Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DIJOUS ÉS TOTS SANTS: Gata, de la necròpolis musulmana als dos cementeris municipals ( I )

DIJOUS ÉS TOTS SANTS: Gata, de la necròpolis musulmana als dos cementeris municipals ( I )

Comencem a fer un repàs dels cementeris que ha tingut Gata, al menys que coneguem. El primer que tenim restes és de la necròpolis musulmana de l’època baixmedieval. Si recordeu, quan es feia el clavegueram del poble, pels anys 60 del segle XX, ja es van descobrir alguns "ossets" que eren l’antesala del que es trobaria trenta anys més tard.

Al llarg dels mesos d’octubre i novembre, en una excavació d’urgència, a una casa que estava en obres del carrer Xaló, part esquerra pujant, van començar a eixir tombes i esquelets fins a 26 soterraments. L’excavació va ser dirigida en 1993 per l’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat Soler. Es va poder demostrar que a la zona del carrer la Bassa, part dreta baixant cap a l’Ajuntament, i carrer Xaló, la part que ja em dit, hi havia una gran necròpolis que els musulmanas l’anomenaven "maqcaba", que significava lloc de soterraments. En total, com he dit abans, van ser 26 soterraments els descoberts. Un mes de treballs al solar del carrer Xaló, incloses pluges.

La notícia primera va ser publicada a Las Provincias el 8 d’octubre de 1993 i l’última el 18 de novembre. Al programa de festes de 1996 el mateix arqueòleg explicava tota la troballa. A un article extens de cinc pàgines a la revista "Aguaits" també; es titulava: "La necrópolis islàmica medieval de Gata". Per si voleu llegir-lo tot ací teniu l’enllaç: http://www.raco.cat/index.php/Aguaits/article/viewFile/66264/85686.

A la fotografia teniu el plànol de l’excavació publicat a l’article de la revists "Aguaits" i fet per Joan de Déu Boronat Soler.

Demà, dimarts, coneixerem el fossar del costat de l’església.

FONTS: blog del "Cronista de Gata" 25-10-2010 // revista "Aguaits".

0 comentarios