Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

250 ANYS: ERMITA I CRIST

CLOENDA DEL 250 ANIVERSARI ERMITA-CRIST (1762-2012)

CLOENDA DEL 250 ANIVERSARI ERMITA-CRIST (1762-2012)

Ahir, després de la missa major solemne, el rector de la parròquia Don Francisco M. Murillo va fer la cloenda oficial del 250 aniversari de la construcció de l'ermita i de l'arribada del Crist a Gata. 1762 a 2012, 250 anys de fe i devoció d'un poble, Gata, al seu patró, al seu Santíssim Crist del Calvari.

Al llarg d'aquesta setmana faré un resum del 250 aniversari, així com algunes imatges curioses i per al record que ens ha deixat la novena i les festes del Crist 2012.

La imatge mostra la conjunció entre la imatge real i el cartell que al llarg de tots els actes, des de febrer a agost, ha estat a la torre del campanar.

250 aniversari: VÍDEO PER AL FESTIVAL 2012

250 aniversari: VÍDEO PER AL FESTIVAL 2012

Tinc que felicitar a la Comissió de Festes 2012 per la bona idea de començar el festival d’enguany amb un vídeo que és breu però molt ben fet, gràcies a la tasca de "Tiveus Produccions Audiovisuals"que va cuidar tots els detalls i es va basar amb documentació i fotos d’este blog per a traure una verdadera joia, que podem tindre a l’abast de tots els gaters. Tracta sobre la commemoració d'enguany, el 250 aniversari de la construcció de l'ermita i de l'arribada del Crist a Gata.

A la xarxa social del facebook de l’empresa audiovisual està ja pujat, però podeu punxar a l’enllaç següent i gaudir del mateix. El vídeo té una durada de 4 minuts i 6 segons. Tindreu gust de visionar-lo.

http://www.facebook.com/pages/Tiveus-produccions-audiovisuals/242436335784615.

( A la imatge capturada del vídeo, un dels moments del mateix )

FONT: Vídeo de Tiveus Produccions Audiovisuals fet per a la Comissió de Festes 2012.

AHIR, 9É I ÚLTIM DIA DE NOVENA: església

AHIR, 9É I ÚLTIM DIA DE NOVENA: església

A l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel va concloure ahir per la vesprada-nit la novena al Santíssim Crist del Calvari, en este any tan especial del 250 aniversari. Després d'haver recorregut sectors del poble, després d'acudir centenars de veïns dia a dia a la novena, l'últim dia l'església també presentava un ple important. Van concel·lebrar la missa Don Francisco, rector de la parròquia; Don Alberto, rector fill del poble; Don Juan, nou rector que va fer la Pastoral a Gata i que estima molt el poble, i Don José Tomás, que va estar de rector al poble tres anys. Ell va predicar i va parlar de la fe i el testimoni dels cristians, sempre tenint com a referent al Crist.

Al final de la missa, va ser l'hora dels agraïments: Ajuntaments, comissió especial, Junta del Crist, associacions, entitats, sectors del poble, veïnat en general, cor Tercer Món i Coral, i tants i tants que han fet possible aquest esdeveniment únic.

A la composició teniu alguns moments del final de la novena.

HUI, NOVÉ I ÚLTIM DIA DE NOVENA: Església Parroquial

Últim dia de novena i primer de les festes, oficialment, com ja us he dit en articles anteriors. La novena acaba hui amb la cel·lebració a les 20 hores, com cada dia, en l'interior de l'església. El Santíssim Crist ocupa ja el seu lloc privilegiat on passarà totes les festes patronals.

Hui, nové dia de novena predicarà DON JOSÉ TOMÁS SALA, actual rector de la parròquia de Cristo Rey i de Santa Anna, les dues parròquies de Gandia. També va estar de rector a la parròquia. Ell tanca la sèrie de predicacions de la novena.

AHIR, 8é DIA DE NOVENA: Trasllat Raval-Església ( i II )

AHIR, 8é DIA DE NOVENA: Trasllat Raval-Església ( i II )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

La Novena està tocant ja a la seua fi. Ahir, després de la missa al sector del Raval, a la Placeta de Sant Antoni, es va fer la processó de trasllat, la última. De la placeta va passar la imatge del patró pels carrers Roquetes, Hostal, Duquessa d’Almodóvar, Bassa, Padre Mulet i Doctor Gómez Ferrer, per acabar a la Plaça de l’Església. Al mateix atri del temple parroquial es va preparar una taula i allí ha passat tota la nit i la jornada de hui el Santíssim Crist del Calvari.

A la composició teniu l’última processó pels carrers de Gata, d’anit, així com l’estància a la Plaça dels veïns que acompanyaven al Crist.

