Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA, 4 D'AGOST: 81 ANYS DE LA RESTAURACIÓ DEL CRIST (1939) I 76 ANYS DE LA INAUGURACIÓ DE LA FONT DE LA PLAÇA (1944)

GATA, 4 D'AGOST: 81 ANYS DE LA RESTAURACIÓ DEL CRIST (1939) I 76 ANYS DE LA INAUGURACIÓ DE LA FONT DE LA PLAÇA (1944)

El calendari gater té amb el 4 d’agost dos anys importants, de cara a la devoció i tradició del poble, per una part, i de cara a l’arquitectura ornamental del poble de Gata, per una altra.

El 4 d’agost de 1939, fa hui 81 anys, va ser beneït el patró de Gata restaurat. La imatge del Santíssim Crist del Calvari després de passar la contienda civil espanyola, que també va afectar a Gata, va ser restaurada a València per l’escultor gater Jaime Mulet, que tenia allí el taller. El dia 4, en el marc de les festes patronals, va ser la bendició solemne de la imatge, el Crist a la Creu.

La història de Gata ho compta així: 1939: "El dia 4 d’agost es va procedir, a les afores de la població, la bendició solemne de la imatge del Santíssim Crist restaurat, que sols li mancava un peu, la capella i la Creu. Es van beneir també les andes de paperets de colors, a l’altura del “Molí”. Després es va fer l’entrada triomfal a la població. El relat oral comenta sobre aquesta entrada del Crist a Gata: “Fue colocado el Cristo en andas, adornadas con papeles de colores...”. L’escriptor sacerdot Sales diu que eren “andas de papeles con colores” i al referir-se al retorn a l’ermita, el dia 6 relata: “la venerada imagen del Crucificado fue colocada de nuevo en su ermita del Tossalet en medio del entusiasmo popular”.

La tradició oral i escrita coincideix també amb el relat que de viva veu vaig poder recollir de la centenària Teresa un testimoni de vida que resultat ser eixe retall precisament. Coincidències de la vida. La centenària Teresa Signes Diego (+    ), em va contar una crònica gatera impressionant. El mateix dia que la imatge del Santíssim Crist del Calvari entrava al poble, el seu marit Batiste arribava de la guerra llicenciat, després de passar-ho molt mal al front, a l’Ebre, a Madrid i, inclús, al Valle de los Caídos.

FONT DE LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA (1944)

Hui 4 d’agost de 2020 també fa 76 anys que va ser inaugurada la font pública de la Plaça de l’Església i amb tot el boat i honors de l’època. Tres quarts de segle i un any més i ahí segueix el monument ornamental. Fou construïda per l0rnamentista xabienc Vicente Bisquert, mestre picapedrer, el mateix que el dia de la Santa Creu (3 de maig) havia inaugurat la Creu que també es conserva al principi del carrer carretera de Xàbia

La font va ser inaugurada aquell 4 d’agost de 1944 "como hermoso preludio" de les festes patronals. Conten les cròniques de l’època que fou "una obra muty aplaudida por todo el pueblo de Gata que llenaba a rebosar la plaza." A l’acte de bendició, segueixen referenciant els diaris de l’època, assistiren el rector pàrroco N’Alejo Sendra; l’alcalde Pedro Pineda Crespo; el Cap de Falange, Bernardo Mulet; el Jutge municipal, En José Pedrós, i demés autoritats locals. Les senyoretes de la localitat Anita Diego, Rosa Mulet i Magdalena Pedrós, apadrinaren l’acte d’inauguració. Inclús, la banda de música dirigida per Antonio Pedrós, amenitzà l’acte.

Aquesta font era més gran, servia d’ornat a la plaça i també per a suministrar aigua en un temps. estava exenta de recolzament. El poble de Gata de Gorgos contava amb dues fonts públiques més, des de l’any següent 1945, la de la carrer Duquessa d’Almodóvar i la de la Plaça Sant Antoni.

Finalment, la font ha servit per a milers de fotografies. Quintades, grups, famílies, turistes, tots s'han fotografiat alguna vegada davant la font. Un element ornamental que perdura ja 76 anys en la història de Gata. 

FONT: Arxiu blog Cronista de Gata.

 



0 comentarios