Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 3 dies. Festivals de regines ( I )

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 3 dies. Festivals de regines ( I )

Abans de refrescar la memòria històrica, dir-vos que estem pràcticament ja damunt de les festes patronals de Gata, l’any previ del 250 aniversari de l’arribada del Crist a Gata i de la construcció de l’ermita. Poc es diu del tema, però poc a poc anirem entrant en matèria...És el sisé dia de novena a la pinada de l’ermita. La il·luminació festera està ja quasi a punt. Com sempre...que poques al carrer Teulada i moltes al carrer Costera del Grup Escolar. Ésel costum. Clar allà fan més coses, encara que pel carrer Teulada sols siguen dos vegades que passa el Crist. I fa gràcia sempre allò de "Festival 2011" enguany i canviant sempre el final. Per això hui us parle d’una primera part de FESTIVAL DE REGINES.

L’any passat resumia totes les regines que hi havien passat per les festes de Gata. Ara en són 42 regines majors, des de 1970 a 2010 ambdós anys inclosos. Divendres dia 29 el poble traurà la que farà 43. D’això de "el poble traurà" hi hauria molt que parlar. Algun dia ho parlem si us agrada el sistema de traure a la regina de festes o no. Gata en eixe aspecte té la seua idiosincràsia única a la comarca. Uns diuen que hi ha que respectar-la, altres que estem antiquats. Vosaltres que digueu...

Bé, cal recordar que la primera quintà que va utuilitzar la fòrmula del Festival i a la Plaça 18 de julio, hui Plaça Nova va ser la quintà de 1970, que els xics es van triar a la seua regina. I jo dic: "Per què no es va seguir eixe camí?. I ja sabeu qui va ser la primera regina de festes major de Gata: SARA MAHIQUES. Els dos anys seguents, 1971 i 1972, encara es va fer a la Plaça 18 de juliol i crec recordar que s’en portaven els espectadors a casa el cartró amb les candidates, es feia presentació al cinema d’estiu i després es tornava un altre dia a votar.

L’any següent 1973 va ser una illa en els llocs del festival. Es va fer a l’Avinguda de la Pau, al mateix lloc que es fa el Palau d’Herodes a la festa dels Reis Mags. Aquell any cantaven Georgie Dann amb l’última cançó de l’estiu i Rosa Morena i el seu "pavo". I el doctor Payá i Salvá pujaren a l’escenari. Eren altres temps.

L’any 1974 torna a ser novedós. La cinquena regina es trau ja a l’esplanada del Grup Escolar. Sabeu qui va ser el mantinedor, que pocs ha tingut Gata i pocs pregoners, la qual cosa s’havia també de reivindicar per a la festa. Li donaria més realç. Puix com dic, sabeu qui era, Tomás Valcárcer, un foguerer alicantí dels millors.

L’any 1977 s’incorporen a la festa els menudets, els quintets. Com va ser la primera votació de la primera regina infantil?. Com es ara, per sort. I tots contents. Hi hauria que fer-se també amb la major així i fóra d’agafar eixes manies i eixes "campanyes" prèvies a les votacions.

Recorde que l'any 1980 vam presentar el festival Amparo Coloma (que sigué regina l'any següent i que la veureu a l'entrada de les fotografies antigues) i jo. L'artista era Manolo Escobar. No va voler que l'entrevistara i això que era la primera vegada que venia a Gata. Anècdotes. La regina de festes va ser Pepita Palonés. Ho recordeu?.

A la fotografia podeu veure el moment de pujar totes les festeres a l’escenari. Pel que es veu i darrere hi ha cases seria encara a la Plaça 18 de juliol, possiblement l’any 1971.

(Demà parle dels artistes dels festivals, abans i ara).

 

0 comentarios