AHIR, 8é DIA DE NOVENA: Plaça Sant Antoni, missa ( I )

AHIR, 8é DIA DE NOVENA: Plaça Sant Antoni, missa ( I )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Va fer una plogudeta...i les sombrilles i paraigües van eixir

La placeta estava plena de gent, com tots els llocs que ha visitat el patró

Va ser un començament d’acte una mica accidentat pels núvols que anaven deixant gototes de terra i va fer una plogudeta. Per a que hi haguera de tot. Molt bé i amb un símil el regidor de Cultura veí de la zona va dir que les gotetes eren les persones que s’en havien anat ja d’este món. Tot va quedar amb una anècdota més.

Va concel·lebrar la missa el senyor rector de la parròquia Don Francisco, com cada dia; Don Alberto Caselles, Don Juan José Monfort els dos fills del poble, i Don Vicente Marqués Pastor, que va estar a la parròquia vint anys. Precisament, amb les seues vivències va basar la homilia.

Després d’anar-se’n la pluja, la missa va continuar amb normalitat. La rondalla del Tercer Món va cantar. L’alcaldessa asidua a tota la novena també va estar present. Toni Porra, un dels veïns més importants de la zona pel seu carisma també va estar present.

Penúltim dia de novena i últim pels carrers de Gata, ja que hui ja serà la missa a l’església parroquial.

A la composició fotogràfica podeu vore alguns intants de la missa...passada un poquet per aigua.

HUI, 8É DIA DE NOVENA: Plaça Sant Antoni (Raval)

Arriba, hui dijous 26, la Novena al penúltim dia. La missa solemne serà a la Plaça de Sant Antoni. Predicarà D. Vicente Marqués Pastor, que va estar de rector a la parròquia i després va passar a Jesús Pobre. De la Placeta de Sant Antoni, la processó anirà pel carrer Roquetes, Hostal, Duquessa d'Almodòvar, carrer La Bassa, carrer Pare Mulet, carrer Doctor Gómez Ferrer i Plaça Església.

El Santíssim Crist del Calvari entrarà a la seua Casa del poble, a l'església parroquial per a vigilaar a tots els seus fills gaters i visitants al llarg de les festes fins el dia 6 d'agost, dilluns, dia en què tornarà a pujar cap a l'ermita en processó.

AHIR 7é DIA DE NOVENA: processó Aromes-Plaça Sant Antoni ( i II )

AHIR 7é DIA DE NOVENA: processó Aromes-Plaça Sant Antoni ( i II )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

La banda de música acompanya al patró, des del seu Casal a la Plaça Sant Antoni

Un nou element més a la novena. Si fins ara era una xirimita i un tabalet el que havia acompanyat els trasllats, des de la Font del Riu al carrer Trossets, ahir va agafar el relleu la banda de música, ja que té el Casal just al carrer on es va fer la missa solemne del seté dia de novena.

Els joves dels dos barris van portar les andes i tots els veïns, molts en la processó, van fer el trasllat pels carrers Trossets, Xaló, Bisserot i Plaça Sant Antoni.

I molt emotiva va resultar l’arribada per al cap de la casa on ha estat tota la nit i la jornada, Ca Toni Porra (Antonio Diego), qui ja molt mermat de salut amb molts anys i amb molt de carisma per a la gent del Raval, es va sentir un gran amfitrió. La placeta es va quedar menuda per acollir el Crist. Tots erls carrers estaven adornats amb cobertors, formant com a mantons, al pas del Crist.

A la composició fotogràfica, alguns detalls del trasllat en processó de les Aromes a la Plaça Sant Antoni.

AHIR 7É DIA DE NOVENA: carrer Aromes, missa ( I )

AHIR 7É DIA DE NOVENA: carrer Aromes, missa ( I )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

El carrer Aromes va ser l’escollit per al seté dia de novena. El carrer del Casal de la Música, un dels més vius de la zona de Trossets. Centenars de persones van assistir a la cel·lebració de la missa, que va estar concel·lebrada pel senyor rector Don Francisco, el rector fill de Gata, Don Alberto Caselles i el rector que estigué a l’altra visita pels carrers del crist l’any 200, Don José Ignacio Llópez. Ell va fer la predicació basant-se en la figura de l’apòstol Santiago, efemèride que es cel·lebrava ahir. Molts malats, moltes persones majors, molta joventut dels dos sectors i als cants la rondalla d’Amics del Tercer Món.

A la composició fotogràfica teniu alguns moments de la missa.

