Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA PREMSA HO RECORDA. HUI FA 40 ANYS DE LES PRIMERES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES. A GATA, VA GOBERNAR CD I L’ALCALDE ERA JUAN BAUTISTA PONS LEYDA (AP)

LA PREMSA HO RECORDA. HUI FA 40 ANYS DE LES PRIMERES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES. A GATA, VA GOBERNAR CD I L’ALCALDE ERA JUAN BAUTISTA PONS LEYDA (AP)

Dimarts 3 d’abril de 1979. Aquell dia se celebraven les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura de Franco, una vegada aprovada la Constitució Espanyola. Ho recorda hui a 40 anys de l’efemeride política en un ampli article el diari comarcal "Marina Plaza" titulant "Quaranta anys del dia en què la Marina Alta per fi va poder tornar a votar als seus alcaldes". 

Quan estem a les portes de les eleccions generals i autonòmiques, primer, i locals, després, es complixen quatre dècades de votar en democràcia.

Ens parem en Gata i el que diu l’article. També en els meus reportatges dels períodes democràtics de les corporacions locals. Il·lustra aquest reportatge un dels cartells que també apareix a l’article de "Marina Plaza" i on es pot llegir "...l’emblemàtica llista municipal del PCE a Gata. Carles Mulet."

De Gata es comenta a l’article: "Gata va ser una població d’extrems: l’única on la conservadora Coalició Democràtica es va fer amb el poder gràcies als seus sis regidors i al suport dels dos de la UCD. Però alhora va ser una de les poblacions on millor resultat van traure els comunistes, amb dos regidors, que no obstant això van passar a l’oposició juntament amb tres independents. Tampoc ací hi va haver representant del PSOE."

També recorda l’article els resultats de la comarca. A Gata l’alcalde va ser, com ja he dit Juan Bautista Pons Leyda (Coalició Democràtica). CD va traure 6 regidors; 3 van ser Independents; 2 UCD i 2 el Partit Comunista.

Del meu blog, també cal recordar aquell article del 2 de maig de 2011, que encetava la Historia Electoral de Gata amb tots els candidats a regidors de 1979 a 2011. Podeu repassar-lo PUNXANT ACÍ. De les candidatures de 1979, aquell dia van resultar elegits: CD, 6: 1.-Juan Bautista Pons Leyda. (Alcalde)  2.-Eduardo Adolfo Mulet Salvá. 3.-Francisco Pedro Mulet. 4.-Jerónimo Pedro Vives. 5.- Antonio García Martí6.-Antonio Signes Diego. De UCD: 1.-Gabriel Feliu Pedro. 2.- Antonio Soler LLácer. De Coalició Independent: 1.-Vicente Font Leyda. 2.- Salvador Mulet Soler. 3.- Vicente Juan Pedrós Puigcerver i del PCPV: Carlos Mulet Grimalt i Miguel Soler Torres.

Amb números, el cens electoral d’aquell dia de 1979 era de 3.827 a Gata. Es van votar a candidatures un total de 3.016.

Ara recordem amb nostàlgia aquell dia i aquells regidors fa 40 anys.

FONTS: cartell PCPV, Carles Mulet (publicat a Marina Plaza) / article meu al blog "Historia electoral a Gata..." (2-5-2011) / Resultats eleccions.

0 comentarios