Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( III )

Continue, en la tercera part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts, tots els "Darrers Dies" aniré recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble.

Hui faré dos recorreguts. Primer pel Carrer Sol, Carrer La Lluna, Carrer Teulada, Carrer Lepanto i Carrer Calvari.

Al Carrer Sol estava, per la part dreta, la panaderia de Francisquet el Panader ara substituïda per altra amb altre propietari, el mateix que porta la del carrer Doctor Gómez Ferrer. Al costat ja hi havia la perruqueria. A la banda esquerra, des del carrer Signes, estava la tenda d’alimentació de Ca Toni Clara i als quatre cantons la barberia de Jaime "Cabellos".

Al carrer la Lluna estava a la part dreta des del carrer Signes cap al carrer Teulada la ferreteria de "Ca Sento" o Ferreteria Pedrós" que passaria a la carretera. També estava la tenda de Ca Paquita, mare de Antonio "Carabassa". I la panaderia ja fa temps, de Andrés que ara porta el fill, també tres generacions.

I comence el carrer Teulada cap avall. Hi havia pocs comerços. Per la part esquerra estava el sabater després dels quatre cantons. A la part dreta, Ca Rosa Mari -filla de Pedro- que va muntar ja més recent una tendeta d’alimentació. I al carrer Lepanto res antic, ja que el carrer és de recent creació (1981). I al carrer Calvari no hi havia tampoc tendes antigues.

Un bot en l’espai i explique el segon recorregut de hui. Un carreret, un carrer i una plaça al centre del poble. El carrer Pare Mulet ja fa temps que té la farmàcia de Don Elias abans i ara de César Ivars, pare i fill. També la perruqueria de Teresa abans i ara la filla María Teresa "la Manyana".

El carrer Primo de Rivera, també dit de l’Imprempta i de malnom Corbella tenia a la part dreta des del carrer La Bassa cap a la Plaça Nova: la rellotgeria Rubí ara a l’altre costat més avant al mateix carrer. La barberia de Pepe el Barber -pare de Sagrario-, ara portada pel nét. L’única imprempta del poble dels germans Mulet (Bernardo i Vicente) "els Paresants". La tenda d’alimentació de Pepica "Cor de Jesús". La carnisseria d’Angeleta i el Bar Curro (¡¡recordeu aquella ensaladilla i aquelles creïlles fregides que feia tan bones Rosa!!) que ara és administració o despatx de loteria.    

A la part esquerra estava i està Ca Rosa "el Xato", tenda de roba de dona. I allí estava, on ara hi ha una tenda de teixits la llibreria Minyana.

I entrem a la Plaça Nova. Una tenda de roba amb un mostrador molt antic, al costat de Ca Curro. Després els futbolins de Ca Oliver. La rellotgeria Sarita que ahí seguix. Hi havia la peixcateria de Pepe el peixero. El Tramusser posava a l’estiu i a les festetes la seua tendeta de gelats també. I a la cantonada la que era famosa tenda de comestibles de Ca Tereseta "el Quartet" dita així per la forma que tenia la tenda.

I rodant la Plaça, l’administració de loteries fa menys temps de Paquita; els altres futbolins de Antonio i Maria. A l’estiu La Jijonenca parava on és Ca "la galleta". A l’altra part ja rodant la plaça l’eixida a la Plaça de Ca Soler "Autoservicio".

(Ací acabe per a hui, darrer diumenge, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble a aquests dos sectors. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegirem al reportatge.

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

Efectivament, gràcies per recordar-ho. La tenda era de Teresa Arabí. Ja ho he afegit al seu lloc.

Una del Poble -

A la Plaça Nova, recorde també que havia una tenda d'articles de decoració, al costat del Cine Casablanca, ara Supermercat MasyMas. Abans dels nadals ficaven joguets a l'aparador, però no sé si abans de l'any 80 ja estava, segur que al 83-84 hi era.