Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI PRIMER DIA D'AGOST SERIA EL DIA DE LES QUINTADES (No-festes pel COVID-19)

HUI PRIMER DIA D'AGOST SERIA EL DIA DE LES QUINTADES (No-festes pel COVID-19)

Ara, quan són les 10 del matí, del dissabte 2 d’agost de 2020, si foren unes festes normals, estaríem escoltant les xarangues que acompanyarien a la quintà 2020, 2010 i 2000 (El Desgavell), potser. El COVID-19 i la pandémia sanitària ens ha deixat sense tot això. Els carrers estan tranquils i encara alguns membres de quintades s’ajuntaran. Són les NO-FESTES 2020.

Fem, al menys, un homenatge a totes les quintades començant per la que hauria d’haver "comandat" la jornada festera la 2020, nascuts l’any 2002, i també la menuda nascuts l’any 2010. I com no, ens ve a la memòria aquelles quintades que es van juntar.   

ELS CANVIS D’EDATS DE LES QUINTADES A GATA. MOTIUS: ABANS LA MILI, ARA EL COVID-19

Les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari de Gata de Gorgos tenen com a elements principals els festers i festeres dits i dites QUINTOS i QUINTES, joves que fan més que la resta del poble la seua festa, perquè és el seu any. Però a quin any i perquè eren quintos?. Sols tenim que mirar la paraula i ens traslladarà al servei militar obligatori. Quan el jove gater entrava en quintes, volia fer la festa i després marxar al servei militar.

Al principi, els QUINTOS, per allò de la mili i la societat masclista, no tenien parelles. A finals de la dècada dels anys 60 del segle XX, s’imposa la igualtat i ja fan festa les xiques junt amb els quintos, nomenant-se quintes. El festival i les regines de festes marquen eixes èpoques, sobre tot l’any 1970 amb la primera regina de festes i d’això fa 50 anys de festes i un de no-festes.

Però els xics s’en anaven al servei militar complits els 21 anys. Per tant, eren quintos als 20 anys. De sobte, avancen la incorporació a files i ja tenien que anar-se’n als 20 anys i passen a ser festers als 19 anys. Més tard va canviar. Anaven acurtant l’edat i passen a ser quintos als 18 anys. S’havia mantés aixina fins a hui. Finalment, el servei militar obligatori desapareix el 9 de març del 2001 després d’haver estat en vigor durant dos segles.

Com a exemple d’un canvi el tenim en la Quintà L’Alcantarillat (nascuts en 1967, any que es va fer el clavegueram als carrers de Gata, d’ahí el nom) i als quintos següents, els nascuts l’any 1968. Van ajuntar les dues quintades quan van ser quintos i quintes majors, resultant ser un total de 186 i fent tots i totes la festa l’any 1986. La causa, el servei militar.

Curiosament, eixa quintà la de 1967 la de l’Alcantarillat va ser, en 1977, la primera que va eixir com a quintà infantil.

Ara, amb 20 anys que portem del segle XXI, es dona un cas diferent i un motiu diferent. Els quintos i les quintes majors que els tocava ser festers el 2020 a causa de les no-festes pel COVID-19 passaran a fer la festa el 2021 i amb consequència amb 19 anys. El mateix passarà amb els quintets i quintetes menudes que seran festerets i festeretes als 11 anys. Un altre canvi fester provocat per la pandèmia i la crisi sanitària.

FONTS: Informació quintà L’Alcantarillat Santi Vives. Fotos: Arxiu programes de festes i Pepe Mengual (calendari quintà 2020) 

0 comentarios