Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA PURÍSSIMA. FESTA DE LA MARE DE DÉU. DIA ESPECIAL...

HUI ÉS LA PURÍSSIMA. FESTA DE LA MARE DE DÉU. DIA ESPECIAL...

Hui és la festa de la Puríssima, la Immaculada. Quan els temps ho permitien a Pedreguer feien fira. A Gata, l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb devoció a la Puríssima. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella i està enfront de la imatge del Sagrat Cor de Jesús. Aquest altar va ser consagrat al culte el dia 10 de juny de 1964, al mateix temps que el del Sagrat Cor de Jesús. Es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata. 

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica. Des d’ací felicitacions a totes elles. Per a mi, també un dia especial, el meu aniversari. Vaig nèixer voltejant les campanes de la festa de la Immaculada Concepció. Aprofite per a donar les gràcies a totes i tots que m'han felicitat al llarg de la jornada de hui. Molt agrait.

Quan jo era menudet encara feien processó este dia. Després la confraria de les Filles de Maria passarïen la festa a maig. La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de desembre de 1854. En 1879 el Papa León XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.

Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
 
FONT: www.santopedia.com. A la fotografia, l’altar de la Puríssima, hui a l’església de Gata. 

0 comentarios