Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

RACÓ LITERARI GATER

RACÓ LITERARI GATER: del 4rt concurs escolar (2005): El meu poble (endevinalla)

Sandra Cabrera i Monfort (2º ESO A), Primer premi ESO

Reprenc la secció del "Racó literari gater" esperant que també faça d’estímul i els anime a tots vostés/vosaltres a participar. Ja sabeu podeu remetre’m al correu que apareix a la portada del blog la vostra col·laboració literària.

Mentre això arriba, tirem mà del bagul dels records. Era l’any 2005 quan es va editar un llibret del Quart concurs escolar de narrativa, poesia, dibuix-pintura, amb motiu dels premis 9 d’octubre de Gata. La Regidora d’Educació era María Vicenta Pedro i José. He escollit una poesia força curiosa i molt interessant que va obtindre el primer premi de la ESO d’aquell curs 2004-2005. L’autora va ser Sandra Cabrera i Monfort, de 2n ESO A. Es titula:

EL MEU POBLE (endevinalla)

Amb aquestes paraules endivina el nom del meu poble.

Gaudir dels seus habitants.

Amb la companyia del riu Gorgos.

Té dues places; en la vella una font i

envoltant la Nova arbres i flors de

tots els colors.

A l’ermita trobarem el nostre patró, el Santíssim

Crist del Calvari.

De matí i de vesprada als parcs anirem a

jugar.

En la seua carretera abunden les tendes

d’artesania.

Gran no és, però tampoc xicotet.

On podem trobar la Rana, la Font de la Mata i

l’antic camp de Tir.

Riu-raus tenen les casetes.

Gats i gossos per tots els carrers.

On penses que pots estar?.

Sols tú ho pots endivinar!. 

RACÓ LITERARI GATER: Primer premi del Primer concurs local de poesia

RACÓ LITERARI GATER: Primer premi del Primer concurs local de poesia
Porte al "Racó Literari Gater" la primera de les poesies i amb molta classe, com ara veureu. Es tracta del Primer premi del Primer concurs local de poesia que va tindre lloc l’any 1982.
L’amic Bernat Torres Oliver m’ha remés aquesta introducció, a més del veredicte del jurat i la pròpia poesia. Li agraïsc la deferència i per ser la primera que els usuaris remeten està però que molt bé.
Diu Bernat: "La poesia té una especial significació per a mi i per a la meua dona, ja que tots dos varem "col.laborar" en la seua elaboració. El record tan especial que guardem d’ella és força emotiu per a nosaltres, ja que en aquells moments jo em trobava fent la "mili" i, lògicament, Pilar encara era núvia meua. Va ser en el primer permís que em donaren quan començarem a escriure els primers versos. Després, jo vaig tornar al "quartel" i la vaig acabar en terres mallorquines, tot just a temps per poder participar en el "Primer concurs local de poesia" que es convocava al nostre poble, abans de les festes d’agost. Corria l’any 1982; casi res!, enguany ja fa la "friolera" de trenta anys d’allò. Enyorances per la meua terra, pel meu poble, per la meua gent, pels meus amics, per les meues festes...desde Mallorca em despertaren un sentiment que no es pot explicar ni en la mateixa poesia tan sols. Varem guanyar el primer premi i es va publicar al programa de festes d’eixe any, 1982."
Així resava literalment el text de la fulla on es publicava, és a dir el verfedicte del Jurat:
PRIMER CONCURSO LOCAL DE POESIA. Reunido el jurado formado por: D. Antonio Vives, D. Miguel Soler, D. Francisco Costa, D. E. Adolfo Mulet y D. José Soler, Ha acordado por mayoría declarar a la presente poesía ganadora del concurso:
 
I ara ve la poesia guanyadora. No es perdau cap detall, perquè està feta amb el cor i els sentiments més profunds de dos joves dels anys 80, que estimaven com ara estimen al seu poble i com sempre present està també el Montgó.
 
Escolta la veu adormida d’un poble que descansa
assossegadament en els braços del Montgó.
S’escorre la nit pels carrers plens de lluna
i el vent, com cridant a les portes, truca tremolós.

Aleshores busque un perfum de festa,
un so de música feble que embolique els meus sentits,
un sol alegre que trenque el silenci i claville la fusta, 
vull inventar notes estranyes en un racó de la nit!

