Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 12 dies. Aquelles festes de 1957 ( II )

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 12 dies. Aquelles festes de 1957 ( II )

A la fotografia, el conjunt Moll que amenitzà el festival de dilluns 29 de juliol d’aquell any 1957.

Abans de donar-vos a conéixer la segona part de la programació de les festes de 1957 -ja sabeu, aquell programeta que encetava ahir-, cal dir que el compte enrerre cada vegada està més a prop. Sols a dotze dies del dia 29, encara que el dia 28 ja serà una jornada pre-festera. I si estem a dotze de les festes, sols a quatre del començament de la novena, que començarà al Calvari dijous 21.

Però anem a la història festera. Aquelles festes de 1957.

Anem hui i demà a fixar-nos en els actes i les seues curiositats. La manera de redactar-se al programa era distint, la manera de fer-los també.

El dia de Sant Jaume, dijous 25 de juliol es va resar una missa a la Capella del Crist "como acto de despedida de los vecinos del Tosalet". Després es va baixar al Crist "al anochecer" i baix a la plaça es va disparar una "bonita traca de colores".

Interesant aportació històrica, sobre tot per a la banda de Gata. Diumenge 28 de juliol va arribar expresament de la Comissió de la falla "Colonia la Amistad" la fallera major i cort d’honor d’aquell any. Era la falla en la qual animava els passacarrers la nostra banda Unió Musical de Gata a les falles de València. La comitiva que al programeta deia "El cortejo" es va rebre a la Plaça d’Espanya i acompanyats de la banda, com no una altra vegada, van anar a l’església, allí es va fer la missa o una ofrena de flors a la Mare de Déu. Després de la missa, la fallera major imposà "un corbatín" a la banda per agraïment a les actuacions de les passades festes falleres de Sant Josep.

Eixe dia, encara es va fer un passacarrer "por una famosa pareja de dulzaineros" -serien els recordats Pepe Porró de Gata i Simeó de Pedreguer o serien de l’Horta, valencians?- a les 7 de la vesprada. Al Cinema d’Estiu en dues sessions es va projectar "El Talismán" per Rex Harrison i Virginia Mayo.

Dilluns 29 de juliol al "sector central de la población" es va fer la primera "entrá de los elementos que han de actuar en los festejos tradicionales". A la Plaça 18 de julio (actualment Plaça Nova) es va fer el primer gran festival i estava amenitzat pel conjunt Moll (veure fotografia).

Torna a cridar la curiositat el primer acte del dimecres 30 de juliol, perquè a les 8.30 començava l"arreplegá de la barcha". Encara es mantenia aquest costum per tal de recollirs fons per a la festa. I acabat el passacarrer es disparaven traques "en la calle y casa galardonada en un original pasacalle". Per la nit tornava a estar inclós el cine al programa fester. Projectaven al Cinema d’Estiu en una sessió, les 11 de la nit, la pel·lícula "Alas de fuego" en cinecolor per Robert Stack y Conen Gray.

Acabe la segona part de l’explicació de les festes de 1957, amb l’últim dia del mes de juliol. El 31 de juliol feien bous matí i vesprada. El Conjunto Levante va amenitzar la verbena a la Plaça 18 de julio amb "el típico baile del farolillo".

(Demà continuaré amb la resta de la programació de festes de 1957).

0 comentarios