Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

REIS GATA 2020: HUI, DIA DEL BÀNDOL. DEMÀ EL DIA MÉS ESPERAT. PARLA LA HISTÒRIA: 1913-2020, 107 ANYS (53 de Misteri)

REIS GATA 2020: HUI, DIA DEL BÀNDOL. DEMÀ EL DIA MÉS ESPERAT. PARLA LA HISTÒRIA: 1913-2020, 107 ANYS (53 de Misteri)

Hui, 4 de gener de 2020 i dissabte, els pages -com a Gata els coneguem-, arribaran als carrer de Gata anunciant que demà a les 18.30 hores serà el moment culminant d’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient al poble de Gata, event que té una llarga història de més d’un segle. Repassem els moments més importants.

Tot comença en 1913, amb la filla del doctor Moratal

Fa 53 edicions que es representen els Reis a Gata com a Auto, primer i després com a Misteri.

En valencià es representa des de 1998

Els anys 2015 i 2016 es declara FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL, primer (2015) i PROVINCIAL després (2016)

El Misteri de reis de Gata arriba a l’any 2020, però abans ha passat per molts canvis i modalitats al llarg d’un segle i set anys més. Les dates cronològiques ens situen des del començament al dia de hui en una història de Reis del poble. Des dels prolegòmens a hui haurien passat ja 107 anys.

PROLEGÒMENS:

1913, d’això fa 107 reis: La iniciativa solidària de la filla del Doctor Moratal, que fou metge i alcalde, iniciada eixe any, va constituir l’embrió dels reis actuals. La jove, degut a la situació econòmica per la que travessava el  poble va recurrir a les famílies pudients de Gata per a recaptar diners i poder repartir entre els necessitats els regals en la nit de l’arribada dels Mags d’Orient. Des d’eixa data el repartiment de joguets pel poble es va imposar com una tradició.

1947, d’això fa 73 anys: Van començar les representacions dels tres reis. I és una bonica història que vaig publicar a LAS PROVINCIAS als 50 anys. La "Penya Recreativa" -dita així perquè eren tots molt aficcionats al futbol- van decidir fer la cavalcada i recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa de S.E. El Generalíssim (que hui seria la Copa del Rei) de futbol a Madrid. Jugaven Real Madrid i Espanyol. Però la casualitat va fer que la final es disputara a La Coruña el 22 de juny, amb el resultat de 2 a 0 a favor del Real Madrid, i no a la capital, Madrid. Per tant era molt lluny i tenia la "Penya" més dificultat en anar.

Amb els diners recaptats van fer un donatiu a la parròquia. Però com van ser aquells reis. Molt efusius, molt Reals. Per exemple, el Rei Gaspar va fer el seu parlament molt espontani. Pel seu mot, després li dirien carinyosament el "Rei Marratxa". Mentre els reis ja utilitzaven animals -bé cavalls, bé mules- el pages amb escales pujaven als balcons i deixaven els paquets. El donatiu a la parròquia va ser el començament de l’organització per part de l’església.

1947-Mitjans dels 50 (segle XX): Després d’aquell "donatiu" de la Penya recreativa va seguir organitzant la parròquia els Reis a Gata. Els joves d’Acció Catòlica s’encarregaven de repartir els paquets.

1967: Els joves que organitzaven l’event ho tenien tot planejat. Els reis mags arribaven sempre pels Plans i feien la primera parada abans d’entrar a Gata a la caseta del Ti Vicent l’Organiste. Del balcó de l’Ajuntament i dins de l’Església, els Reis van anar a parar a la Plaça d’Espanya. El balcó de Don Julián, aleshores metge i alcalde va ser testimoni de moltes alocucions reials dels joves reis. Els mateixos joves proposen al que aleshores era el meu antecessor, el cronista oficial de Gata Antonio Salvá Roselló, que tinguera a bé escriure un text per als Reis. Escriu l’Auto de los Reyes Magos en castellà a les festes de 1967 per a representar-se per primera vegada el dia 5 de gener de 1968.

LA REPRESENTACIÓ:

1968, d’això fa 52 anys, 53 reis: S’estrena en castellà l’Auto de los Reyes Magos de Antonio Salvá Roselló.

1972, d’això fa 48 anys, 49 reis: es sustitueix el balcó per un "palco", encara davant la façana de Ca Don Julián. 

1973, d’això fa 47 anys, 48 reis: passava la festa a l’Avinguda de la Pau. L’Auto (així es deia) es representava en castellà. Sols dos actes: el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem.

1992, d’això fa 28 anys, 29 reis: Passa a representar-se en valencià l’Auto, nomenant-se "Misteri".

1996, d’això fa 24 anys, 25 reis: S’amplia el Misteri. Es representen dos noves escenes a la Plaça Nova: el Senat Romà i el Poblat de Judea. Sols dura un any el Senat i el poblat poc més, inclús quan estan fent obres de pavimentació a la Plaça Nova, el poblat es fa a la plaça de la Casa Roja. No va resultar, per fred i vent. Estava massa a la intemperie. D’ací passa el Poblat a representar-se a la mateixa avinguda que el Palau d’Herodes, l’Avinguda de la Pau. Un escenari està enfront de l’altre. El poblat a l’altura del cinema i el Palau al lloc de sempre.

1998, d’això fa 22 anys, 23 reis: Passà a representar-se en valencià i l’autor amplia a quatre els actes. Passa a dir-se "Misteri dels Reis Mags". A banda dels ja dits, s’afegix el Senat, amb la presència d’Octavi August i Herodes, i el poblat de Judea. Sols un any tingué que suspendre els actes per la pluja i mal temps, no així el repartiment de regals i joguets perquè els reis anaven amb "Mercedes". Aquestos dos nous actes es fan a la Plaça Nova però duren molt poc. 

Finalment i durant alguns anys més seguits, el poblat i el Palau d’Herodes conviuen en l’Avinguda la Pau. Desapareix l’acte del Senat.

2011, d’això fa 9 anys, 10 reis: per la crisi es suspén l’acte del poblat.

2015, fa 5 anys: La representació té per primera vegada declaració de FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA.

2016, fa 4 anys: Puja de categoria i passa a ser FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL DE LA C.V.

ESCENARIS DE LA REPRESENTACIÓ:

La festa dels Reis i la representació de la vinguda dels savis d’Orient a Gata ha anat en augment. Al llarg dels anys aquests han estat els llocs on s’ha representat el Palau d’Herodes i l’arribada de Melxior, Gaspar i Baltasar:

1.- Balcó de l’Ajuntament, finals dels 40 i anys 50. 2.- Parròquia (església, col·legi)?. 3.- Balcó de Ca Don Julián. 4.- Baix del balcó, remolque davant de Ca Don Julián. 5.- Avinguda la Pau. 6.- Plaça de la Casa Roja (una vegada). 7.- Plaça Nova, sols per al poblat i el Senat Romà. 8.- Plaça Església -Cova de Betlem-.

Foto portada pujada al facebook per Antonio Monfort. Fotos facebook arxiu.

2 comentarios

Miguel Vives -

Si, aixina és. Jo ho pose dins del paràgraf de 1996 que no es va celebrar encara que no determine bé que era 1997. Gràcies Joan, ho tinc en compte per a canviar-ho per una altra ocasió.

Juan Pons -

Jo juraria que l'any 1997 no va haver representació del Misteri del Reis per la pluja. Van fer únicament el repartiment dels regals