Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( V )

HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( V )

Seguint amb l'altra minisèrie d'estos dies i gràcies a la deferència de les germanes Zaragosí, coneguem les curiositats que desprenien les Ordenances Municipals del poble de Gata de 1861. Hui coneguerem els capítols sisé al vuité dedicats als gossos, a les baralles i jocs de xicons i als pous i fonts públiques.

Capítol VI. Gossos:

Art. 25.- Els gossos de presa i mastins portaran sempre boç de manera que no puguen mossegar. Els propietaris que els tinguen sen este requisit incurriran a més de la multa, en la responsabilitat dels danys que ocasionen.

Art. 26.- El propietari d'heretat o casa que trobe algun gos causant-li algun dany, té dret a matar-lo dins de la seua heredat o casa.

Capítol VII. Baralles i jocs de xicons:

Art. 27.- Ni dins de la població ni fora d'elles es permetran les baralles de xicons, ni disparar petards, ni coets, tirar pedres a mà amb fona, causar dany als animals o plantes, ratllar o embrutar les parets o portes dels edificis. Els pares i tutors respondran per ells.

Art. 28.- En les baralles o jocs de xicons, també serà responsables els que els hagueren incitat o presenciant-ho no ho haguesen evitat podent-ho fer.

Art. 29.- Es prohibix l'ús de les maces que en Quaresma solen fer els xicons.

Art. 30.- Així mateix que els xiquets tiren pedres a les teulades. El xiquet que trenque algun cristall, farol, etc, a més del seu valor, pagarà dos reals de multa, així com els dels dos articles anteriors.

Capítol VIII. Pous i fonts públiques:

Art. 31.- Els que vagen a traure l'aigua dels pous i fonts públiques ho verificaran conforme vagen arribant, per rigurós torn amb cànters o poals nets.

Art. 32.- No es tiraran pedres ni cap classe d'immundícies en els referits pous, ni en els seus pilons ni es netejaran sobre els seus brocals robes ni altres utensilis.

Art. 33.- Els propietaris de les basses i llavadors particulars, així com els encarregats dels esbeuradors públics mantindran l'aigua neta, sense que faça mal olor. Els encarregats dels esbeuradors no permetran beure a cap bestiar llanar ni cabrum.

FONT: llibret opuscle, Ordenances Municipals del poble de Gata, 1861. Museu del "sombrero".

0 comentarios