Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA FESTIVITAT DE SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA (es compleixen 450 anys)

HUI ÉS LA FESTIVITAT DE SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA (es compleixen 450 anys)

La festa local de Gata de Gorgos ve marcada perquè hui és la festivitat de Sant Miquel Arcàngel, patró cap d’altar de l’església parroquial. La nostra església té 450 anys.

Tres dades marquen l´inici de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. En 1573, Gata es desmembra de Dénia i és Vicaria independent. En 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, a la Vicaria de Gata se li dóna  la categoria de “Curato” i és d’ascens de primera. En 1582, es beneïda l’església parroquial, pel primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer. S’ignora la data de possessió d’aquest rector. És el primer que es feia menció en el Llibre de les Visites Pastorals girades a aquesta parròquia. Es desconeix s´hi hi va haver rectors anteriors a ell. El que si hi va haver foren vicaris al front d´aquesta, des de 1573. Mossen Antich Ferrer estava al front de la parròquia en 1578, però residia a Xàbia. Fou rector d´esta parròquia amb llicència del arquebisbe de la diòcesis, En Joan de Ribera, hui ja declarat sant. En juliol de 1582 va beneir l´església parroquial. Va regir els destins parroquials de Gata fins 1591.

Tenim constància que fa 443 anys en la segona visita pastoral al lloc de Gata, l’11 de febrer de 1580, el Visitador General del Patriarca Sant Joan de Ribera, Miguel de Spinoza, i sent aquestes terres del noble senyor Don Gaspar d’Ixer i de vuitanta casas de cristians nous "...visitó la iglesia de dicho lugar (que es una capilla que està en la casa del Señor, que tiene la invocación de San Miguel, el cual fue hallado muy pobre de vestimentas. Hallo por rector de dicha iglesia el Rvdo. mossen Antich Ferrer presbítero Residente en la villa de Xabea el qual posee dicha Rectoria"

Per la història, pels nostres avatpassats i per la devoció que li professem dignifiquem com cal al nostre patró i fem-li lloança, sense perdre els nostres arrels com a parròquia. 

DE LA GRAN A LA MENUDA, IMATGE DE SANT MIQUEL

Des de fa més de quatre segles la parròquia de Gata està dedicada a aquest arcàngel, a Sant Miquel i tots tenen eixa figura del "Qui com Déu" xafant la figura del dimoni amb l’espada con a referent. Sant Miquel i Sant Antoni són els dos únics sants que tenen imatges menudes a la parròquia. El titular té la gran figura que presideix l’altar major, el sant de gener la d’un altar i la de la placeta, del veïnat.

Ara es podrien recordar els primers anys que van fer el sant major i quan van intentar fer la processó resultant un mal de cap perquè tocava tots els fils dels carrers. També es podria recordar el gest tan solidari i humà que van fer els treballadors de la Cooperativa de Sant Miquel que van oferir la imatge de Sant Miquel, "el santmiquelet" que diuen a la parròquia. La imatge del Sant Miquel al "carrer tombat" que se li deia a l’actual carrer Sant Miquel és ja història.

ACTES OFICIALS DEL DIA DE LA FESTA

Hui és la festa local. No hi ha escola. Hi haurà actes oficials. A les 18:30 hi ha concentració de festers i festeres, comissió i autoritats. A més de la missa de la vespra, ahir, hui a les 9 s’ha celebrat una missa i la missa solemne, cantada per la Rondalla d’Amics del Tercer Món, serà a les 19 hores. A continuació, serà la processó. Després es dispararà un castell de focs artificials.

ACTES LÚDICS, PILOTA I MÚSICA (ORQUESTRA MONDRAGÓN)

Per altra banda, la comissió 2024 prepararà a partir de les 13:00 hores "bous a banda" amb "Rumbados", es dinarà paella i haurà barra. A les 19:30 hores, actuació del grup "Oxígen" i el DJGari.

A nivell esportiu, hi haurà dos partides al Trinquet de Gata, una de raspall i l’altra d’escala i corda. A la mitjanit actuarà la coneguda i afamada orquestra "Mondragón". Serà a l’antic camp de futbol, parc Enric Valor.

FELICITACIONS:

 Que totes les veïnes i veïns passeu un bon dia festiu de Sant Miquel i aprofitar des del blog la meua felicitació a tots els que ens diguem i es diuen MIGUEL o millor amb valencià MIQUEL, així com RAFAEL i GABRIEL. Que Sant Miquel ens protegixca a tot el veïnat de Gata.

0 comentarios