Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

CONEIXEU A FAMILIARS O AMICS QUE VAN ANAR A NOVA YORK ?

CONEIXEU A FAMILIARS O AMICS QUE VAN ANAR A NOVA YORK ?

L’Arxiu Municipal fa una crida per a contar les vostres experiències o el què sabeu dels vostres...que van anar a Nova York

Deixem que siga l’arxivera municipal SÍLVIA LEYDA qui us explique la col·laboració dels gaters en el projecte:

"Ara fa un segle des de que molts valencians emigraren cap als Estats Units o Canadà, molts d’ells de la Marina Alta i vora 200 concretament de Gata. Anaren buscant feina o el “somni americà”, deixaren, en molts casos, dona i fills per poder guanyar-se el pa normalment com a ma d’obra barata construint carreteres o línies de ferrocarril.

Aquestos viatjaren en vaixells des de València, Barcelona o França, estalviant molt de temps abans per poder pagar-se el bitllet; gent majoritàriament analfabeta, humil i a qui li costava molt entendre l’anglès perquè s’expressava en valencià, però amb molta il·lusió i ganes de construir-se una vida millor.

Malauradament la crisi econòmica que assolà Estats Units a l’any 1921 obligà a molts d’ells a retornar cap a casa, cap a Gata de nou amb les seves famílies sense haver pogut aconseguir el seu somni americà.

Doncs ara, 100 anys després, Juli Esteve, director de la productora InfoTV, vol homenatjar a tots estos emigrants quasi desconeguts realitzant un reportatge-documental de caràcter històric que s’anomenarà "Del Montgó a Manhattan: Valencians a Nova York" i per tal cosa a contactat amb les poblacions d’on emigraren per poder recavar informació.

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata es vol col·laborar amb el reportatge i per tal motiu des de l’Arxiu Municipal  dedicarem els esforços en localitzar a descendents d’aquestos emigrants per posar-los en contacte amb la productora.

Des d’ací faig una crida a tot aquell qui tinga un avantpassat que emigrara a Nova York o Canadà en els anys 1913-1923, tot aquell qui haja sentit en sa casa que l’avi o el besavi anaren als Estats Units o la tia que viatjà a les Amèriques... qui tinga fotografies, documents, passaports, cartes... d’aquell viatge, o qui simplement ha sentit una història relacionada que vinga i ens ho conte, qualsevol dada, qualsevol detall és interessant.

Quan ja tinga localitzats descendents concertarem una reunió amb tots ells per poder ser entrevistats per la productora i formar part del documental.

Vos convide a participar d’aquest projecte, així que podreu informar-nos del que sabeu al Arxiu Municipal: Arxiu Municipal de Gata de Gorgos  (Ajuntament de Gata).

Silvia Leyda Fornés arxiu@gatadegorgos.es 965756089. Espere la vostra col·laboració. Entre tots podem recuperar una part de la història de Gata."

Dalt teniu el cartell anunciador de la crida.

FONT: Arxiu Municipal, Regidoria de Cultura, Ajuntament de Gata.

0 comentarios