Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VIMET ("MIMBRE"), ELS ESTANQUERS: Capítol VI: Empresa Pons Leyda (1ªpart)

TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VIMET ("MIMBRE"), ELS ESTANQUERS: Capítol VI: Empresa Pons Leyda (1ªpart)

L’etapa més fructífera i més exitosa de les que estic contant de la història de fabricació de mobles, des de principis del segle XX fins ara és, sens dubte, la que ve a partir d’ara, amb el fill del Tio Pepe "L’Estanquer" al front. JUAN BAUTISTA PONS LEYDA es quedà en 1954 amb la totalitat de les accions de l’empresa MUEBLES MIMBRE, canviant la denominació per la de Juan Bta Pons Leyda.

A finals dels anys 60 del segle XX, l’empresa s’expandeix amb les exportacions a Estats Units (portant a l’altra part del món la famosa canasteta americana). L’empresa és un dels principals motors del progrés de Gata en aquelles dates. Tots recordem, els que erem uns xiquets o jovenets aquella època, com només eixien de l’escola, si no se’n anaven a estudiar als instituts o a col·legis privats, ja estava esperant-los el Tio Juanito "l’Estanquer" per a donar-los un treball a la fàbrica. Al carrer Reis Catòlics, al carrer Sant Miquel o al carrer Doctor Moratal, als tres llocs tenien eixida les seues naus. Tots recordem, també, els "rius" de homes, valga l’expresió geogràfica, quan al toc de sirena de la fàbrica de l’Estanquer, a la una del migdia, eixien cap al centre del poble o cap al Raval, a dinar i a tornar a la feina molt prompte perquè tornava la sirena a tocar. Eren temps de molta bonança econòmica, de expansió comercial per a l’empresa, de feina per a tots.

A les fotografies, vegeu a l’empresari JUAN BAUTISTA PONS LEYDA (Juanito l’Estanquer). Dalt, junt amb un dels seus oficinistes Juan Pedro Signes (Juanito "Sensio"). Baix a l’entrada de la nave del carrer La Creu, està Juan Bautista amb Juanito "Sensio" plantats. Agatxats, els recordats Pepe "el Roig" i Gabriel Pons. La resta de homes i la dona eren clients de l’empresa.

FONT: Fotografies i informació, Germans Pons García. 

0 comentarios