Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA RELIGIOSA ( II ): VISITA ARQUEBISBE CIRIACO MARÍA SANCHA HERVÁS, 2 i 3 juny 1895.

HISTÒRIA RELIGIOSA ( II ): VISITA ARQUEBISBE CIRIACO MARÍA SANCHA HERVÁS, 2 i 3 juny 1895.

Amb motiu de la pròxima visita de l’arquebisbe de Valéncia, monsenyor Carlos Osoro, el dia 9, quan ja manquen 7 dies, i seguint amb la història religiosa de les Santes Visites Pastorals d’anteriors arquebisbes de la diòcesis de València, ens fixem ara en la visita del cardenal arquebisbe de la diòcesis, l’Excm. Sr. En Ciriaco María Sancha Hervás (arquebisbe desde 1892 a 1898) que va fer durant els dies 2 i 3 de juny de 1895, quan es tancava quasi el segle XIX. Després va ser nomenat arquebisbe de Toledo i està declarat Beato.

Va arribar procedent de Teulada. El van rebre el Sr. Rector Don Juan Martínez Blasco, el seu Coadjutor Don Salvador Crespo Pineda i les autoritats. Va administrar en dues tandes el Sant Sagrament de la Confirmació a 1429 persones. Després donà comissió als M.M.I.I. Sres. Canònigs Doctor En Bonifacio Marín (Auxiliar de la Santa Visita) y Dr. En Salvador Castellote, Secretari, per a que ultimaren la Santa Visita.

A la visita es diu que el nombre de veïns dins i fora del radi del poble són 875; habitants 3.672, dels quals són del gènere masculí 1.792 i del femení 1.880.

Pel que fa a associacions hi havien les següents: Del Santíssim Rosari, de les Filles de María per a donzelles i vidues, de Sant LLuís Gonzaga per a sols solters i del Sagrat Cor de Jesús per a ambdos sexes amb reglament.

Finalment, parla de la Casa Abadia i el cementeri. De la primera diu que és nova espaciosa i ben conservada, haven sigut construïda en la seua major part a expenses de l´actual Sr. Rector En Joan Martínez. Diu del cementeri que es conserva en molt bon estat i té distribució departamental per a pàrvuls i adultes. Hi ha començat un pantió especial per a rectors; la administració corre a càrrec del Sr. rector qui conserva la clau. Hi ha un lloc destinat fora del cementeri catòlic pels que moren fora del Si de l´Església.

FONT: ARXIU PARROQUIAL, Església sant Miquel Arcàngel, Gata (diòcesis de València).

0 comentarios