Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol V, hui és l’aniversari de la seua mort)

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol V, hui és l’aniversari de la seua mort)

Hui 22 de gener de 2014 és un dia especial per a recordar el fet, fa 57 anys va ser un dia tràgic per a vuit famílies. Aquell 22 de gener de 1957 va ocórrer la desgracia. Què va passar a aquell polvorí...

Els vuit soldats transportaven material explosiu?, què els va ocasionar la mort?. Són preguntes difícils de respondre, donat que molt poc s’ha sabut, s’ha publicat, s’ha dit sobre el succés. Com si s’haguera silenciat més del compte. Podem esbrinar per la carta que li va remetre el rector de Bunyol a la família, que ell tenia la ferida al ventre, pareixia que no era res -al menys per fora-. També que quedaven més ferits de l’accident a l’Hospital com ell. El día de l’accident, descobrim a la carta, el poble de Bunyol, va fer dol general.  

Els vuit soldats "caiguts en acte de servici" tenien noms i cognoms. Comentava la neboda de Jaume, María Rosa, que sols ell era de per ací, els altres eren d’altres parts d’Espanya. Coneguem la relació de víctimes extreta del recordatori que van donar al dia següent, quan va ser soterrat Jaume a Gata, en una manifestació de dol impressionant:

El recordatori deia, i pose textualment: "Rogad a Dios en caridad por el alma de LOS ARTILLEROS Antonio Vila Navarro, Fidel Fernández Sánchez, Domingo Cebrián Calero, José Sanchis Molina, José Sánchez Hornos, Miguel Verdú Verdú, Pascual Fernández Núñez y Jaime Costa Signes. Muertos por España en acto de servicio en BUÑOL el día 22 de enero de 1957, R.I.P".

Jaumet "de Carnero" era fort, encara va sobreviure unes hores a l’accident. Va ser traslladat a l’Hospital Militar de València. La mort -segons consta a l’Arxiu Parroquial, li va succeir a les 2 hores del dia 22. Potser volia posar-se del dia 23, donat que al recordatori posava el dia 22.

LA CARTA TESTIMONIAL, hores abans de la seua mort

Siga com siga, el rector de Bunyol Salvador Domingo Salvador, que era vicari de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Bunyol i que anys més tard moriria al seu poble, a Quart de Poblet el 24 de maig de 2004, li va administrar els sants sacraments, va conversar amb ell i va deixar les seus impressions en una carta molt bonica, que relatava les últimes hores del soldat JAUME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero"). La carta anava dirigida a son pare, també de nom Jaume. La signava "Salvador Domingo" i estava datada a Bunyol dies més tard, el 30 de gener de 1957.

Vos pose textualment la carta: "Muy Sr. mío y Familia: En nombre propio, de las Autoridades locales y de las dos parroquias de Buñol, quiero manifestarles nuestra condolencia ante la muerte de su Jaime. Tuve, dentro de la pena, el consuelo de asistirle recién ocurrido el accidente y al verme, me dijo enseguida: "Padre confiéseme". Le confesé, le di la Santa Unción y más tarde le llevé el Señor. Creí que se salvaría porque la herida en el vientre no parecía tan profunda por lo que vi. Él mismo, ante mis palabras de aliento y consuelo, me decía: "Ay Padre, que yo no me salvo". Le noté mucha fe y gran resignación a la voluntad de Dios. Es él que más me ha consolado de los que quedaron heridos, por sus buenas disposiciones. Creo que el Señor lo bará recibido en sus brazos, ya que ha caído cumpliendo la sagrada virtud del amor a la Madre Patria".

En la segona part de la carta, el rector manifestava com estava el poble davant la tragèdia ocorreguda: "Buñol entero -seguía dient la carta- se sumó al duelo, cerrando escuelas, comercios, cines y espectáculos y manifestando en sus rostros y comentarios la honda pena de su buen corazón. Dios mediante, el viernes próximo día 1º a las 10,30 horas de la mañana, se celebrará un solemne funeral en sufragio de sus almas y como homenaje a esos hermanos caídos en acto de servicio por la Patria. Asistirán el Sr. Obispo Auxiliar, el Teniente Coronel de Artillería y Autoridades y el pueblo en masa, que hará duelo general como el día del accidente. Reiterando nuestro sentido pésame..."

Tornant al recordatori, abans de conéixer com es va viure al poble de Jaume, GATA, el seu sepeli, cal dir que nomenava al "Teniente Coronel Director, Jefes, Oficiales, Suboficiales y compañeros del Parque de Artillería" a l’hora de que "les tengan presentes en sus oraciones" -referit als vuit soldats morts "y asistan a alguno de los actos religiosos que en sufragio de sus almas se celebrarán". Potser algun d’ells fora parroquià del Santíssim Crist de la Providència de la Creu Coberta de València, donat que allí es va celebrar una missa funeral el dia 31 de gener. A Bunyol es celebrava el dia 1 de febrer, com ja deia el senyor rector a la carta. A la parròquia de San Marcelino de València es faria un novenari de misses des del dia 30 de gener a les vuit del matí i a Bunyol a partir del dia 2, a la mateixa hora.

Al recordatori no posava el funeral al poble de Gata per Jaume i si es va fer alguna missa posterior al soterrament. Per les fotos sí que vegem que van assistir altres rectors -algun d’ells seria el dit Don Salvador Domingo, i militars d’alta graduació.

Demà, dia 23, com fa 57 anys, assistirem al detall a la cerimonia de l’enterro de Jaume Costa Signes, que va suposar tot un "aconteixement" social i luctuós.  

A la composició fotogràfica, podeu vore el recordatori, la Verge de la Soledat que anava a la part posterior del recordatori, un fragment de la carta remesa pel rector de Bunyol a la família i -com avanç- una fotografia inèdita del soterrament a Gata de Jaume (que demà i en pròxims dies coneixerem amb detalls).

FONT: documents aportats per la família Font Costa.  Arquebisbat de València (dades rector).


0 comentarios