Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (últim capítol, i VIII, acomiadament a Gata -i 3-)

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (últim capítol, i VIII, acomiadament a Gata -i 3-)

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Arribem al final d’aquesta trista història que pel gener de fa ara 54 anys va commoure els pobles de Bunyol -lloc on ocorregué la tragèdia- i Gata, lloc d’on era i passà la seua curta vida Jaime Costa Signes (Jaumet de Carnero). És el moment d’agrair profundament a la família, a les seues nebodes, que m’hagen facilitat els documents fotogràfics i escrits, per a poder donar a conéixer al poble de Gata, sobre tot als més joves aquesta particular història, marcada per l’accident d’un soldat d’artilleria aquell any de 1954.

Aquest últim capítol està centrat en l’últim adéu a Jaume, després de fer-se la missa, i ja camí del seu destí final. El carrer Calvo Sotelo (hui carrer Signes) va ser testimoni de tot el condol d’un poble als seus familiars, centenars d’homes, com es veu a les fotografies van acompanyar el fèretre i la família.

Com era costum, la família es va posar enfront de la Caserna de la Guàrdia Civil per la seua part lateral -davant just de Ca Vicente la Mel- i tots van passar a donar-los el pèsame, primer el clero i després tots els homes de Gata. Després potser l’acompanyaren els més arrimats i amics cap al cementeri. Les restes de Jaume descansen al nitxol 689 de la part dreta si mirem des de l’entrada, al cementeri més antic dels dos municipals-. Una làpida de marbre blanc i la seua fotografia del servici militar és el record imborrable de la família, que cada any per ara sent com Jaume, Jaumet de Carnero, està amb ells i els acompanya per sempre.

Com vos he anant explicant en dies anteriors, la documentació fotogràfica que apareix hui a aquesta composició és la següent:

1ª imatge vertical de l’esquerra dalt: Tota la comitiva fúnebre baixa pel carrer Calvo Sotelo. Els homes ja van posicionant-se per a donar l’últim condol a la família. Es distinguix al Tio Vicent l’organista i a Ernesto Coloma, davant junt amb els escolanets.

2ª imatge vertical, part de baix: els rectors donen el condol a la família.

3ª imatge vertical, -part dreta dalt-: es veu perfectament als amics portant la caixa que han quedat sols, la gent s’arremolina a l’altre costat de la família

4ª imatge horitzontal, dalt: es veu perfectament als amics que porten la caixa, un d’ells és Jorro, i els homes que comencen a passar per davant de la família. Sentat a una cadira està el pare de Jaume, el Ti Jaume. El primer plantat és el seu cunyat, home de la seua germana.

5ª imatge horitzontal, baix: la fotografia pertany a una missa funeral que es va fer per l’ànima de Jaume a l’Argentina, on residïen dos tios d’ell, germans de son pare Jaume, els vegeu amb corbata prop del rector.

 FONT: documentació fotogràfica aportada per la família Font Costa.   


0 comentarios