Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

NOVA SÈRIE D’HISTÒRIA LOCAL DE GATA: els plafons ceràmics, santets de carrer i del calvari (Introducció)

NOVA SÈRIE D’HISTÒRIA LOCAL DE GATA: els plafons ceràmics, santets de carrer i del calvari (Introducció)

El poble de Gata, sobre tot als carrers més cèntrics del casc urbà, té prou panells devocionals ceràmics, que constitueixen tot un conjunt artístic per sí mateixa i que estan protegits, a nivell municipal. Aquestes ceràmiques presideixen les façanes de les cases i a alguns patrons o verges els dedicaven abans novenes.

El blog del "Cronista de Gata" enceta hui dia 22 de gener de 2013, quan a València ciutat es festeja a Sant Vicent de la Roqueta o Sant Vicent Màrtir i quan estem a sols sis dies passats del patronatge de Sant Antoni del Porquet, una nova sèrie d’Història Local, dedicada als plafons ceràmics del poble, als santets de carrer, com han qualificat alguns. I si no, mirem alguns llibres dedicats a aquest art, com és el cas del de Josep Lluís Cebrián i Molina que es diu: "Els santets de Canals: capelletes i plafons ceràmics de devoció popular" i que publicà l’any 2000 edita per l’Ajuntament d’aquell poble de la Costera.

Seguirem, dia a dia, dos articles meus publicats als llibres de festes patronals sobre "Les capelletes dels nostres sants", un d'ells publicat en 1983, així com el llibre de Fernando Sendra Bañuls publicat per l’Institut d’Estudis "Juan Gil-Albert" en 1995 titulat "Plafons ceràmics i imatges devocionals a la Marina Alta (Alacant) en el capítol corresponent a Gata.

Un total de 25 "capelletes", una a una, anirem comentant-les. Una cada dia, passarem pels carrers on estan ubicades aquestes joies artístiques que mai deuen ser enderrocades ni modificades, sinó tot al contrari preservades i ben conservades. Ampliarem l’estudi per les capelletes del Calvari -un total de 21-, també panells artístics, alguns hui malauradament maltractats. Ahí acudirem també al meu article de festes sobre este capelletes publicat en 2009 titulat "El Calvari de Gata i les seues capelletes, Un patrimoni local artístic per restaurar".

A la fotografia, la més antiga de totes les capelles de carrer que hi ha a Gata, la dedicada al patró el Santíssim Crist del Calvari, ubicada al carrer Duquessa d’Almodòvar.

1 comentario

Josep Lluís Cebrián -

Aquest plafó del Crist del Calvari de Gata és d'un pintor el nom del qual encara no s'ha identificat. Podeu veure obres seues en l'article de Beatriu Navarro:
http://www.retabloceramico.net/articulo0478.htm