Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ESPECIAL 10 ANIVERSARI. CRONISTA GATA. 9é CONVIDAT: JUAN PABLO SIGNES (Factoria d'Idees)

ESPECIAL 10 ANIVERSARI. CRONISTA GATA. 9é CONVIDAT: JUAN PABLO SIGNES (Factoria d'Idees)

EL SEGÜENT CONVIDAT DE LA LLARGA LLISTA QUE SUPERARÀ ELS DEU PREVISTOS INICIALMENT ESTÀ SEMPRE PENDENT I AL COSTAT DEL COMERÇ LOCAL. LA SEUA "FACTORIA D’IDEES" I LA SEUA REVISTA "D’ACÍ" AIXINA HO DEMOSTREN. ENS DEIXA JUAN PABLO UNA INTERESSANT REFLEXIÓ SOBRE EL FUTUR MÉS IMMEDIAT DEL COMERÇ LOCAL.

ACÍ TENIU EL SEU ESCRIT:

En primer lloc agrair a Miguel esta finestra que ha creat en motiu del 10 aniversari del seu blog, gràcies i enhorabona per la tasca que has fet tot este temps. Miguel em demana que escriga alguna cosa sobre el comerç degut a que fa 17 anys que estem treballant amb el comerç local i el de la comarca.

Recorde moltes vegades quan allà cap al 2008, dins de la primera directiva de l’associació de comerciants Jesús Sanchez, que formava part d’ella em deia “Ay Juan Pablo, des de que fem campanyes de publicitat cada vegada venem menys...” i ens rèiem els dos (Com sabeu ell era una punxeta).  Però no li faltava raó, s’acostava la passada crisi i a pesar dels grans esforços que fèiem les vendes baixaven any darrere any. I possiblement ha segut així per a molts comerços, no ca mes mirar les fotos que ha publicat el cronista esta setmana passada on els dos costats de la carretera, a la part de la Font del Riu, estaven plens de tendes.

El mon ha canviat més en els últims 30 anys del que havia canviat en els 100 anteriors, l’aparició de Internet, la globalització, la capacitat de comunicar-nos a l’instant en qualsevol racó del mon han provocat forts canvis i ho han fet molt de pressa. I esta crisi sanitària que tenim farà lo propi en la nostra economia, es a dir, també aprofundirà en els canvis que ja venien passant i en alguns de nous.

Dels vells podem dir que el comerç online definitivament ha pegat un colp damunt la taula i ha recordat que està ací i que ha vingut per a quedar-se donat que compta amb un grapat d’avantatges.

Dels  nous canvis, dir per exemple que ens farem més exigents a l’hora de xafar qualsevol establiment comercial, mirarem més que mai les mesures higièniques i anticontagis, anem a eixir de casa d’un altra manera.

I així doncs, ¿Que li queda al comerç local?

El comerç del poble té una gran oportunitat amb tot això, per primeres ha demostrat que és capaç de continuar al costat de la gent passe el que passe. Les persones confien més que mai en el comerç de proximitat i eixa és la primera oportunitat. Molts carnissers i panaders del poble, també altres comerços que ho han tingut permès, han estat portant a casa les comandes. Hi ha major confiança que demanar-li al teu botiguer eixa talladeta de carn, eixa barra de pa i que al migdia ho tingues a casa?. Acceptar comandes, dur a casa, això és també una forma de nou comerç electrònic, ara el que cal és que això es mantinga i és realitzen les transformacions digitals necessàries per a que el comerç local segueixca sent el més important pels veïns del poble.

El comerç local és menut, i just per això, ha de ser més flexible i tenir major capacitat de canvi. Respecte al comerç més turístic també té ara un altra oportunitat treballant amb conjunt i amb el recolzament de l’Ajuntament. Gata té l’atractiu de ser un poble tranquil, lluny de les massificacions de Xàbia o Dènia, i si d`alguna cosa fugiran els turistes que estiuegen a la Marina este estiu serà de les aglomeracions. Gata ha de presentar-se com a l’alternativa tranquila, agradable  i segura per visitar-nos, i això requerirà treball d’equip i molta feina.

En definitiva, cada crisi és un canvi, i cada canvi una oportunitat de millorar les nostres vides i les dels que tenim al voltant, treballem junts per a que així siga.

FONT: text i fotos aportats per Juan Pablo Signes.

0 comentarios