Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DES DE GATA, CURIOSITATS D'UN DIVENDRES SANT: calendari, gastronomia, refranyer...

DES DE GATA, CURIOSITATS D'UN DIVENDRES SANT: calendari, gastronomia, refranyer...

Sabeu o sabieu que hui és 25 de març i estem a nou mesos del Nadal. Sabeu o sabieu que hui és l’Encarnació de Déu a la vegada que el calendari capritxós marca que hui és quan mor i soterren a Jesús, Divendres Sant. Un Divendres Sant matiner com pocs n’hi ha. Però sabeu que Setmana Santa sempre porta una lluna plena i ara la tenim en les nits dels dies sants. Si mirem el calendari de 2016, observem que l’equinoccio de primavera ja ha començat el dia 20 de maç i la primera lluna plena l’hem tinguda el dia 23. 

Deixant a banda, les curiositats astronòmiques, cal fixar-se en que Divendres Sant per als que guarden els costums religiosos, és jornada de Dejú i Abstinència. Però com els dies segueixen sense descans, els forns de Gata comencen a preparar les Mones de Pasqua, les vénen, són per a Diumenge de Pasqua. És la premura del temps.

Finalment, ens fixem en el refranyer popular o les dites populars que ens recorda el divendres sant. DIVENDRES SANT, A COLLIR FRÍGOLA AL CAMP. Un refrany que queda en desús ja que ja és planta protegida. SI ÉS SEC DIVENDRES SANT, ÉS SEC TOT L’ANY. FAS CARA DE DIVENDRES SANT (referint-se a mala cala, disgustat).

També en les pràctiques curatòries de sanació popular, com trencar l’enfit o la recalcà, les oracions es transmetien Dijous o Divendres Sant.

FONT: Mones de Pasqua al forn, foto Forn Vives.

0 comentarios