Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (IX)

GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (IX)

Un altre capitulet de la minisèrie que porte ara endavant sobre els anys 40 al 60 del segle XX, per mig d’una indústria local, concretament la de "Viuda de Vicente Salvá". Dos documents més ens porten a 1944 i tracten sobre el Gremi dels artesans del margalló ("palmito").

Un dels documents està datat l’1 d’octubre de 1944. Es comunicava a l’empresa que assistiren a la constitució del SINDICATO DE LA PALMA, que es faria a les 19 hores del dia 2 en el local de la C.N.S. La comunicació la ferien "cumpliendo órdenes del Exmo. Sr. Gobernador y Jefe del Movimento i portava la capçalera de la Delegació Provincial de Sindicats de Falange Española Tradicionalista y de las JONS d’Alacant.

L’altre document és una cèdula d’inscripció a la Delegació Nacional de Sindicats, que també portava el "yugo y las flechas". La Entitat Sindical creada era el GREMIO DE ARTESANOS DEL PALMITO. La data era 14 d’octubre de 1944. Josefa Signes, Viuda de Vicente Salvá, escrivia del seu puny i lletra: "Hago constar que la empresa Vda. de Vicente Salvá Monfort pertenece al Sindicato Nacional Textil". Posava el segell de l’empresa i signava.

A la imatge teniu el llistat de fabricants del gremi que hi havia en eixos anys 40 del segle XX a Gata i a Pedreguer.

FONT: documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").

0 comentarios