Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (VIII)

GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (VIII)

M’interesse hui per dos documents relacionats entre si. La fàbrica de la "Viuda de Vicente Salvá" rebia informació local, documentació procedent de l’Ajuntament, al ser un centre d’operaris del poble. Els dos documents tenen data d’abril de 1942, un del primer dia i l’altre del dia 17.

El document del dia 1 d’abril de 1942 fa notar "la indiferencia" que han tingut a la fàbrica "con la falta de asistencia a los actos celebrados en esta fecha para conmemorar el Año de la Victoria". Diu l’escrit que això significava el poc afecte al "Glorioso Movimiento Nacional". El malestar es feia notar recordant-li a l’empresa que Dijous i Divendres Sant "queda prohibido trabajar". Si ho feien, ho comunicaria a la Inspecció Provincial de Treball. 

En eixe comunicat feia l’excepció de les tendes de comestibles i les perruqueries, que podrien obrir sols el matí del Divendres Sant.

Signa "Mulet" com a Jefe Local de la "Falange Española Tradicionalista y de las JONS" (Secretaría Local, Gata de Gorgos). Al final del comunicat posava: "Por la Patria, el Pan y la Justicia". A la part superior de la capçalera, a més del "yugo y las flechas" posava: "Saludo a Franco. ¡¡Arriba España!!".

El segon document estava datat el dia 17 d’abril de 1942, des de la Delegació Local de la Central Nacional Sindicalista de Gata i de la Falange. Signaven el comunicat el Jefe Local de la Falange i el Delegat Local de la C.N.S. De què anava el comunicat?. Feia referència al cinqué aniversari de la promulgació del Decret de Unificació (1937). Anunciava que el dia 19 d’abril "tendrá lugar una concentración al pie de la Cruz de los Caídos, en la que después de haber asistido a la misa que se celebrará a las 11 de la mañana, se dará lectura del citado Decreto y al discurso del camarada Serrano Suñer".

Es feia la invitació a l’empresa, de part dels caps i que "en compañía del personal obrero se asocie en dichos actos". Això seria una "verdadera prueba de disciplina i adhesión al Caudillo".

Al final de l’escrit posava: "Por Dios, España y su Revolución Nacional Sindicalista". La capçalera tenia els signes de la Falange i de la C.N.S. A les signatures, els segells locals.

A la imatge, la capçalera de un dels comunicats.

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").

0 comentarios