Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS
Chollo del día - Gorra Adidas 9,99 € 15 € -33%

HUI FA 54 ANYS DE L’ALÇAMENT DE LA TORRE DEL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE GATA (22 octubre 1962-16 febrer 1963)

HUI FA 54 ANYS DE L’ALÇAMENT DE LA TORRE DEL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE GATA (22 octubre 1962-16 febrer 1963)

La gent que s’interessa més per la història arquitectònica religiosa del poble de Gata, a vegades fa aquestes preguntes:

- Molt de temps farà que van alçar més el campanar de Gata?. La resposta la tenim en els documents de l’arxiu parroquial. Just hui, dijous 16 de febrer de 2017, es complixen 54 anys de l’acabament de la torre.
- Quin va ser el motiu de l’alçament? Trobaven que era baixeta, com ja deien uns visitants del poble de Gata en 1897. 
- Estava massa baixa amb relació a altres edificis?. Una de les explicacions les donà aquella publicació que els excursionistes de Lo Rat Penat de València fan a LAS PROVINCIAS, de la visita a Gata l’any 1897. Quan parla del campanar diu que és de silleria i afegixen: "La torre es algo baja y no tiene remate". 
- Quin rector hi havia quan van alçar la torre?. Estava de rector Don Vicente Llopis Bertomeu, natural de Teulada.
- Molt de temps van durar les obres?. Havien començat el 22 d’octubre de 1962, divendres, i van durar fins el 16 de febrer, dissabte.
- Es va fer lenta o ràpida l’elevació?. Va costar i molt. Va ser un hivern plujós, amb mal temps. Una massa polar havia arribat també a Gata, a finals de gener i principis de febrer. El rector aleshores Don Vicente Llopis Bertomeu així ho relata al "Libro de Actas" que es conserva a l’Arxiu Parroquial. Posava que donada la crudesa d’eixe hivern i la inclemència del temps es van perdre varies setmanas de treball.
- Quin va ser el cost econòmic del total de les obres?. Va pujar a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal.
- Qui i quins van ser els obrers, eren de Gata?. L’obrer encarregat fou En José Soler Signes i l’obrer segon, Miguel Simó Mengual, actuant de manobres, Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre. De tots quatre, sols un, Juan Monfort Diego "Juanito del carrer la Lluna" home de Rosa Cecília, viu per a contar-nos més detalls, els altres tres ja no estan entre nosaltres. Em contava un dia que "vam patir molt, donat que no teníem quinals. Teníem que pujar les campanes dels forats de baix als de dalt, amb cordes". Ell era jovenet, però ho recorda perfectament. "Jo vaig marcar una tosca, com a record, que encara tindrà la marca posada", deia Juanito.
Servixca també esta efemèride per a recordar aquells obrers, aquell rector, que amb l’impuls dels donatius dels gaters, van elevar la torre, passant de uns quinze a uns vint i tants metres.
- Com va ser el tràmit a l’arquebisbat?. Consta en l’Arxiu Parroquial una justificació que es guarda a l’Arxiu Metropolità de l’Arquebisbat de València, referent a la Parròquia de Gata (exp. 23, secció VIII, nº 948). Diu el següent: "El campanario está emplazado en la parte más baja de la feligresía y al encontrarse las campanas a doce metros de altura, sus repiques no se oyen en más de la mitad del pueblo, por lo que el que suscribe ha encargado al arquitecto diocesano Vicente Traver* que eleve el campanario y las campanas para que puedan oirse desde toda la feligresía".
Cal dir que l’arquitecte Traver va morir en 1966 tres anys després de l’elevació del campanar.
 
FONTS: Arxiu Parroquial, Esglési Sant Miquel Arcàngel, Gata de Gorgos (Alacant). Article meu, Programa de festes 2013, Gata.

0 comentarios