Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENT ABANS ? ( I ) Història local: 1904-1919.

COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENT ABANS ? ( I ) Història local: 1904-1919.

Comence ací, de hui diumenge al divendres 10, una sèrie de pinzellades per a la Història Local, de la constitució d’alguns dels Ajuntaments gaters, com es desenvolupaven abans. Estem ja a les portes de la nova legislatura, però com es feien els plenaris "especials" o extraordinaris d’altres temps a Gata?.

Comence pel dia 18 de gener de 1904. Va ser eixe dia la sessió de Presa de possesió i Constitució de l´Ajuntament especial. Hora, les 6 de la vesprada. Total: 4 regidors propietaris i 7 nomenats pel Governador Civil. S´acordà celebrar les sessions, els dilluns i dimarts, de totes les setmanes.

Però si aquell era l’Ajuntament especial, el 22 d’agost d’eixe any es la presa de possessió del nou Ajuntament, a les 7 de la vesprada. Sigué designat alcalde José Signes Diego, que apareix a la fotografia del costat i que li deien "El Barbut".

Dos anys més tard, el 18 de febrer de 1906, es nomena el nou Ajuntament, del qual ix com alcalde-president Antonio Pedro Grimalt. Cesaren del seu càrrec, per Ordre Ministerial de Governació del 2 de març anterior: Francisco Monfort Pedrós, José Signes García, Vicente Signes Signes, Antonio Fornés Ferrer i José Mengual Urrea.

Estem ja al 1 de gener de 1912. Venien del bieni anterior, els següents regidors: Vicente Mulet Signes, Francisco Monfort Mulet, Eduardo Mulet Montaner, José Salvá Fornés i Vicente Signes Signes. Es constituí el nou ajuntament, resultant ser el nou alcalde-president, que eixia i entrava com alcalde, Gerónimo Mulet Montaner.

També hi havia eleccions municipals en aquelles dates. Així el 15 d’octubre de 1917 es van celebrar eleccions municipals. Es votaven els regidors electes, que hi havien de constituir l’Ajuntament, el primer d’any entrant.

L’1 de gener de 1918 quedava constituit el nou ajuntament i era nou alcalde-president Vicente Signes Ferrer.

Ens anem a 1919. L’1 de gener, per segona vegada es plantejada la dimissió de l’alcalde Antonio Salvá Fornés, per salut i per múltiples ocupacions. Els regidors José Signes Signes i Bernardo Mulet Monfort, s’atenen a el que ja han manifestat. S’adherix el regidor José Signes Diego.

Es proposa la votació, resultant admesa la dimissió de l’alcalde per majoria, 5 vots. Queda elegit, el nou alcalde-presidente Jaime Signes Costa. El regidor José Signes Signes protesta de l’elecció, al haver recaigut la mateixa en un regidor interí. El regidor Maties Monfort Mulet manifesta que té la mateixa obligació que un regidor propietari, és just i raonable la seua elecció. El regidor Bernardo Mulet Monfort fa saber que té major nombre de vots adquirits en les eleccions de regidors, a novembre de 1917, i es reservarà el dret i s’abstendrà de prendre part en cap votació que es referixca.

(...Continuarà demà dilluns 6)

FONT: Documentació dels Llibres de plens, Arxiu Municipal, Gata.

 

1 comentario

JJ -

Esta nova secció esta molt bé