Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VÉNEN LES COMUNIONS...

JA VÉNEN LES COMUNIONS...

Ja vénen les comunions, ja estan ahí. Des del diumenge dia 12 i en tres diumenges (enguany és novetat fer-ne tantes) es celebraran a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata les Primeres Comunions...

Però...s'en recordeu?. Feu memòria col·lectiva de l'aconteixement més gran en la vida del xiquet de set a nou anys, la Primera Comunió de fa una vintena d'anys, trenta, quaranta i més anys a Gata, com a altres pobles valencians. A vegades comulgaven tots d'una, i això que arribaven a quasi un centenar en algunes quintes. Les parelles de comunió eren per a tota la vida. "Eixa o eixe veïna/veí va ser parella de Primera Comunió meua/meu" comentavem tots. Les veïnes, familiars, amistats, s'afanyaven a portar els presents als comulgants i que eren...botelles de licor, tortaes, bescuits i pastels de tres o quatre pissos. La mare encara portava un menut vel, les xiquetes i xiquets estrenaven vestits i mudaes. Els comulgants i les comulgantes anaven amb els millors trages. De la Plaça Nova a l'església com estava manat per la tradició, pel costum, feien la desfilada. I els pares a l'església estaven sentats darrere, però anaven a comulgar i els esperaven els xiquets.

Aneu fent memòria?. Una vegada acabada la cerimònia tots a casa a prendre xocolate a les mateixes cases dels comulgants o potser era abans d'anar a l'església?. Després del xocolate, els més parents de paella. I si encara hi havia temps, els xiquets amb les germanetes anaven pel veïnat a repaartir els "santets", els recordatoris d'aquella primera comunió.

I encara hi ha gent que passats desenes d'anys diuen: "Aquesta botella encara és de la meua primera comunió". I els veïns anaven després a fer-se un talló de bescuit, de tortada, els convidaven els pares. Quins temps aquells.

Llance la proposta. Si teniu algun record de la vostra Primera Comunió o en conegueu podeu fer ús d'aquest blog, d'aquest espai, de l'article...i doneu-se pressa perquè...ja vénen les comunions.

A la imatge teniu un típic recordatori dels d'abans.

0 comentarios