Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( I )

HISTÒRIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( I )

La còpia me l’ha facilitada les Germanes Zaragosí (Museo del "sombrero")

En distints dies, us relacionaré tots els 97 articles, dividits en 2 títols (un títol té 13 capítols i l’altre sis), de les ORDENANCES MUNICIPALS DEL POBLE DE GATA de 1861

Les tradueix al valencià respectant al màxim les paraules i alguna vegada posant les paraules en castellà entre cometes.

INTRODUCCIÓ:

Quan he anat a tornar els documents que ja estan escanejats sobre l’empresa "Viuda de Vicente Salvá" (que com sabeu vaig fent extractes dels mateixos), les germanes Zaragosí m’han facilitat un curiós opuscle, que algun dia caldria tornar a reeditar, fent una introducció, una explicació i unes anotacions al mateix. Es tracta de les ORDENANCES MUNICIPALS DEL POBLE DE GATA, datades en 1961. El llibret conté els 97 articles dividits en 6 capítols i 2 títols. La data que signava l’alcalde i els regidors era el 14 de juliol de 1861.

Dos títols: Policia Urbana (es posava "Hurbana" amb h) i Policia Rural.

Tretze capítols al primer títol, Policia Urbana: De les autoritats, De les diversions, Enderrocs ("Demoliciones") i construccions, Carruatges, Cavalleries, Gossos, Baralles i jocs de xicons, Pous i Fonts Públiques, Forns i Tavernes, Carns i escorxadors ("Mataderos"), Del mercat, Neteja i Sanitat i Precaucions contra incendis.

Sis capítols per al segon títol, Policia Rural: Camins, Terres, Arbres, Barrancs, Nories i Penalitat.

Acabava l’opuscle signant l’alcalde i els regidors, a saber: Gabriel Pedro, Jaime Bolufer, Francisco Mulet, José Diego, Antonio Pedro, Gerónimo Mulet i "Por los demás señores que no saber firmar" Antonio Ferrer.

Van ser aprovades a Alacant "las ordenanzas municipales de esta Villa" tres mesos més tard, el 15 d’octubre de 1861. Es van produir lleugeres modificacions que estan també anotades. Signava l’aprovació un tal Francisco Sepúlveda.

Per l’època que era (començaven la segona meitat del segle XIX) i pels articles que conté podem observar moltes curiositats i ens podem fer una idea de com era el poble de Gata en aquell temps.

Per a què us feu una idea d’aquelles ordenances, sols us posaré hui el primer capítol:

TÍTOL PRIMER. Policia Urbana. Capítol I. De les autoritats. Art. 1:

"El poble de Gata i el seu Terme es dividix per a la seua administració en dos districtes. Comprén el primer tota la part del poble, excepte el carrer del Forn i Arraval que constituïxen el segon. Correspon al primer la part del terme que cau a l’Est i el partix el camí de Jesús Pobre i Mallada Verda seguint ambdós fins la seua línia divisoria; i al segon tota la resta del terme cap a la part de l’Oest."

A la fotografia, una vista antiga de Gata (Fotos antigues (Gata en el record)).

FONT: Ordenances Municipals del poble de Gata, 1861. Arxiu Germanes Zaragosí. Museu del "Sombrero".

0 comentarios