Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA DELS REIS MAGS A GATA (FITLCV) ( 1 ª part )

HISTÒRIA DELS REIS MAGS A GATA (FITLCV) ( 1 ª part )

RESUMS ANTERIORS PUBLICATS I ACTUALITZATS DE LA JA DECLARADA FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA (FITLCV)

Comence una sèrie de reportatges, de capítols de la història de la representació i cavalcada dels Reis Mags de GATA DE GORGOS, hui declarat ja, tot el muntage, tota la festa, com a FITLCV. Al gener de 2013 publicava l’article històric sobre el "possible" centenari de la Festa, donat que el repartiment de joguets es feia des de 1914, per tant el 5 de gener de 2015 faria 101 anys. El text escrit per als Reis de 1968 per Antonio Salvá Roselló data del gener de 1968, per tant aquesta serà la 48 edició. L’acte del Palau complirà 42 anys a l’Avinguda de la Pau.

Vos torne a posar aquell article actualitzat:

"La cavalcada dels Reis a Gata podria ser centenària o, al menys, el repartiment de joguets pels carrers de Gata. En un escrit vaig vore citada l’anècdota de la filla del Metge Moratal, que al voltant de l’any 1914 rebria joguets el dia cinc o el dia sis de gener, junt a altres xiquets i xiquetes de famílies adinerades del poble. el veí Francisco Moratal Giner va ser alcalde de Gata de 1924 a 1930.

L’altra data la vaig descobrir quan feia just 50 anys els reis de dalt l’ajuntament. El dos de gener de 1997 sabia que l’any 1947 s’organitzava la Cavalcada per a recaptar fons per anar a la final de la Copa de S.E. el Generalíssim a Madrid. van ser efusives paraules del “Rei Marratxa" que encara es recorden al balcó de l’Ajuntament. seguien les escales i paquets pels balcons. Al final, la final (22 de juny de 1947) es va fer a La Corunya (Madrid-2, Espanyol-0) i no van poden anar els gaters perquè estava molt lluny. Donen els Diners recaptats a la parròquia.

Comença de 1948 fins a finals dels anys 50 a organitzar-se els Reis. Es de supondre que seria dins l’església i possiblement més el dia 6, festa de l’Epifania, que el dia 6. Primer N’Alejo Sendra Sendra, que estigué de 1930 a 1950, però sobre tot els germans Castelló Quilis i Don Vicente Llopis els que realçen la festa i apareix el paper d’Herodes.

Al llarg d’este temps, els joves de l’Organització de Juventuts Espanyoles (O.J.E.) organitzen la Cavalcada. El balcó de "Ca Don Julián" (Plaça Canalejas, després Plaça d’Espanya) s’utilitza per a que els Reis saluden als xiquets de Gata i comence el repartiment de regals i joguets.

La data clau de la dècada dels 60 és gener de 1968: S’estrena l’obra "Auto de los Reyes Magos" del escriptor gater Antonio Salvá Roselló. Tenia aleshores dos actes: Palau d’Herodes –que es fa encara- i el Betlem Vivent. L’any 1971 és l’últim any en el qual es fa la representació al balcó el Parlament dels Reis. Es passa baix, dalt d’un remolque de tractor, encara davant de la façana de Ca Don Julián. En 1972 TVE grava l’arribada i parlament dels Reis.

En 1973 comença a representar-se l’Auto a l’Avinguda de la Pau. El "palco" es munta just darrere de l’estació del tren. El marc és molt apropiat.

Després vindrien temps de canvis als anys 90. Primer l’autor adaptà l’Auto al valencià, passant a nomenar-se “Misteri”. Després sols un any, per pluja, no es fa el Misteri. Els Reis van amb cotxes "Mercedes" pel poble i els pages ben tapats amb impermeables de plàstic. 

L’any 1996 s’amplia el Misteri. Es representen dos noves escenes a la Plaça Nova: el Senat Romà i el Poblat de Judea. Sols dura un any el Senat i el poblat poc més, inclús quan estan fent obres de pavimentació a la Plaça Nova, el poblat es fa a la plaça de la Casa Roja. No va resultar, per fred i vent. Estava massa a la intemperie.

D’ací passa el Poblat a representar-se a la mateixa avinguda que el Palau d’Herodes, l’Avinguda de la Pau. Un escenari està enfront de l’altre. El poblat a l’altura del cinema i el Palau al lloc de sempre.

L’any 2011, La crisi fa que es suspenga l’acte del Poblat de Judea i sols es represente el Palau d’Herodes i el Betlem Vivent, amb l’epílog de la baixada de l’àngel, que venia fent-se anys rere.

Cal recordar alguns veïns que han representat a Herodes, escenificant al Palau la conversa amb els tres Reis d’Orient. Aurelio Signes, Jaime Signes, Gabriel Pons, "Ronda", Juan Signes "de Paleres", Miguel Vives -el mateix que els escriu i sols un any al principi de la dècada dels 80-, Felipe Signes, germà de Juan; Antonio Monfort, Juan Torres i Terol".

Eixe era el resum històric que contava i inclús posava i segueix posant-ho, ampliada ara la xarxa de gent que segueix el blog del CRONISTA DE GATA:

*EN CAS DE QUE ALGUN VEÍ/VEÏNA, USUARI/A DEL BLOG, CONEGA MÉS DADES SOBRE LA HISTÒRIA DELS REIS, POT APORTAR LA DOCUMENTACIÓ O BÉ AMB UN COMENTARI O BÉ PER CORREU, PER ANAR FENT MÉS GRAN LA HISTÒRIA, INCLÚS AMB FOTOGRAFIES ANTIGUES *

0 comentarios