Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

NAIXEMENT DELS REIS A GATA, 1947. La "Penya Recreativa", fa 65 anys ( I )

NAIXEMENT DELS REIS A GATA, 1947. La "Penya Recreativa", fa 65 anys ( I )

Comence la història resumida dels Reis de Gata. El 2 de gener de 1996, quan feia mig segle que la gent del poble "feia reis" -com es diu ací-, vaig poder saber, buscant i indagant, l’origen d’aquesta festa entre nosaltres. L’any 2011 s’acomplixen pues 65 anys.

Allà per l’any 1947 van començar les representacions dels tres reis. I és una bonica història que vaig publicar a LAS PROVINCIAS als 50 anys.

La "Penya Recreativa" -dita així perquè eren tots molt aficcionats al futbol van decidir fer la cavalcada i recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa de S.E. El Generalíssim (que hui seria la Copa del Rei) de futbol a Madrid. Jugaven Real Madrid i Espanyol. Però la casualitat va fer que la final es disputara a La Coruña el 22 de juny, amb el resultat de 2 a 0 a favor del Real Madrid, i no a la capital, Madrid. Per tant era molt lluny i tenia la "Penya" més dificultat en anar. Amb els diners recaptats van fer un donatiu a la parròquia.

Però com van ser aquells reis. Molt efusius, molt Reals. Per exemple, el Rei Gaspar va fer el seu parlament molt espontani. Pel seu mot, després li dirien carinyosament el "Rei Marratxa". Mentre els reis ja utilitzaven animals -bé cavalls, bé mules- el pages amb escales pujaven als balcons i deixaven els paquets. 

El donatiu a la parròquia va ser el començament de l’organització per part de l’església. Però això ja serà el capítol segon, el de demà dia 4.

0 comentarios