Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL: LA BANDA DE GATA I LA PREMSA ( I ) - Publicat al llibret de Santa Cecília 2012 -

HISTÒRIA LOCAL: LA BANDA DE GATA I LA PREMSA ( I ) - Publicat al llibret de Santa Cecília 2012 -

Estem ja a les portes dels dos dies grans de la festa de SANTA CECÍLIA per als músics de Gata. És el moment de recordar els viatges de la banda a tocar fora del poble, en un període que va entre 1883 i 1908. Aquest article ha estat publicat a la revista del programa de festes Santa Cecília 2012 de la banda Unió Musical de Gata. Pose ara la primera part:

LA BANDA DE GATA I LA PREMSA, DETALLS DE LA SEUA HISTÒRIA: 1883-1908 ( I ) MIGUEL VIVES SIGNES, Cronista Oficial de Gata, Novembre 2012

Per les festes de Santa Cecília de 2007 vaig publicar la nota de la visita d’un foraster al poble i la grata impressió que li va donar la banda de Gata.  Ell publicava l’article al diari LAS PROVINCIAS el dia 1 d’abril de 1907. Seguint amb la mateixa línia, faig un repàs per la història de la banda de Gata, a través d’algunes publicacions des de 1883 a 1908.

Aprofite per felicitar a tota la família de la banda Unió Musical de Gata per commemorar la seua patrona i recordar-los que estem a vuit anys del 150 aniversari de la nostra banda. Si de grat record i molt bona organització va ser el 140 aniversari en 2010, al 2020 toca repetir o superar-se.

1883.- Festes patronals.- “El Corresponsal” del diari alacantí “El Eco de la provincia: diario conservador-liberal” escriu des de Benissa el dia 8 d’agost, passades les festes. A l’escrit fa moltes referències a la banda de música. Al respecte de la processó de baixada, que aleshores es feia el dia 5 d’agost vespra de la Festa Major, diu el “corresponsal” que amenitzava l’acte LA BANDA DE MÚSICA AMB ESCOLLIDES PECES MAGISTRALMENT EXECUTADES…I VA ACABAR EL DIA RECORRENT LA MÚSICA ELS PRINCIPALS CARRERS DE LA POBLACIÓ. De la processó de pujada del dia 6 deia que EL CLERO ANAVA ENTONANT HIMNES I CÀNTICS SAGRATS I LA MÚSICA LLANÇANT ALS ESPAIS EN SUAUS ONDULACIONS, SUBLIMS HARMONIES.

Acaba el comentariste felicitant a Don Francisco Salvá perquè –diu ell- A LA SEUA PODEROSA INICIATIVA I INCANSABLE ZEL, ES DEU LA FORMACIÓ DE LA BANDA DE MÚSICA, COMPOSTA DE FILLS DE LA POBLACIÓ. També felicita a Don José Feliu i diu dels dos: “ALS DOS ALENTEM PER A QUE CONTINUEN EL CAMÍ COMENÇAT, SEGURS DE QUÈ COM FINS ARA, SEGUIRAN OBTENENT ELS PLÀCEMES DELS SEUS CONVEÏNS.[1]


[1] Diari “El Eco de la provincia: diario conservador-liberal”. Alacant. Època 2ª, Any Vé, Nº 1.203, del 17 d’agost de 1883, extreta la página de http://prensahistorica.mcu.es.
 
A la imatge, detall d'una fotografia de finals del segle XX, que pertany a l'Arxiu Parroquial. es pot vore a la banda al racó del campanar, com sempre ha fet a les grans celebracions.
 
(Demà, segona part de l'article)

0 comentarios