Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

REIS 2020: HUI SEGON DIA D'OFICINES REIALS. DEMÀ, EL BÀNDOL. DIUMENGE, LA 53 EDICIÓ DEL MISTERI DE REIS A GATA (Festa d'Interés Turístic Provincial)

REIS 2020: HUI SEGON DIA D'OFICINES REIALS. DEMÀ, EL BÀNDOL. DIUMENGE, LA 53 EDICIÓ DEL MISTERI DE REIS A GATA (Festa d'Interés Turístic Provincial)

(PODEU LLEGIR L’ARTICLE D’AVAN (Agència de notícies de l’Arquebisbat de València) sobre la representació del Misteri de Reis, que titula: "GATA DE GORGOS POTENCIA SU "MISTERI DE REIS" CON NUEVAS ACTIVIDADES CULTURALES EN TORNO A LA LLEGADA DE LOS REYES MAGOS". Al subtítol: "El auto sacramental celebrará su 53 edición con la participación de 300 vecinos, este domingo a las 18:30 horas" (AVAN, 3/1/2020). PER A LLEGIR-LO TOT, PUNXEU ACÍ)

PODEU LLEGIR L’ARTICLE ON NOMENA EL MISTERI, EL MATEIX MONJO DE MONSERRAT I ARTICULISTA JOSEP MIQUEL BAUSSET, A LA SEUA SECCIÓ D’OPINIÓ "DE MONSERRAT ESTANT" I TITULA "SANT NADAL" que comença amb aquest paràgraf:

"Cada any, Nadal ens porta diverses tradicions pròpies del País Valencià, com l’acte sacramental de l’Adoració dels Reis a la Canyada de Biar, la tradicional Castanyera i la cavalcada de Reis d’Alcoi, el Betlem de la Pigà de Castelló de la Plana, la festa dels Folls del Camp de Mirra, els Enfarinats d’Ibi, el Cant de l’Albà de l’Alcora, el Misteri de Reis de Gata o el Betlem de Tirisiti."

PER A TOT COMPLET, PUNXA ACÍ). 

S’escenifica el text escrit per Antonio Salvá Roselló, en 1968, i adaptat per ell més tard al valencià

Tres actes: Palau d’Herodes, Portal de Betlem i repartiment de joguets i regals conformen tot l’espectacle

Cada any va superant-se la qualitat de tota la posta en escena. I enguany...també hi ha novetats

Rapidesa, finura i realisme, tres grans puntals de la representació

Estem hui i demà al segon dels actes de tota la campanya "Reis 2020 Gata". Hui divendres 3 de gener és el segon dia en el que han obert les portes les oficines de Ses Majestats al Pavelló cobert. Està a punt de complir-se la 53 edició del MISTERI DE REIS, Festa declarada d’Interés Provincial. Demà dissabte 4 encara tot el dia hi haurà la possibilitat de visitar les oficines reials.

També demà, quan arribe el tardet, es farà el bàndol reial mitjançant la visita dels pages muntats a cavall. Cal recordar que el missatger avisa a tots els xiquets i grans l’arribada al dia següent dels Reis, en cavalcada cap al Palau d’Hivern del Rei Herodes i després cap al Portal de Betlem. Com cada quatre de gener es repetirà la història. Recorde que quan erem menuts els pages feien sonar la trompeta i acabaven sempre amb la signatura dels Reis: "DADO EN EL VALLE DE ARÁN, A CUATRO DE ENERO DE ...". Ara els pages ja parlen amb valencià, igual que ho faran diumenge Herodes, el missatger, l’escriva, el cortesà i la sibil·la Anea, igual que els tres reis. S’han actualitzat tots com toca.

Tornant al moment de passar pel poble, la xicalla sempre anava i va davant. Desenes de menuts. I la Policia Local o Protecció Civil custodiant la comitiva. Cavalls i genets, pages.

GRAN CAVALCADA DEL DIA 5

Despús-demà diumenge dia 5 és la gran cavalcada dels Reis Mags d’Orient. A les 18.30 hores començarà la representació del "Misteri de Reis" de Gata amb l’espectacular posada en escena del Palau d’Herodes. S’anuncien per part dels organitzadors i el director artístic Antonio Monfort, importants novetats, amb música i ballet. Després, tots aniran cap al "Portal" on estarà instal·lat el Betlem Vivent a la Plaça de l’Església. Ací, cantaran els xiquets de l’Escola de CODA. Espectacular, la última escena de la baixada d’un angelet des de la torre del campanar de l’església davant del portal avisant als Reis i a Josep i Maria.

Finalment, tots els camions i furgonetes estaran preparades per fer el repartiment al llarg de tots els carrers del poble de joguets i regals com any rere any.

0 comentarios