Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEN VOSTÉS QUE A GATA TAMBÉ VAN FER UNA FALLA ?

SABIEN VOSTÉS QUE A GATA TAMBÉ VAN FER UNA FALLA ?

Va ser als anys 50 i per Pasqua.

Amb desfiles, passacarrers i vestides les xiques de falleres.

Malgrat que molts anys els Júniors cremen la seua falla, no em referisc a aquest tipus de falla, tampoc a allò que els festers de la Font del Riu li deien falla però era una foguera. Estic referint-me a una falla, falla.

Com estem a la vespra de Sant Josep, dies fallers per excel·lencia, vaig a recordar-vos que a Gata es va fer una falla.

Una "Junta de joves" a inicis de la dècada dels 50 del segle decidiren fer-ne una. Van ser el màxims impulsors Paco Carrasco, Miguel de Puripa, Pepito el "de la Botiga" i s’ajuntaren bona colla. I els homes ben mudats i les dones de fallera. I van fer una falla...I van fer fins i tot gurps de ninots. Encara recorden hui els octogenaris d’aquells anys la huela fent llata i una xicona al costat ben plantà...Això va donar que xarrar.

La foto que més crida l’atenció perquè es van fotografiar tots a la Placeta del Vicari, on es va plantar i cremar la falla, és la que estan tots, xics festeres i dones.

I per a pagar les despeses de fer la falla van fer un bescuit i una rifa. El que guanyava s’enduia el bescuit, però feien festa.

Però, la falla no es va fer a Sant Josep, sinó un poc més endavant per Pasqua. Passacarrers amb la banda de música i festa sense parar.

Els mateixos xics que una altra vegada van sofragar el Natzaré, però aquesta vegada en cordell fent-ne per les cases. Però això serà una altra història.

I perquè la van fer...puix perquè van voler. Eren joves emprenedors i festers com ells mateixa.

A la fotografia, que torne a publicar (ja va eixir a la sèrie de fotografies antigues a abril de 2010 i va ser la número 8) podeu veure el moment que es fotografien tots davant la falla.

Agraïment al record d’aquesta història contada per mon pare, un dels festers d’aquella falla.

 

0 comentarios