Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

CALENDARI ELECTORAL: Hui 23, últim dia de presentar candidatures (el 26 de juny, a votar)

CALENDARI ELECTORAL: Hui 23, últim dia de presentar candidatures (el 26 de juny, a votar)

De nou, tots els gaters censats i electors estem convocats el dia 26 de juny, diumenge, a votar al Congrés i Senat. Sabeu que ho farem bé a les escoles velles, bé a l’Edifici Polivalent.

Però com es presenta el calendari electoral:

A aquestes eleccions podran votar un total de 36.518.000 electors, dels quals 34.597.844 residixen a Espanya i 1.920.256 a l’estranger. Dels electors residents a Espanya 197.245 podran participar per primera vegada en aquestes eleccions, per haver complit 18 anys des de l’altra votació a Corts Generals, que va ser -si recordeu- el 20 de desembre de 2015. La circumscripció provincial d’Alacant té 1.253.283 vitants, dels quals 1.220.231 estan residint a Espanya i la resta, 33.052 a l’estranger.

Els electors residents en el estranger que vulguen votar deuran sol·licitar el seu vot fins el 28 de maig. 

La Oficina del Cens Electoral remetrà a cada elector resident a Espanya una targeta censal amb la mesa i el local electoral on li correspon votar, a partir del dia 30 de maig.

Hui dilluns dia 23 de maig serà el final del termini donat per a la presentació de candidatures. El dimecres 25 es publicaran al BOE les candidatures presentades i el 27, divendres, serà la data llímit per a que les Juntes Provincials comuniquen possibles irregularitats sobre candidatures.

Dissabte 28 de maig serà l’últim dia per a sol·licitud de vot dels residents a l’estranger. També eixe dia s’iniciaran els sorteigs per a la composició de les meses electorals. El 30 es proclamaran els candidats per les juntes electorals i el 31 es publicarà en el BOE la llista de les candidatures proclamades.

Ja dins del mes de juny, el dia 1, les Juntes electorals de zona comunicaran als partits lloc que tenen disponibles per a col·locar cartells, pancartes i banderoles. També l’1 és l’últim dia per a la realització dels sorteigs per a la composició de les meses electorals. El 2, data de termini de presentació de recursos sobre proclamació de candidatures davant el jutgat del contenciós-administratiu. El 4, data llímit de resolucions judicials davant els recursos presentats sobre proclamació de candidatures i el 6, la data llímit per a presentar recurs davant el Tribunal Constitucional sobre candidatures.

El dia 6 també comença el termini per a que l’oficina del cens electoral remetra paperetes de votació als que hagen sol·licitat el sofragi per correu. El dia 9, l’últim dia per a que el Tribunal Constitucional decidixca sobre els recursos presentats en relació amb les candidatures.

El dia 10, divendres, a les 00:00 serà l’inici de la campanya electoral. El dia 16, l’últim dia per a sol·licitar el vot por correu i el 19, l’últim per a que l’oficina del cens electoral remeta les paperetes de votació als que hagen sol·licitat el sofragi per correu.

El 20 de juny, últim dia per a publicar enquestes electorals i el 22, últim per a votar per correu. El 24, divendres, dia de Sant Joan, a les 24:00 hores serà el final de la campanya electoral.

El 25, dissabte, serà la Jornada de reflexió i el 26, diumenge, la Jornada electoral.

Ja el 29 de juny, les juntes electorals iniciaran l’escrutini general dels vots i la data de constitució de les Corts (XII legislatura), deurà ser, com a màxim, el dia 21 de juliol.

FONT I.N.E. / article Levante-EMV (27-4-2016).

0 comentarios