Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SIS JOVES MATEMÀTICS GUARDONATS AMB ELS PREMIS D'INVESTIGACIÓ MATEMÀTICA DEL PRESTIGIÓS GATER VICENT CASELLES (edició 2021)

SIS JOVES MATEMÀTICS GUARDONATS AMB ELS PREMIS D'INVESTIGACIÓ MATEMÀTICA DEL PRESTIGIÓS GATER VICENT CASELLES (edició 2021)

El passat 21 de juny de 2021 es reunia el jurat dels Premis d’Investigació Matemàtica Vicent Caselles 2021. Sis jovens investigadors matemàtics rebien la notícia del guardó que otorga la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME) i la Fundació BBVA des de l’any 2015 i que té com a objectiu recolzar i estimular als joves professionals que desenvolupen la seua tasca en el camp de la investigació matemàtica.

Amb aquests premis es recorda al prestigiós matemàtic gater VICENT CASELLES COSTA (1960-2013). D’igual manera el seu nom porta l’IES de Gata i té reconeguts treballs per tot arreu del món.

Els guardonats de 2021 van ser Jon Asier Bárcena Petisco, investigador postdoctoral en la Universidad Autónoma de Madrid; Xavier Fernández-Real, investigador postdoctoral en el Instituto de Matemáticas de la École Polytechnique Federale de Lausanne; José Ángel González-Prieto, investigador postdoctoral en la Universidad Autónoma de Madrid; Mercedes Pelegrín García, investigadora postdoctoral en el Laboratorio de Informática LIX de la École Polytechnique (París); Abraham Rueda Zoca, investigador postdoctoral Juan de la Cierva-Formación en la Universidad de Murcia i María de la Paz Tirado Hernández, investigadora postdoctoral en la Universidad de Sevilla.

ELS JOVES MATEMÀTICS PREMIATS

Jon Asier Bárcena Petisco va ser premiat segons el jurat “per la seu autonomia científica, avalada per publicacions en solitari d’alta qualitat”. Graduat en Matemàtiques per la UPV/EHU i màster en Matemàtiques per la Universitat París IV (actualment Universitat de la Sorbonnne (Frància). Ja va ser condecorat internacionalment amb el premi “Gold Coin” de la Barcelona Tech Mathematics Competition (Universitat Politècnica de Catalunya 2015), un segon premi en la International Mathematical Competition for University Students (Bulgària 2014), i una medalla d’oro en la Olimpiada Iberoamericana de Matemáticas Universitarias 2014.

Xavier Fernández-Real ho va ser “per la seua alta qualitat dels resultats obtesos, avalada per investigadors de primera línia internacional”. Doble graduat en Matemàtiques i Ingenieria Física en la Universitat  Politècnica de Catalunya i màster en la Universitat de Cambridge (Regne Unit). Té com a premis, el Evariste Galois 2016 de la Societat Catalana de Matematiques i sendes medalles de bronze en les Olimpiadas Internacional e Iberoamericana de Matemáticas (2010). 

José Ángel González-Prieto el va destacar el jurat per “l’amplitud d’espectre en els seus resultats, d’alta qualitat, així com la seua interdisciplinarietat en àrees tan dispars com la teoria quàntica de camps, machine learning i mètodes estadístics en investigació qualitativa”. Doble graduat en Matemàtiques i Ciències de la Computació i el Màster en Matemàtiques i Aplicacions en la Universitat Autònoma de Madrid.

Mercedes Pelegrín García és premiada per “la qualitat dels seus resultats, avalada pel reconeixement de la comunitat científica internacional”. Doble graduada en Matemàtiques i Ingenieria Informàtica en la Universitat de Múrcia i màster en Matemàtica Avançada amb especialitat en Investigació Operativa. Té premis com el 2020 SOLA Dissertation Award, de la Secció d’Anàlisi de Localització de l’associació internacional d’Investigació Operativa INFORMS i el Young Women 4OR 2020 otorgat pel Foro EURO WISDOM.

Abraham Rueda Zoca és guardonat segons el jurat  per “la qualitat demostrada en els continguts de la seua tesis doctoral, els quals han motivat nombroses publicacions, amb una ampla col·laboració internacional en la seua investigació”. Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Granada, va cursar els seus estudis de Màster en el programa de Màster i Doctorat FisyMat de la mateixa universitat. 

Finalment, María de la Paz Tirado Hernández és premiada per la “seua autonomia científica, avalada per publicacions en solitari de alta qualitat”. Graduada en Matemàtiques, màster en Matemàtiques Avançades i doctora en Matemàtiques per la Universitat de Sevilla.

JURAT DELS PREMIS

El jurat, nomenat per la Fundació BBVA i la RSME, en aquesta edició 2021 En esta edición ha estado presidido por Joaquín Pérez Muñoz, catedrático de Geometría y Topología de la Universidad de Granada y editor general de la Real Sociedad Matemática Española; e integrado por María Jesús Carro Rossell, catedrática de Análisis Matemático de la Universidad Complutense de Madrid; Joan Elías García, catedrático de Matemáticas de la Universitat de Barcelona; María Ángeles Hernández Cifre, catedrática de Matemáticas de la Universidad de Murcia; Dolores Romero Morales, catedrática de Investigación Operativa de la Copenhaguen Business School; y Juan Romo, catedrático de Estadística y rector de la Universidad Carlos III de Madrid.

FONTS: Informació i fotos premiats Real Sociedad Matemática Española i Fundación BBVA, Premis d’Investigació Matemàtica Vicent Caselles 2021.

0 comentarios