MIRADES URBANES: Els cobertors del Cristo

MIRADES URBANES: Els cobertors del Cristo

Si tinguerem que contar els cobertors que tenen bordada la imatge del Santíssim Crist del Calvari...de ben segur que tenim nombroses artistes al poble de Gata. En estos dies de la novena pels carrers de Gata s'està demostrant. Estan eixint decenes de cobertors d'aquest tipus, fets de punt de ganxo, el que dona un afegit de complicació i de finura al mateix temps. Les "Mirades Urbanes" miren cap als balcons en els dies de novena, al pas del Crist, a les processons de trasllat d'un lloc a l'altre del poble.

Aquesta composició, aquest muntatge és una més de les "Mirades Urbanes". Aquest cobertor el van vore al carrer Xaló.

HUI SETÉ DIA DE NOVENA: AROMES (Zona Trossets)

Arriba hui el seté dia de la Novena del Santíssim Crist del Calvari. Serà la missa al carrer Aromes. Predicarà D. José Ignacio Llópez Guasp, actual Clavari-Director del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens de Sant Vicent i professor de la Facultat de Teologia de València, que va estar de rector a la parròquia precisament a l'any 2000 quan es va fer l'altra novena pels carrers del poble. Del carrer Aromes, la imatge del Crist anirà en processó pel carrer Trossets, Xaló, Bisserot, carrer i Plaça Sant Antoni.

AHIR 6É DIA DE NOVENA: AVENIDA, la processó a Trossets ( i II )

AHIR 6É DIA DE NOVENA: AVENIDA, la processó a Trossets ( i II )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Després de la missa, ahir 6é dia de la novena, la comitiva d’acompanyament al Santíssim Crist del Calvari, va partir de l’encreuament Sant Miquel-Doctor Moratal cap a Trossets. Però la novetat d’ahir va ser que les dones del barri van portar la imatge per tot el carrer Doctor Moratal. Es va travessar la carretera i per la Plaça d’Espanya va entrar al carrer La Bassa. Pel carrer Xaló va anar a parar a casa Pepa i Jaume, al carrer Trossets, un lloc molt ben arreglat per a passar la vigília i tota la nit.

A la composició, les imatges de la processó.

AHIR 6É DIA DE NOVENA: Carrers Sant Miquel/Doctor Moratal ( I )

AHIR 6É DIA DE NOVENA: Carrers Sant Miquel/Doctor Moratal ( I )

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ PUNXANT ACÍ )

A la zona de l’Avenida, com dien, a l’altra part de la carretera, li va tocar ahir ser la depositària i el lloc del sisé dia de Novena al Santíssim Crist del Calvari. Els carrers Sant Miquel, on va estar a Casa Bernardo Espasa tota la nit, i Doctor Moratal van ser els protagonistes.

Els quatre cantons van servir per a la missa concel·lebrada pel rector de la parròquia Don Francisco, Don Juanjo Monfort, Don Vicente Font, en la seua última jornada completa a Gata abans de partir cap a Perú, i per Don Blas Sales Juan, qui va estar fa cinc anys d’administrador parroquial. Ell va fer l’homilia basant-se en els testimonis de Sant Pau. La gent del barri va preparar molt bé el lloc, un castellet de focs artificials, tires de colors, les lectures i les pregàries. Com cada dia, la rondalla d’Amics del Tercer Món, va cantar a la missa.

Cal dir que l’alcaldessa, veïna del barri, va tindre paraules d’agraïment a tots els participants i va ressenyar les jornades que estan vivint tots els veïns del poble. Igual va manifestar el rector Don Francisco, qui va acomiadar a Vicent Font i va agrair a Don Blas la seua homilia.

Ací teniu una composició fotogràfica d’alguns moments de l’eucaristia del sisé dia de novena.

HUI 6É DIA DE NOVENA: Carrers Doctor Moratal i Sant Miquel

Hui és el sisé dia de Novena i estes són les dades:

6é dia, Carrers Doctor Moratal i Carrer Sant Miquel. Predicarà D. Blas Sales Juan, rector de Sant Joan Apòstol i Evangelista de Massamagrell i de la Mare de Déu del Rosari del mateix poble. D. Blas va estar de rector-ecònom a la parròquia, abans de D. Santiago. Des d'allí el Crist partirà en processó pel carrer Doctor Gómez Ferrer creuarà, de nou, la carretera, Plaça Espanya, carrer La Bassa i carrer Xaló, carrer Trossets i entrarà al carrer Aromes.

AHIR 5É DIA DE NOVENA: PLAÇA NOVA-CARRER SANT MIQUEL: Processó ( i II )

AHIR 5É DIA DE NOVENA: PLAÇA NOVA-CARRER SANT MIQUEL: Processó ( i II )

La processó amb la imatge del Crist del Calvari, després de la missa a la Plaça Nova, va continuar pel carrer Constitució, després pel carrer Doctor Gómez Ferrer, va travessar la carretera i va enfilar el carrer Sant Miquel. A Casa Espasa, molt prop del Kiro’s i de la Penya Barcelonista, ha passat aquesta nit el patró de Gata. Moltes persones han fet oració, han participat amb la vigília, com els Júniors de Gata, entre altres. Les vigilies i les vetles estan també siguent un complet èxit de participació a la Novena pels carrers de Gata.

