Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

L'ESTIUET DE SANT MIQUEL; PER SANT MIQUEL TOT VA A REPÈL,...

Demà és la festivitat del nostre patró titular de la parròquia i cal escorcollar un poc pel món refranyer i de dites populars per adonar-se un que el nostre sant de setembre, no tan festejat com el nostre patró del poble "Santcristo", té moltes dites, molts refranys, moltes històries que contar-nos.

Comencem pel més popular, ja que diuen "fa calor, estem a l'estiuet de Sant Miquel". Enguany això no ha estat possible perquè fins a ahir cap de dia havia fet frescoreta, per tant la baixada de temperatura l'ha feta ara, entre ahir i hui.

Un altre refrany popular per aquestes terres, abans més agrícoles que ara, és: "Per Sant Miquel tot va a repèl". Això volia dir abans que la collita d'ametles, raïm i garrofes tenia que estar ja baix del riurau, tot repelat.

Trobem altres refranys dedicats al sant: "De Sant Miquel a Nadal, hi ha la quarta part de l'any". "La bona mel, per Sant Miquel". "Per Sant Miquel, aigua del cel" i "Tardor verdadera, per sant Miquel la pluja primera" -aquests dos venen que molt apropiats per ara-.

0 comentarios