1-2017- PUNXEU ACÍ)

Hui, 18 de febrer de 2023, es compleixen sis anys d’aquella històrica nevada, l’última que ha patit o que ha gaudit, a parts iguals, el poble de Gata i els seus habitants. Enguany, malgrat a la previsió de vent i pluja, per dues borrasques, tindrem potser vent però no neu.

Aquell dia començava amb aquestes paraules: "ESTÀ NEVANT A GATA I NO PARA...NEVADA A GATA, bon matí, dimecres 18 de gener de 2017. Aquella altra gran nevada va ser el 12 de febrer de 1983."

Més tard, en un altre post deia: "Mireu com està de neu el llit del riu, la muntanyeta i el vial, amb el pont. Aneu alerta amb les patinades. Comencen els problemes del gel. Carreteres tallades per la comarca. De Xàbia a Dénia pel baix Montgó han netejat la carretera. De Teulada cap a Moraira baixant també tallada. A Gata s’han suspés les classes de l’escola i l’institut. Aquest és el comunicat oficial des de l’Ajuntament: "Es supenen les classes als centres educatius de Gata. A les 11h es reprendran si deixa de nevar i s’oferira servei de menjador. Vos informarem al llarg del matí"."

En un tercer post us posava: "Molta tasca per davant ens espera. En dies històrics, cal gravar en la memòria o millor dit en la retina, els mòbils i càmeres, tot allò que siga blanc o combine amb la neu. Estem davant una data històrica. Des de la matinada de hui dimecres 18 de gener de 2017, quasi 34 anys després d’aquella altra gran nevada del darrer dissabte de 1983 (12 de febrer)*, ha caigut a Gata una nevada copiosa."

(*Per cert, enguany seran 40 anys d’aquella nevada del Darrer Dissabte)

Hi havia pel tardet del 18-1-2017 un altre post que penjava al Cronista de Gata i deia: "L’EQUIP DE GOVERN DE GATA acaba d’actualitzar la informació i diu literalment: ACTUALITZACIÓ 20.30h: Davant la situació d’emergència, nivell roig per nevades i groc per pluja i vent, es decideix suspendre DEMÀ DIJOUS 19 totes les classes als centres educatius i a les escoles municipals, excepte el servei de menjador. Si cap família té necessitat de dur els xiquets a l’escola i utilitzar el servei de menjador, ho podrà fer a partir de les 12h avisant al centre escolar al telèfon 96.642.88.25. Eviteu l’ús del cotxe i molta precaució! Recordeu que davant qualsevol incident podeu contactar amb la Policia Local. Seguim pendents de l’evolució del temps."

Hui, recordem amb molta nostalgia a sis anys vista aquella inclemència metereològica, aquells paisatges nevats, esperant que alguna que altre any torne a succeir.UN CARTELL ANUNCIANT L'ENTRADA A GATA HOMENATJA EL TREBALL DE LA LLATA

20230120125816-gatarodona2.jpg

L’Ajuntament de Gata ha instal·lat aquesta setmana un altre element anunciador de la població. S’estrena aquest a la redona de l’entrada de Gata i de la urbanització les Sorts per la carretera de Xàbia, donant la benvinguda al veïnat i als visitants al nostre poble. Es tracta del nom de Gata amb lletres d’un metre d’alçada, de ferro forjat, dissenyades per l’escultor xabier Toni Marí. L’encreuament del ferro formant les quatre lletres del poble emulen el teixit artesà de la llata, tan característic i tan important pel teixit comercial i industrial d’altre temps a Gata.

