Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FESTA LOCAL A GATA: HUI ÉS SANT MIQUEL. 448 anys de parròquia (des de 1573)

FESTA LOCAL A GATA: HUI ÉS SANT MIQUEL. 448 anys de parròquia (des de 1573)

Hui dimecres és FESTA LOCAL A GATA. Es festeja al titular de la parròquia, SANT MIQUEL ARCÀNGEL. Per a Gata, l’advocació del dia és especial. SANT MIQUEL és el cap d’altar. És l’arcàngel a la qual està dedicada la parròquia des de 1573.

L’onomàstica de Sant Miquel va acompanyat pels altres dos arcàngels, SANT GABRIEL i SANT RAFEL. Miquel significa "¿Qui com Déu? O: "Ningú és com Déu". A Sant Miquel, el patró gater, el nomenen tres vegades en la Bíblia. Al capítul 12 del llibre de Daniel. Al capítul 12 del Llibre de l´Apocalipsis i a la Carta de Sant Judes Tadeo. A Sant Miquel el pinten i representen atacant a la serpent infernal.

La parròquia de Gata té dos talles de la imatge de Sant Miquel. Una, més gran, que presideix l’altar major i que no ix en processó. L’altra, regalada pels treballadors que van constituir la Cooperativa San Miguel, al carrer Sant Miquel, que és la que ix en processó, malgrat els dos anys 2020 i 2021 que no ho fa per la pandèmia de la COVID19. 

UNA PARRÒQUIA DE 448 ANYS

Hui és també el Dia de la Parròquia en Gata. Tres dades marquen l’inici d’aquesta de Sant Miquel Arcàngel. En 1573, Gata es desmembra de Dénia i és Vicaria independent. En 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, a la Vicaria de Gata se li dóna  la categoria de “Curato” i és d´ascens de primera. En 1582, es beneïda l’església parroquial, pel primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer. 

MIRANT EL REFRANYER DEL SANT:

El refranyer té molts refranys referents al principal sant advocat hui. El més conegut i que ja he tret al blog és:

A SANT MIQUEL TOT VA A REPÈLque fa referència al final de les collites de l’estiu. Però n’hi ha més:

TRAMUNTANA PER SANT MIQUEL, S’EMPORTA L’AIGUAL DEL CEL.

TARDOR VERTADERA, PER SANT MIQUEL LA PLUJA PRIMERA.

A SANT MIQUEL, LA FIGA JA NO TÉ PÈL.

AMORETES DE GENER, PER SANT MIQUEL BOLQUER.

*Finalment, cal felicitar als Miquels, Gabriels i Rafaels, que hi ha molts a Gata amb eixos noms, sobre tot del titular parroquial.

0 comentarios