Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

Hª LOCAL: LES VENTES DE CARRETERA (secció a càrrec de Jaume Costa)

Hª LOCAL: LES VENTES DE CARRETERA (secció a càrrec de Jaume Costa)

Seguim amb les interessants i documentades històries que ens porta cada setmana o quan li ve en gana Jaume Costa i Caselles. Ell ho penja al seu facebook i al mateix temps jo li ho publique al meu blog. Hui ens parla de

LES VENTES DE CARRETERA

Diu Jaume al respecte: "Gata com a poble geogràficament situat en lloc de pas, equidistant de les “gargantes” de Senija i Teulada, degué contar des de bell antuvi, amb fondes, hostals i ventes. Dels hostals hem parlat un poc en tocar el tema del Primer Accident de Trànsit, on buscaven l’indret anomenat Venta de Gata, el qual seguim sense trobar.
De les ventes que tinc referència mes antiga, esta la Venta de Mico, regentada pel pare o avi de la meva avia Josefa Signes Mulet (Pepa el Roig), segurament anterior a la Carretera N. 332. Es troba al costat del Camí Reial, possiblement per on discorria la “Via Dianium” dels romans, al costat de Sirerol, com vegeu a la foto, actualment molt deteriorada. La Venta de Moreno, pot ser, es tracta de les ruïnes que hi ha baixant del Collado cap a Gorgos que dona nom al Morro de la Venta.

La Venta de Parra i La Venta del Tio Pepe, aquestes mes recients, tot i que la Venta de Parra, sembla que tingué una versió... anterior als anys seixanta..
La Venta de Pela, segons en comentava el “tio” Tomás (pare del meu amic Tomás), situada en la cruïlla de la Carretera N. 332 amb el assegador del Camí de Benissa, esta venta feia de posta de relleu del Cotxe de la Carrera (Diligència), vol dir que hi canviaven els cavalls. El amo, aprofitava el relleu dels equins per tal d’utilitzar-los per trepitjar pedres d’algeps per fer lo en pols."

Com sempre posa les preguntes a l’aire per a tots:

VERIUEU HO.
1.- Coneixeu altres ventes o teniu dades mes certes al respecte?
2.- On estava la venta de Moreno?
3.- La venta de Gata, seguim sense noticies?

A la composició fotogràfica podeu veure: dalt, l’estat actual de la Venta de Mico; baix, runes de la Venta del Collado al costat de l’antic camí de Gata a Llíber.

FONT: Fotos i text de Jaume Costa.

0 comentarios