Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA DEL 38 AL 60 DEL SEGLE XX, VISTA PER MIG D'UNA INDÚSTRIA LOCAL ( I )

GATA DEL 38 AL 60 DEL SEGLE XX, VISTA PER MIG D'UNA INDÚSTRIA LOCAL ( I )

Com ja us avançava ahir, comença ací una minisèrie (dins de la sèrie gran d'Història Local del blog), en la qual coneixerem com es vivia en una indústria a Gata, des de l'any 1938 fins els anys 60 del mateix segle XX.

INTRODUCCIÓ:

El perquè d'esta miniserie té un agraïment a María Jesús Salvá, néta de la Viuda de Vicente Salvá, la qual és la propietària de la indústria que comente. També a les germanes Zaragosí, perquè entre totes elles han impulsat el record dels seus avis, Zaragosí i Salvá, que en un altre temps van fer societat. La mateixa capçalera de la indústria detallava en 1943: "De la disuelta Sociedad de Zaragocí y Salvá".

Cal ressenyar que el primer industrial de la família va ser VICENTE SALVÁ SIGNES. Després, amb el nom de VIUDA DE VICENTE SALVÁ apareix aquesta indústria, de la que parlaré en els pròxims dies. La regentava Na JOSEFA SIGNES MULET i estava emplaçada a Caudillo, 107 i 109, encara que abans es deia el carrer carretera Canalejas.

Josefa Signes Mulet havia nascut dins del segle XIX, concretament en 1894. Era filla de Batiste Signes i María Mulet. Quan Josefa (Viuda de Vicente Salvá) tenia 44 anys la coneguem, a través dels documents portant aquesta empresa que ens ocupa.

A la capçalera es podia llegir: "Fábrica de sombreros, capazos y cestería de palma y mimbre". La primera curiositat de l'època la trobem al telèfon. La indústria tenia el nùmero 40 de Gata.

El primer document que arxiva la seua néta María Jesús Salvá data de l'1 de juliol de 1938. Es tracta de la Contribució Industrial i allí detalla a que es dedica l'empresa: "Fábrica de sombreros de palma ordinaria". L'últim serà de 1965. Al mig, acotarem alguns documents i informació d'aquell temps.

Amb totes aquestes dates com a introducció, demà començarem a analitzar cada document que trobe interessant i a relacionar-lo amb la vida del poble de Gata. Un poble de la província d'Alacant vist a través d'una indústria local.

FONT: Documentació ordenada per la seua néta María Jesús Salvá, que forma part ja del Museu del Sombrero, de Casa de les Germanes Zaragosí.

0 comentarios