Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( I )

HISTÒRIA LOCAL: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( I )

Introducció:

Estem a set dies de Tots Sants. El veïns de Gata acudiran al cementeri al llarg de tota la setmana a posar-li les flors més fresques i vistoses als seus éssers volguts que ja han traspassat aquest món. També durant tota la setmana i fins dimarts que ve 2 de novembre, dia dels Fidels Difunts, dia a dia aniré documentant per a la història local del poble, els nostres cementeris.

Capítol I. NECRÒPOLIS MUSULMANA DEL CARRER XALÓ

A la pregunta de quants cementeris ha tingut Gata, podem contestar que des de l´època baixa medieval fins el segle XXI s´en coneixen cinc cementeris, els dos últims més recents units al terreny dels Ecles que ocupen.

A l´època del baix medieval a Gata hi havia el què es deia una "maqbara". Així s´anomenaven els cementeris i necròpolis musulmanes. Estaven situats extramurs de la muralla o a les afores de la població i pròximes als camins d´accés a alguna de les portes de la ciutat. S´estenien en llocs oberts, sense murs protectors ni delimitadorss i sense seguir una planta homogènia.

Aquest potser el perfil de la necròpolis que es va descobrir al fer unes obres al carrer Xaló si recordeu l´any 1993. Del 7 d´octubre a novembre d´eixe any es produeix el descobriment d´esquelets complets d´una gran necròpolis islàmica. En total són 26 soterraments els descoberts. Un mes de treballs al solar del carrer Xaló, incloses pluges, dirigits per l´arqueòleg de Gata, Joan de Déu Boronat Soler, com a resultat que podia ser un cementeri del baix medieval de població musulmana. La notícia primera ix a Las Provincias el 8 d´octubre de 1993 i l´última el 18 de novembre.

Al programa de festes de 1996 el mateix arqueòleg explica tota la troballa.

FONTS:

http://es.wikipedia.org i Programa de festes 1996.

A la fotografia, un fragment de l´article fet per l´arqueòleg Boronat al Programa de Festes de 1996.

* Cementeri: aquesta paraula és la que utilitzem freqüentment, malgrat a ser la paraula exacta en català "cementiri".

0 comentarios