Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 1ª.- SANT ANTONI (Placeta)

Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 1ª.- SANT ANTONI (Placeta)

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

HISTÒRIA LOCAL: Plafons i capelles dels nostres sants a Gata. 1.- SANT ANTONI ABAT, a la Placeta del seu nom

Comence la sèrie de 47 capelletes a Gata (26 pels carrers de Gata i 21 al Calvari), de la qual feia una introducció ahir, amb la única imatge als carrers de Gata que és de talla i no és de plafons de ceràmica. Més pròxima en el temps, ja que es va celebrar al sant patró dels animals el passat dijous dia 17, descobrirem que aquesta imatge va ser col·locada pel Ti Pepe Lluís quasi al raconet de la Placeta que popularment ja porta el nom del sant. Va ser encomanada la imatge a València per aquest llaurador molt devot, complint la promesa al veure que un dels seus animals millorava. Va deixar com a herència que li feren els seus hereus (nebots, perquè no va tindre fills) festa al sant, voltejaren les campanes i li compliren una missa. Encara hui es fa, després de quasi 80 anys.

Per a conèixer més sobre aquesta història de devoció popular de José Costa Vives, conegut familiar i popularment com el Ti Pepe Lluís us remet al meu article del dia 17 d’aquest mes: "Abans es feia un festot tal dia com hui, dia de Sant Antoni del Porquet", del qual teniu ací l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2013/011703-abans-es-feia-un-festot-tal-dia-com-hui-dia-de-sant-antoni-del-porquet.php

La imatge en talla i posada dins la fornícula de la Placeta ens mostra al sant amb el cerdet, com mana la iconografía de sant anacoreta. Tot l’any el sant té un ramellet als seus peus. Diumenge més pròxim a la festivitat, se li fa festa. La imatge es portada de la Placeta a l’església parroquial en processó. Des de finals dels anys 80 del segle XX també es passeja el dia d’abans per tots els carrers del barri del Raval i se li fa una xicoteta ofrena.

Demà dijous i el divendres coneixerem els altres dos plafons de ceràmica que tenen el mateix patronatge i que es situen al carrer Teulada.

A la composició podeu veure al "Ti Pepe Lluís" i a la madrina quan van procedir a col·locar el santet, la processó de inauguració, festes d'aquell temps i d'ara i el santet a la fornícula.

0 comentarios