Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DIUMENGE DIA 8, EL CONCERT DE PRIMAVERA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA HOMENATJARÀ ALS "MUSIQUEROS"

DIUMENGE DIA 8, EL CONCERT DE PRIMAVERA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA HOMENATJARÀ ALS "MUSIQUEROS"

Actuarà la òboe de l'Orquestra Simfònica de Madrid, Carmen Guillem, i el Quartet de corda Degani

El Casal de la Música de Gata serà l’escenari escollit per acollir el concert homenatge a la família dels “Musiqueros” que el proper diumenge 8 de maig realitzarà la banda Unió Musical de Gata. El concert té el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.

A la primera part del concert es gaudirà de la música de Carmen Guillem, oboe, i el quartet de corda Degani, tots ells integrants de l’Orquestra Sinfònica de Madrid, titular del Teatre Reial. A la segona part, la Banda Unió Musical de Gata farà un concert especial, ja que interpretarà algunes peçes que el director Vicente González Caselles va dirigir a la revetla de 1982, poc abans de morir.

La família Gonzàlez, més coneguda a Gata com "els Musiqueros", ha estat lligada de sempre a la història de la Banda de Música de Gata com a fundadors, directors o músics.

Ricardo González Blasco (1847-1936) va deixar la seua població natal per traslladar-se a Gata on es va fer càrrec de la primera formació musical de la localitat i pràcticament se li considera el fundador de la banda de Gata. La seua descendència ja no es va desvincular mai de Gata, ni de la banda de música on van destacar especialment Eugenio González Garrigos (1876-1906), Vicente González Caselles (1902-1987) i Eugenio González Oliver, músic trompeta, últim descendent que va nèixer en 1929 i va morir l’any passat als 85 anys, el dia 13 d’abril de 2015.

Les primeres referències de la banda de música de Gata de Gorgos van lligades necesàriament a la família González. Ens remontem a l’any 1870. El seu primer director fou Ricardo González Blasco, fins que en 1890 li prengué el relleu el seu fill Eugenio González Garrigós. Aquest la tingué al seu càrrec fins 1906, any en que tornà a dirigir-la al morir el seu fill Ricardo González.

ESCRIT FAMILIAR

Deixe pas a un escrit que em remet Vicente González Monfort, fill d’Eugenio "la música", el músic trompeta últim "musiquero" de la família que va morir en 2015. El fill recorda als seus avantpassats i el motiu del concert.

"Fa ja 146 anys, quasi segle i mig, que Ricardo González Blasco fundà la Banda de música de Gata de Gorgos, i fa un poc més d’un any que ens deixà el seu besnét Eugenio González Oliver, músic trompetista de la banda en la que son pare Vicente González Caselles i el seu avi Eugenio González Garrigos, havien sigut mestres directors durant molts anys. Una família apodada “els musiqueros” que han sigut columna vertebral de la banda de Gata a la que anem a rendir homenatge en un concert matinal el pròxim diumenge dia 8 de maig.

Com l’acte mereix, s’anuncia un concert extraordinari en el que en la primera part, la òboe solista de la Orquestra Simfònica de Madrid, Carmen Guillem, amb el Quartet de corda DEGANI, format per solistes de la mateixa orquestra simfònica, ens oferiran obres per a òboe i quartet que segur ens emocionaran. En la segona part la nostra banda serà l’encarregada d’emmarcar el concert amb obres vinculades als nostres fundadors. Este concert pot ser la antesala del que tindrà que vindre en els pròxims anys per a commemorar el 150 aniversari de la fundació de la Banda Unión Musical de Gata".

PROGRAMES I MÚSICS INVITATS

El Quartet per Oboe y Corda:

Op 7. En Sib J. B. Wanhal oferirà: 1. Moderato. 2. Cantabile. 3. Menuetto. 4. Allegro. 

 Sis cançons renacentistes per Oboe y Quartet de Corda. Anònim): 1. Grens sleeves. 2. Gavota. 3. Vaudeville. 4. Hor che vezzosa e bella. 5. La verginella. 6. La fantasía.

Serenata per Quartet de Corda. J. Turina

Oblivion para Oboe y Cordes A. Piazzola

ÒBOE: Carmen Guillem Piqueras

QUARTET DEGANI: Violí: Arturo Guerrero; Violí: Erik Ellegiers; Viola: Svetlana Arapu
Cello: Paul Friedhoff.

Qui són ells?

Carmen Guillem Piqueras. Òboe.
Nascuda a Catarroja (València), estudia en el Conservatori Superior de Música de València, obtenint el Premi d’Honor Fi de Carrera i la beca "Mercedes Massí” per el millor expedient acadèmic de la seua promoció.
Membre fundador de l’Orquestta Simfònica d’Euskadi, com a Corno Inglés Solista i posteriorment com Òboe Solista de l’Orquestra de Ciutat de Barcelona. Ha sigut Òboe Solista de l’Orquestra Simfònica de Madrid durant 25 anys. Actualment és professora d’òboe del Conservatori Teresa Berganza de Madrid i de l’Orquestra Simfònica de Madrid, titular del Teatre Real.
Ha realitzat gravacions per a Ràdio Nacional d’Espanya, TV3 i TVE. Ha
participat en l’estrena de nombroses obres de Compositors. Ha actuat com a Solista amb les Orquestres: Ciutat de Barcelona, Simfònica de Tenerife, Reina Sofía, Orquestra de Càmara de la Ciutat de Múrcia, i Simfònica de Madrid i amb el Grup Círculo de música contemporànea.

Quartet Degani: és un dels quartets de corda més longevos d’Espanya. Va fer el seu debut l’any 1992 en Cuenca. Els quatre formen part de l’Orquestra Simfònica de Madrid, titular del Teatre Real. A més del repertori clàssic, el Quartet té com a prioritat la difusió de la música per a quartet d’autors espanyols i posant un ènfasi especial en la música latinoamericana.
Está format per: Arturo Guerrero, violí; Erik Ellegiers, violí; Svetlana Arapu, viola i Paul Friedhoff, cello.

Sens dubte, es viuran moments emotius i històrics en el concert-homenatge de diumenge. Pe a recordar.

 

0 comentarios