Però...
...sols hi ha lluna, fosca, soledat...
La nit et besa, Gata meua, t’acarona mentre tu somnies;
eres silenci sota un llençol d’estels que et fan companyia, 
l’aire d’esperança que alene tots els dies.

En aquesta nit et pense i et recorde, Gata meua,
amb els carrers brodats per crits de música
remor de gent que, mentre balla, somnía,
olor a coet, fanals de llum de nit i de dia.

En aquesta nit puc pensar
que fins el més enemic, vora mi l’estimaria.
Ara sé que aquest vent tremolós, sortirà joiós
per a demà ser brisa,
que la lluna que t’adorm
t’omplirà d’un tel d’alegria...!

Amanèixes i et despertes matinera amb sons de música i traques...
et pareixes a aquell infant
que es desperta badallant
i mostra un somriure a l’alba nàixer.

Gata, deixam que t’acarone amb les meues mans!!!

Pilar i Bernat 

ANIMEU-SE I PARTICIPEU: Raco literari gater

Se que és costós i més a l'eixida de l'estiu i encara amb molta calor durant les hores centrals del dia, però cal passar pàgina ja. Estem a uns dies del començament oficial de la tardor i es fa quasi obligat canviar l'ànim i més en els temps que ens toca viure i en la que ens cau damunt per la crisi.

Per això us anime a participar a la nova secció que vaig obrir l'altre dia i que es diu: "Racó Literari Gater". Ja sabeu a la portada del blog teniu la meua adreça electrònica i podeu remetre l'obreta literari, ja siga poesia, prosa poètica, conte o demés, per a que us la publique de seguida.

¡¡ Va, animeu-se i gaudiu de la vostra obra publicada al blog del "Cronista de Gata de Gorgos". ¡¡ Espere la vostra aportació literari !!.

Gràcies.

NOVA SECCIÓ DEL BLOG: "RACÓ LITERARI GATER"

NOVA SECCIÓ DEL BLOG: "RACÓ LITERARI GATER"

Encete hui, 11 de setembre, cara a la tardor que està ja pròxima, una nova secció al blog del "Cronista de Gata". Just als dos anys i cinc mesos després d’iniciar el blog. Un dels usuaris més fidels de "Cronista de Gata" em va fer el comentari i crec que és una bona idea, fer una finestra gatera als versos, a les poesies, a la prosa poètica.

La nova secció es diu "RACÓ LITERARI GATER" i es tracta de publicar totes les poesies o prosa poètica o escrits que arriben al "Cronista" (teniu el meu correu a la columna de la dreta, just dalt dels temes. De tota manera el torne a posar: mivisig@hotmail.com.

Lògicament, podeu participar tots els gaters i els que no ho són però es consideren amants del poble, fills adoptius, amics. Les poesies i els temes poden ser variats, però sempre que tinguen un criteri raonable de cara a la publicació. Vosaltres mateixa podeu expresar els sentiments més estimats al poble de Gata, a les coses nostres, a la terra que xafem i vivim.

També podeu fer-me arribar poesies o escrits dels vostres avantpassats. Qui sap si el vostre avi era un gran escriptor amagat al poble?. Qui sap si entre els avis i revesavis vostres formaven una gran família poètica, escriptors no consagrats?.

Poden estar les poesies, els escrits, en castellà i en valencià. Totes les poesies malsonants i no adequades no seran publicades.

Ja ho sabeu, des de hui: "RACÓ LITERARI GATER" és una nova secció del meu blog.

Per a començar, publique una poesia de Donya Anita, que anava dedicada al Santíssim Crist del Calvari. Està en castellà, però conté una gran emotivitat. A més, aprofitem per recordar aquella mestra tan bona i exemplar que va ser Anita Diego. Si recordeu, la poesia va ser publicada any rere a un programa de festes i es va llegir a la "I Nit Poètica al Crist", que amb motiu de la programació del 250 aniversari Ermita-Crist es va fer dins l’ermita i tant èxit va tindre.

Agraïsc de bestreta i de tot cor, les vostres aportacions poètiques i si són de temàtica gatera, resaltaran més dins del blog.