FONT: Fotos i informació, Ajuntament de Gata.FESTES SANT ANTONI 2023 GATA. HUI: MÚSICA, OFRENA, PROCESSÓ-ROMERIA I FESTA A LA PLACETA. DEMÀ: MISSA I BENDICIÓ D'ANIMALS

20230121195447-sa2.jpg

El veïnat del Raval i de tot el poble està celebrant el segon dia de les festetes en honor a Sant Antoni del Porquet, el santet de la Placeta. Aquest migdia dances (La Llata), orquestra i picadeta. Hui, sense faltar a la cita el fred (entre 4 i 6 graus), s’ha celebrat l’ofrena a Sant Antoni, després processó-romeria per tots els carrers del voltant de la plaça (Baix, Tetuà, Hostal, Roquetes, Moreres, Bisserot i Parres) i retornant al lloc. Aquesta nit continuarà la festa amb altra orquestra i demà serà el dia gran.

A les 11,15, les festeres i la comitiva veïnal portaran la imatge a l’església. Es farà la missa solemne cantada pel cor de "Amics del Tercer Món" a les 11:30 hores i a continuació la típica i tradicional benedicció d’animals.

FONT: Fotos Vero Vives. FESTES SANT ANTONI GATA 2023: HUI DIA 22 S'HA CELEBRAT AL SANT: MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS

20230122183452-santantoni.jpg

El matí fresquet no ha estat impediment per a assistir tot el veïnat del Raval i del poble de Gata a la missa solemne en honor a Sant Antoni Abat, que s’ha commemorat hui diumenge dia 22 de gener. A les 11, des de la placeta del sant s’ha portat la imatge. Festerets infantils i majors portaven els pans per a beneir i garrofes per a donar als animals. Les dones de la Comissió de Festes Sant Antonio 2023 portaven al santet.

L’església estava plena de paisans que han volgut arropar a les festeres i honrar el sant patró dels animals. Prèvia a l’eucaristia, el senyor rector Don Celestino Aló ha fet la benedicció dels pans i algunes membres de la comissió han procedit a la seua partició per a després de la missa repartir-ho entre tots els assistents.

A continuació de la missa solemne, que ha estat cantada pel cor de "Amics del Tercer Món", s’ha procedit a la benedicció d’animals per par del sacerdot. Primer, els animals domèstics de casa, després han desfilat carros i cavalls amb els seus propietaris donant un gran realç a la festa. La comitiva s’ha traslladat a continuació acompanyant al sant a la placeta, on han tornat a desfilar els carros i cavalls. Els festers han repartit entre tots els animals garrofes i entre els seus propietaris el pa beneit.

Al vi d’honor, celebrat al Centre Social Integrat, s’ha lliurat per part de les dones de la comissió d’una xicoteta imatge de Sant Antoni als pròxims majorals d’honor 2024, la família Mulet Salvá, succesors de José Luis Costa Vives (Tio Pepe Lluís), l’home llaurador que va tornar a moure la festa de Sant Antoni al Raval.

Una tradició bonica que no es perd i que ha retornat després de la pandèmia en tot el seu esplendor. Els costums, les tradicions i les festes de l’any que no s’han de perdre donant identitat a un poble com el nostre.

(PODEU VEURE EL FINAL DE LA FESTA I LA DEIXÀ DELS SANTET A LA PLACETA, A AQUEST VÍDEO)

FONT: Fotos Vicenta Blasco, Vero Vives i Cronista de Gata. 

       GATA: IMPOSICIÓ DE CRISMONS I PANYOLETES DEL JUNIOR

20230130140646-img-20230130-wa0002.jpg

Ahir diumenge, a la missa de 11:30 hores, els membres del Moviment Junior de Gata de l’etapa de pacte (xiquets/es de 4t de primària) van rebre els crismons i els de 5é les panyoletes de l’etapa d’identitat I (segona etapa de Juniors). A xiquets i xiquetes, fins un total de 10, se’ls va imposar el crismó, i a set les panyoletes. La missa que va ser cantada per membres del juniors, va comptar també amb la imposició de la panyoleta al nou consiliari rector de la parroquial de Sant Miquel Arcàngel, Don Celestino Abdó.