A la composició, amb fotos de Verónica Vives, teniu alguns dels moments del trasllat.

AHIR, 5É DIA DE NOVENA: PLAÇA NOVA ( I ): Missa

AHIR, 5É DIA DE NOVENA: PLAÇA NOVA ( I ): Missa

( PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ )

Predica Don Santiago Bohigues Fernández, l’anterior rector

El cinqué dia de Novena al Santíssim Crist del Calvari es va cel·lebrar ahir dilluns a la Plaça Nova. Centenars de persones, un dia més, van assistir a la missa, en aquesta ocasió concel·lebrada pel rector de la parròquia, Don Alberto, Don Vicente Font, Don Juan Sivera i Don Santiago Bohigues, que era el rector anterior. Ell va predicar la homilia corresponent. Al final, els assistents va aplaudir a Don Santiago i la seua tasca a Madrid, a la Conferència Episcopal.

A la composició teniu els moments més importants de la missa.

HUI 5É DIA DE NOVENA: PLAÇA NOVA

Hui serà el 5é dia. La Novena es para a la Plaça Nova. Predicarà Don Santiago Bohigues Fernández, que està al servei de la Conferència Episcopal Espanyola i com sabeu va ser l'últim rector abans de l'actual. De la Plaça s'anirà pel carrer Constitució, carrer Gómez Ferrer, es creuarà la carretera i entrarà al carrer Sant Miquel.

AHIR DIA 22, QUART DIA DE NOVENA: Processó Font Riu-Plaça Nova

AHIR DIA 22, QUART DIA DE NOVENA: Processó Font Riu-Plaça Nova

(PODEU FEER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ,PUNXANT ACÍ)

Després de la missa del quart dia de novena es va procedir al trasllat de la imatge del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des del barri de la Font del Riu al centre del poble, a la Plaça Nova.

La processó amb molts veïns del poble va anar pel carrer Teulada, carrer la Lluna que estava adornava amb una alfombra de plàstic, carrer Signes i Plaça Nova. Arribats tots es va disparar un castellet de focs artificials i es van cantar els goigs. La imatge del Crist va quedar guardada dins de Casa Rosa, huela del rector Don Vicent Font.

A la composició, algunes imatges de la processó. Fotos Vero Vives.

AHIR, DIA 22, QUART DIA NOVENA: FONT DEL RIU. Missa ( I )

AHIR, DIA 22, QUART DIA NOVENA: FONT DEL RIU. Missa ( I )

( PODEU FER MÉS LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Ahir dia 22, diumenge, es va cel·lebrar el quart dia de Novena al Santíssim Crist del Calvari. Va ser en el sector de la Font del Riu i en concret al carrer Calvari. Van concel·lebrar l’eucaristia el rector de la parròquia Don Francisco M. Murillo; el rector invitat a predicar l’homilia Don Ignacio González i els tres rectors fills del poble, Don Juan José Monfort, Don Juan Pons i Don Vicente Font. La missa va estar cantada per la rondalla d’Amics del Tercer Món.

Els veïns del barri de la Font del Riu van preparar amb molt de carinyo l’altar, el fons del mateix, el lloc, les lectures, pregaries i tot el que envoltava el dia de novena. Don Ignacio González Llopis, que estigué de vicari junt amb Don Manuel Frasés a Gata, des de l’any 1969 a 1972, va fer l’homilia, donant a conèixer el treball que ell fa al servici de "Un mundo mejor". Va tindre records per a Don Manuel, amb el qual formaven un duet molt bó i va dir que portava la seua casulla i estola, que li havia donat un any abans de morir.

Després de la missa es van cantar els goigs i el Crist va partir cap al sector del centre del poble, a la Plaça Nova.

A la composició fotogràfica teniu alguns dels moments de la missa a la Font del Riu.

HUI, DIUMENGE, QUART DIA DE NOVENA: Carrer Calvari

HUI, DIUMENGE, QUART DIA DE NOVENA: Carrer Calvari

Arriba hui la Novena del Crist del Calvari de Gata al quart dia. Hui diumenge 22 de juliol de 2012 es farà al carrer Calvari, dins d'unes hores. Predicarà Don Ignacio González Llopis, al servici del moviment "Un mundo mejor", que estigué de vicari als anys 70 a la parròquia tenint com a rector al finat Don Manuel Frasés. Després es farà el següent recorregut: Carrer Calvari, Carrer Teulada, Carrer Lluna, Carrer Signes i Plaça Nova.