Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EFEMÈRIDES: TRES NEVADES EN EL TEMPS: HUI DIA 11/1 FA 61 ANYS DE LA NEVADA DE 1960; EL DIA 18, EN FARÀ 4 D'UNA ALTRA (2017), I EL 12 DE FEBRER, 38 DE LA DEL DARRER DISSABTE (1983)

EFEMÈRIDES: TRES NEVADES EN EL TEMPS: HUI DIA 11/1 FA 61 ANYS DE LA NEVADA DE 1960; EL DIA 18, EN FARÀ 4 D'UNA ALTRA (2017), I EL 12 DE FEBRER, 38 DE LA DEL DARRER DISSABTE (1983)

(( APROFITE PER CONVIDAR-VOS A PUBLICAR ALGUNA FOTOGRAFIA, AL FACEBOOK O ENVIAR-ME-LA AL CORREU ELECTRÒNIC D’AQUELLS DIES TAN ASSENYALATS DEL GENER DE 1960, FA JUST ARA 61 ANYS, O DE LA DE FA 4 ANYS (2017) O LA DE FA 38 (1983) ). LES PUBLICARÉ...

No ha nevat per ací en aquest episodi de la tormenta Filomena, però si ho ha fet prop d’ací (Serra de Bèrnia, Marina Baixa, El Comtat). Per això, anem a recordar tres nevades dels últims 40 anys a Gata. No cronològicament, ja que just hui, 11 de gener de 2021, recordem la nevada de fa 61 anys exactes que va fer sobre Gata igual que altres punts de la Marina Alta i inclús a la ciutat de València, gràcies al testimoni fotogràfic de la col·lecció de Jaime Signes-Costa Mulet, que pel març de 2012 em va cedir aquestes i altres fotografies per a publicar al blog.

A les fotografies d’aquells dies, publicades a la sèrie "Fotografies antigues (Gata en el record) podem observar quanta neu va caure. A la imatge de l’escola, que sols portava tres anys acabada, es veu la neu davant de la construcció. Les altres dos imatges corresponen a l’estació, lloc sempre molt estimat pels veïns gaters per fer fotografies, i més si el blanc element estava present. Finalment, des de la pujada al calvari una fotografia en la qual es veu part del poble amb les teulades nevades.

Quan a març de 2012 publicava les fotos, un seguidor del blog Paco Moncho comentava aquella inclemència metereològica tan infreqüent al nostre poble: "Recorde aquella nevada. Jo tenia 8 anys, i quan van eixir d’escola van anar per la carretera de Xàbia i al xafar la cuneta em vaig esfonçar el peu (portava polaines) i la neu en va baixar tot el peu. Quina fredor!!. Son records quasi oblidats."

Les mateixes fotos de la composició podeu tornar-les a repassar. Per a la foto de l’escola PUNXEU ACÍ. Per a la foto general de l’estació, PUNXEU ACÍ. Per a veure quasi la mateixa però de més prop, PUNXEU ACÍ. Per a mirar un detall del poble nevat PUNXEU ACÍ.

Finalment, agraïment al propietari de les fotos Jaime Signes-Costa Mulet pel testimoni. 61 anys de record.

NEVADA DEL 18 DE GENER DE 2017:

Altra efemèride referent al temps i a la neu es va produir tal dia com el pròxim dilluns, 18 de gener de 2017. A les fotografies es pot veure com estava de neu el llit del riu, la muntanyeta i el vial, amb el pont eixe dia, 18 de gener de 2017. Hi havia carreteres tallades per la comarca. De Xàbia a Dénia pel baix Montgó van netejar la carretera. De Teulada cap a Moraira baixant també estava tallada. A Gata es suspenien les classes de l’escola i l’institut. Aquest era el comunicat oficial des de l’Ajuntament fa cinc anys: "Es supenen les classes als centres educatius de Gata. A les 11h es reprendran si deixa de nevar i s’oferira servei de menjador. Vos informarem al llarg del matí".

NEVADA DEL 12 DE FEBRER DE 1983:

La recordeu?. El pròxim 12 d febrer farà 38 anys. Aquell 12 de febrer de 1983 era Darrer Dissabte, dissabte de Carnestoltes. Es va produir en tota la Marina Alta la GRAN NEVADA. La gent es preparava i ultimava les coses per al dia següent anar de paella, com és costum a Gata el darrer diumenge. El cel al migdia es va posar lliset i va començar a nevar força valent. Al dia següent, Darrer diumenge, el paisatge estava totalment blanc, la gent va gastar tots els carrets de fotos que estaven al seu abast. Hi havia que immortalitzar-ho.

FONT: Fotos composició, col·lecció de Jaime-Signes Costa Mulet i Fotos Arxiu.

0 comentarios