Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DONES REGIDORES DELS SEGLES XX I XXI, fins ara, a Gata ( I )

En homenatge a totes les dones, en el Dia Internacional de la Dona

PRIMERA PART: Antònia Costa Martí, Rosa Mari Salvá Bolufer, Ana María Soler Oliver, María Rosario Noguera Costa, María Vicenta Pedro José, Ana Salvá Mulet i María Jesús Salvá Monfort

L’Ajuntament de Gata ha tingut al llarg del segle XX i els onze anys que portem del segle XXI, poques dones regidores. Vull hui, Dia Internacional de la Dona, i en dies succesius, fer-les un xicotet homenatge des del blog.

La relació està basada en el llibre "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011" editat per l’Ajuntament de Gata, que redactà i coordinà des de l’Arxiu Municipal Sílvia Leyda Fornés, i amb una recopilació pròpia dels llibres d’actas dels plens municipals.

Com ja he posat al primer article de hui, "El cronista fa...un any" l’any passat tal dia com hui, faig fer un article dedicat a la primera dona regidora. ANTÒNIA COSTA MARTÍ va ser regidora pel Tercer Corporatiu amb Julián Monfort Calatayud com alcalde. Era el període legislatiu del 2 de febrer de 1964 fins al 4 de febrer 1967, legislatura 28 del segle XX.

La segona dona que trobem al Consistori és ROSA MARI SALVÁ BOLUFER. Va ser Tercera Tinent d’Alcalde, pel partit Aliança Popular, en la legislatura del 23 de maig de 1983 al 28 de juny de 1987, sent Alcalde-President Eduardo Adolfo Mulet Salvá i quan Gata pujava de 11 a 13 regidors.

A la mateixa legislatura, la 34 del segle XX i segona d’ajuntaments democràtics, apareix la jove ANA MARÍA SOLER OLIVER, tercera dona regidora de Gata. A la següent legislatura, del 29 de juny de 1987 al 14 de juny de 1991 repetix amb el mateix alcalde, Eduardo Adolfo Mulet Salvá com a independent del partit Alicança Popular, que després passaria a ser ja Partit Popular. Va ser Quarta Tinent d’Alcalde. No tornaria a estar a l’Ajuntament fins la legislatura del 8é ajuntament democràtic. Fou elegida alcaldessa el 16 de juny de 2007 pel Partit Popular, sent la primera alcaldessa de la història del poble de Gata. A juny de 2011 torna a repetir com a alcaldessa, legislatura que continua hui en dia.

La quarta dona que apareix a la relació de dones del Consistori gater és MARÍA ROSARIO NOGUERA COSTA. És regidora pel partit Popular a la legislatura 36 del segle XX i IV Ajuntament democràtic, de 1991 a 1995.

La cinquena i sisena dones regidores de Gata pertanyien al Partit Socialista. A la legislatura 37, sent alcalde Vicent Font Leyda (PSOE) va ser Primera Tinent d’Alcalde MARÍA VICENTA PEDRO JOSÉ. Li sustituiria en el càrrec ANA SALVÁ MULET també del PSOE.

També estava al PSOE primer com a Independent, MARÍA JESÚS SALVÁ MONFORT, a la legislatura de 1995-99 sent alcalde Vicent Font Leyda, i després a a la legislatura 2007-2011 per al PP sent alcaldessa Ana María Soler Oliver.

FONT: llibre "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011" / Llibres d'actes dels plenaris / Recopilació pròpia.

(Continuarà demà en la segona part de "Dones regidores dels segles XX i XXI, fins hui, a Gata")

0 comentarios