Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA UNIÓ MUSICAL DE GATA TÉ 151 ANYS (1870-2021) - La pandèmia ens va furtar la celebracio del 150 aniversari ( I )

LA UNIÓ MUSICAL DE GATA TÉ 151 ANYS (1870-2021) - La pandèmia ens va furtar la celebracio del 150 aniversari ( I )

Com comentava ahir per la presentació del cap de setmana musical de la banda de Gata i per als que no heu llegit o voleu tornar a llegir l’article publicat al llibret de festes de Santa Cecília 2021, us el posaré tot dividit en tres capítols.

El primer capítol abarca des del naixement, 1870, fins la fundació com a Societat de la Unió Musical de Gata de Gorgos. Els primers 55 anys de la banda.

* Aclarant el títol de l’article: SESQUICENTENARI vol dir 150 anys *

* Aclarant les fotos que il·lustren l’article: pose les mateixes fotografies que figuren al llibret de festes, que són de l’arxiu de la banda o particulars *

LA PANDÈMIA ENS VA FURTAR LA CELEBRACIÓ DEL SESQUICENTENARI…PERÒ ARA HO CELEBREM (1870-2020+1, 150+1 ANYS DE BANDA)

Miguel Vives Signes, Cronista de Gata

Com en un somni recordem aquelles paraules que escrivia al programa cecilià, per l’octubre de 2019: “La banda UNIÓ MUSICAL DE GATA DE GORGOS comença el compte enrere per a la celebració del SESQUICENTENARI -150 anys, que es diu prompte- de la seua creació...”. Qui anava a imaginar-ho!. La pandèmia del COVID19 ens va furtar aquelles festes. Ara, dos anys més tard, ja pareix que estem quasi fora d’aquest mal somni i la banda més que centenària vol tornar a la normalitat, celebrant el 150+1 aniversari. Seria llarg i pesat començar a recordar tots, tots els events dels 150 anys, però si que podem fer un passeig virtual amb unes quantes pinzellades de les 15 dècades d’història. No estan totes, però quasi totes...

1870: Naix la banda de Gata. Primer director i impulsor RICARDO GONZÁLEZ BLASCO (1870-1890).

1883: 5 i 6/8, Festes patronals. “El Corresponsal” de “El Eco de la provincia: diario conservador-liberal” d’Alacant diu que amenitzava la banda de música. Acaba el comentariste felicitant a Don Francisco Salvá perquè –diu ell- “a la seua poderosa iniciativa i incansable zel es deu la formació de la banda de música, composta de fills de la població”. Està parlant-nos de la formació primera de la banda.

1895, 2-6: Visita pastoral del cardenal arquebisbe. Serenata de la banda municipal.

1898-1906: Director de la banda EUGENIO GONZÁLEZ GARRIGÓ, fill de l’anterior.

1899, 8-12: Festa de la Puríssima. La senyoreta García de Gata havia regalat una imatge de la Puríssima per a l’església del convent de Jesús Pobre. Eixe dia fou traslladada la imatge de Gata a Jesús Pobre, als acords de la música de Gata.

1904: Es crea a la localitat una nova banda de música, dirigida pel pràctic SALVADOR SALVÁ PONS. “Per a la corporació municipal...acompanyarà tocant totes les funcions religioses i dies més assenyalats de festa”. S’acorda separar del seu càrrec al director Eugenio González. Gata va tindre dues bandes per aquells temps.

1906, 4/5: El Mercantil Valenciano. Ondara “reciben a los miembros del jurado con la banda municipal de Gata. Observem que es diu banda municipal de Gata.

1906-1916: l’altra banda té de director, de nou, al fundador RICARDO GONZÁLEZ BLASCO.

1907, 1/4: Publicat a Las Provincias, Visita d’un foraster a Gata. Parla de “La Primitiva de Gata”, de la que és director D. MANUEL NAVARRO VALERO de Novelda. Este any canten la missa de Santa Cecília els músics de “La primitiva”.

1908.- 19-22/7. Festes de Novelda. La banda de Gata va a tocar a Novelda perquè el director era d’allí. La premsa publicar el programa complet de les festes de juliol i feia moltes referències a l’actuació de la banda del nostre poble. Dia 19 ”verificaria la seua entrada la banda de música “La Primitiva” de Gata, que dirigeix el fill d’esta ciutat D. Manuel Navarro Valero”. Altres actes anaven acompanyats “per la música de Gata...” Actuava als concerts de places, jardins i el casino junt amb les bandes de Rojales, Crevillent i Monòver.

1909, 19/12: Festa de les Filles de María. Xaló. La banda recorre els carrers del poble.

1915, 11-7: Inauguració de la línia del tren completant el trajecte Alacant-Dénia. La banda amenitzar eixa fita tan important.

1916: Director de la banda, FERNANDO SIGNES ARABÍ.

FINS A 1925.- Dirigeix la banda DOMINGO CASAS PÉREZ.

1925: Es funda la SOCIETAT DE LA UNIÓ MUSICAL. Iniciativa de Vicente González.

(Continuarà demà...)

FONTS: Fotos arxiu banda i particular Cronista de Gata.

 


0 comentarios