Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

NOVA SÈRIE AL BLOG: DIARI GATER DE 30 ANYS, 1987-2016 (*VI aniversari)

NOVA SÈRIE AL BLOG: DIARI GATER DE 30 ANYS, 1987-2016 (*VI aniversari)

Comence una nova sèrie, que refundix l’anterior titolada "Diari de Gata: 1987-2011", que vaig publicar al blog, del 2 de setembre de 2011 fins el 6 de juny de 2014 intermitentment.

Cal ara ser constants, començar i acabar el diari de les notícies de Gata al llarg de 30 anys d’història que han canviat el poble, que han passat generacions i que han donat informació constant.

La nova sèrie refundida és el diari gater que jo he anat vivint al llarg de 30 anys de publicacions als distints diaris fins el 2010, primer, i els sis anys del blog, després. Información, El Poble i Comarca (hui desapareguts els dos), Canfali Marina Alta i finalment Las Provincias. Comence hui coincidint amb el sisé aniversari del blog.

Al llarg dels primers 24 anys vaig anar guardant tots els meus articles en paper en llibretes quadriculades, que ara servixen de record, amb fotografies-testimoni d’aquells events. Són testimoni de la història més recent de Gata. Hi haurà articles més llargs i més curts. Com ja vaig fer en aquell "Diari..." primer, si en els articles faig referència a dates anteriors de Gata o personatges aquests aniran amb un asterisc al costat i apareixeran després per separat. Seran extractes dels articles. Els titulars estaran sempre traduïts al valencià i no sempre tindran fotos. Les notícies aniran contades.

Espere poder anar contant-vos el devindre dels anys, el canvi de segles i decenis. 

A la primera llibreta i primera fulla, les quatre notícies eren de Gata, donat que prompte vaig ampliar fent informacions de tota la Marina Alta. El primer dia de publicació a un mig de comunicació escrit va ser el 6 de gener de 1987, dia de la festa dels Reis.

Com és lògic tres de les quatre notícies anaven de les festes i dos en concret dels Reis. L’altra era de l’11 de gener:

1987, 6 de gener:

1.- AUTO DELS REIS MAGS A GATA DE GORGOS (Información d’Alacant).

Més de 100 persones. Escrit per Antonio Salvá Roselló (1)*. ja conta amb 30 anys d’antigüitat. -allí posava textualment: "según informa nuestro corresponsal Miguel Vives"-.

2.- PRIMER CONCURS DE BELENS (Información d’Alacant i a Las Provincias)

Dins la I exposició de belens i diorames. Homenatge a Pepe el Sastre (2)*. Grup "Amics del Betlem". Un total de 27 trofeus. Premi especial d’escolars al Pavelló B del C.P. Santíssim Crist. D’aparadors el primer premi per a un decorat amb pedres grosses del riu.

1987, 11 de gener:

3.- GATA DE GORGOS. L’ARTESANIA DEL VÍMET (mimbre), PER A IMATGE DE LA POBLACIÓ (Informació d’Alacant).

L’Ajuntament editava un total de 10.000 pegatines i 1.000 cartells. Anagrama: "Gata: artesanía del mimbre".

* 1.- ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ: Mestre hui jubilat, va ser també director del col·legi "Santíssim Crist" de Gata. Predecesor en el càrrec de Cronista de Gata del que vos escriu. Autor del primer dit Auto de los Reyes Magos i després traduit al valencià i dit Misteri dels Reis. També autor de la lletra del Himne a Gata (que té música de Leopoldo Estrems). Autor dels llibres "Crónicas de amor y muerte" i "Con el alma entre roderas".

*2.- JOSÉ SOLER MONFORT més conegut com PEPE EL SASTRE era un humil treballador que en les seues hores d’esbarjo feia figuretes de fang i verdaderes obres d’art amb madera. Feia un betlem grandíssim a sa casa i totes les cases i figueretes fet per ell. Va morir en 1977 als 64 anys.

A la fotografia, una d’aquelles pegatines turístiques de 1987, fa ara 30 anys.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.

0 comentarios