Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL COVID19 LI ROBA DEMÀ A GATA LA SEGONA FESTA DE L'ANY, SANT ANTONI (l'any passat no s'en van celebrar set)

EL COVID19 LI ROBA DEMÀ A GATA LA SEGONA FESTA DE L'ANY, SANT ANTONI (l'any passat no s'en van celebrar set)

L’any passat 2020, abans de que entrara la pandèmia a Espanya, a aquestes hores estava fent-se l’ofrena i la processó pels carrers del barri del Raval. Eren les festes de Sant Antoni, el de la Placeta. Però enguany, res de res. Ni processó a l’església amb el santet, ni bendició d’animals, ni repartiment del pa beneit.

La de Sant Antoni del Porquet ja és, enguany 2021 i per ara, la segona festa de l’any que el COVID19 ens roba als gaters. La primera va ser la del Misteri dels Reis. Recordem també que l’any passat 2020 set festes gateres es van suprimir davant la pandèmia mundial: Setmana Santa; Pasqües, Sant Joan a la Font del Riu, les festes del patró del poble, el Santíssim Crist del Calvari, la festa de Sant Miquel, la Fira de Gata al carrer i les festes de Nadal. 

EL SANTET A LES MISSES DE DISSABTE I DIUMENGE

Per a poder recordar que demà és Sant Antoni del Porquet, els veïns del barri han portat el santet de la placeta a l’església. L’ornamentació del mateix l’ha fet, per segon any consecutiu un veí del barri, Miguel Pedrós Taléns. La imatge tan volguda pel veïnat del Raval, els Antonis i Antònies, i el poble en general, ha estat present a les misses de la vespra, hui dissabte (18 i 19 hores) i ho estarà també demà diumenge, coincidint amb l’onomàstica del sant, a les tres misses, 9, 12 i 19 hores.

HISTÒRIA DE LA IMATGE I LA TRADICIÓ

A Gata, la història ens torna a recordar hui i demà, la vespra i la festa, al Tio Pepe Lluís, a Paco L’Escolà i a Toni Porra, entre altres aficionats a aquesta festa, que té com a nucli central la bendició dels animals. El Tio Pepe Lluís, José Costa Vives, deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant fa 45 anys. Gata té la talla de la Placeta, la de l’Església i quatre plafons ceràmics dedicats al sant als carrers de Gata. Abans de la guerra hi havia un Sant Antoni al carrer Baix.

Les festes patronals de l’Arraval de Gata, dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València pels anys 40 del passat segle l´escultura, li van fer una fornícula i la van posar ahí per a recordar-ho. Li feien festa tant l’home com els llauradors de l´època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sofragaren una missa i el volteig de campanes.

Ara fa poc més de 70 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenïa una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l’animal s’adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada.

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes.

L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

També hi ha referències que les festes continuaven fent-se als anys 50 i inclús feien carreres de cavalleries.

En 1976, el Tio Pepe Lluís fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat. A la disposició quarta del testament deia textualment:

"…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la va deixar als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills. Francisco Mulet Signes, conegut com Paco L´Escolà, junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, van ser els hereus i testimonis d´aquell testament. Ara ha passat als fills d’aquest.

Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, el sempre recordat i enyorat Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, no ha parat de fer-se festa el cap de setmana més pròxim a l’onomàstica.

DOS TALLES I QUATRE PLAFONS CERÀMICS

Gata té el privilegi de tindre la talla de Sant Antoni de la placeta del carrer del mateix nom, al barri del Raval. Està ubicada a una fornícula just dalt del actual forn, prop del mateix raconet. L’església parroquial també té una talla molt més gran en un dels altars laterals, que no es fa servir, ja que s’utilitza des de sempre la talla de la Placeta. A més d’aquests dos talles, Gata té quatre plafons ceràmics de carrer dedicats al sant. Al carrer Teulada n’hi ha dos advocacions: a l’inici i a mitjan. A principi del carrer Nou un altre plafó està dedicat al sant i el plafó ceràmic més nou està al carrer Doctor Gómez Ferrer.

FONTS: Foto antiga d’arxiu amb el Tio Pepe Lluís i una festera / Foto de l’altar major hui, Miguel Pedrós Talens.

 


0 comentarios