Els més menuts i majors completaren el dia al centre parroquial amb jocs, un dinar i una pel·lícula. En les pròximes setmanes tots els juniors de la Marina participaran en la convivència a un alberg, reprenint passat el temps de la pandèmia, aquestes activitats.LLIURAMENT OFICIAL DEL RECONEIXEMENT DE FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC AUTONÒMIC DEL MISTERI DE REIS. Homenajats els regidors de festes de la democràcia. Assistència del secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer

20230131144319-3.jpg

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer ha lliurat, aquest matí, el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana al Misteri de Reis de Gata. Ho ha fet en el transcurs d’un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Gata, Josep F. Signes, el regidor de Festes, JoanVi Vallés i un gran nombre de ex-regidors de festes i col·laboradors de la festa.

A més d’una projecció de l’última representació realitzada el passat 5 de gener, s’ha volgut reconèixer la tasca del diferents regidors de festes que s’han succeït en el temps des de 1979. També s’ha fet una menció especial a l’autor del text, Antonio Salvà Roselló; a l’actual director d’escena, Antonio Monfort i de totes les persones que , des de la comissió de Reis, treballen per la consolidació i creixement del Misteri de Reis de Gata.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicava, el passat mes de juny, la resolució de 2 de juny de 2022 amb el reconeixement a la festa de Reis de Gata.D’esta manera s’avançava en un procés iniciat , amb la declaració de festa d’interés turístic local  primer i en 2015, Festa d’Interés turístic provincial,  per posar en valor una tradició arrelada en el municipi de més de 50 anys, i donar, així,un pas endavant fent una aposta de qualitat, valorant l’esforç realitzat per un nombrós conjunt de persones, més de 300 participants, des de l’Ajuntament fins l’últim col·laborador d’esta Festa, per tal d’aconseguir que els Reis Mags de Gata siguen el patrimoni de tot un poble i una de les senyes d’identitat.

L’alcalde ha fet una cronologia de la Festa, el regidor de festes Joanvi Vallés ha fet un agraïment als presents (regidors anteriors i comissió de festes) i el secretari autonòmic ha destacat la tolerància que suposa la festa i la festa coral en la que treballa Gata. Colomer ha reconegut que el vídeo l’ha impressionat i ha reconegut que el poble té ben merescut el nomenament de Festa d’Interés Turístic Autonòmic que és difícil d’alcançar.

LA PREMSA PARLA JA DE L’ACTE

De seguida, els diaris digitals s’han fet ressó de l’acte d’aquest migdia. El digital Marina Plaza titula: "El Misteri de Reis de Gata, en el mejor momento de toda su historia". "La representación recibe la distinción de Fiesta de Interés Turístico autonómico y trasciende fronteras: "Está basada en la tolerancia, cada rey es de un color, de una procedencia diferente, es un símbolo de hospitalidad". "Intenso homenaje a todos los concejales de Fiestas que han hecho crecer el auto". Podeu veure tot l’article PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, LaMarinaAlta.com titula: "Representants del Misteri de Reis de Gata reben el reconeixement oficial de Festa d’Interés Turístic Autonòmic" L’article, que té moltes fotografies, podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

També el digital del Levante-EMV ha volgut fer l’article que ha titular: "El orgullo colectivo de "El Misteri dels Reis" de Gata". Al subtítol: "Francesc Colomer entrega al alcalde el reconocimiento de fiesta de interés turístico autonómico y destaca que esta representación que arranco en 1968 "convierte las calles en trama escénica". Podeu llegir tot l’article PUNXANT ACÍ.

Ho podem trobar també a la pàgina oficial de Turisme (CV), quan titula: "Colomer entrega en Gata de Gorgos el reconocimiento como Fiesta de Interés Turístico Autonómico al "Misteri de Reis de Gata". Podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

També ho vegem al novíssim (s’estrena hui mateix) canal Gatadigital.com amb l’article: "Gata recoge el reconocimiento como Fiesta de Interés Turístico Autonómico al "Misteri de Reis". Moltes fotos al facebook (Gata digital). També podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

FONTS: Articles de Marina Plaza, LaMarinaAlta.com, Levante-EMV i Gatadigital.es  .Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris