Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és SANT MARTÍ DE PORRES i Santa Sílvia.

A l´església de Gata, junt a la imatge central de Sant Antoni del Porquet, hi ha des de fa uns anys una xicoteta imatge del sant que es festeja hui dia 3 de novembre. SANT MARTÍ DE PORRES. Era limeny de Perú. Vixqué entre els segles XVI i XVII. Fou canonitzat en 1962. Va ser religiós de l´Orde de Predicadors (els Dominics).Fill d´hidalg i mulata, va ser barber.
Martí va ajudar també a un excel·lent metge espanyol. Els que no li podien pagar els ajudava. Pel seu treball i sensibilitat cap a la religió tingué contacte amb els monjos del convent dominic de Rosario, on demanà ser admés com a donat per a passar després a germà. Era molt humil. Una vegada, Martí de Porres es va oferir a ser venut com a esclau per a remediar la crisis. Va morir el 3 de novembre de 1639.

També és hui SANTA SÍLVIA de Sicília. Naix i mor a aquesta ciutat italiana el segle VIIé. Era vídua. A Roma se li commemoración a la festa, per ser mare del papa Sant Gregori I el Magne, de la qual el mateix Pontífex deixà escrit que hi havia alcançat la cima de l´oració i la penitència, sent un gran exemple per als demés.

Pel que fa al refranyer n´hi ha més de novembre i d´aquests primers dies.
En pose dos:

PLUGES DE NOVEMBRE, OMPLIN ELS BARRALS I CUREN TOTS ELS MALS.
SOL PEL NOVEMBRE I ABRIL PLUJÓS, ESTIU CALORÓS

0 comentarios