Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA ÉS UNA REALITAT, EL FULLET DE TOPONIMIA DE GATA (amb recull i text de Joan Giner Monfort)

JA ÉS UNA REALITAT, EL FULLET DE TOPONIMIA DE GATA (amb recull i text de Joan Giner Monfort)

 

L’Ajuntament de Gata ha publicat aquell estudi de fa huit anys en paper i en versió digital (punxeu ací per a obrir-la)
El seu autor-coordinador és JOAN GINER MONFORT
Ja és una realitat i així ho constatava en un article del seu blog, el gater investigador JOAN GINER MONFORT. A "De les Creus al Montgó" ha publicat "Fullet de Toponimia  dels Pobles Valencians de Gata".
Vos pose textualment el que diu Joan Giner:
"Ara fa huit anys i una setmana vaig lliurar quatre plànols enormes, plens d’anotacions, als tècnics de toponímia de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquells paperots plegats tenien una destinació clara: darrere d’ells hi havia tres piles prou altes de plànols en el mateix format que els meus però que representaven unes altres zones del País Valencià. Els meus van anar dalt de tot: ara sé que aquells tres muntons de patracols contenien huit anys llargs de faena.

Havia rebut l’encàrrec d’Aigües Vives, tècnica d’aquella secció, uns quants mesos abans: havia de buscar persones que conegueren bé el terme municipal per situar amb precisió cada topònim gater sobre mapes topogràfics.

Els savis en aquests casos són normalment persones sense estudis, però amb uns coneixements vastos i admirables que són poc valorats per ells mateixos i pels que els envolten. Algun dia comprendrem que aquesta saviesa és tan valuosa com la que acredita un títol universitari. Ells coneixen pam a pam el terme, saben el nom de cada racó, de cada planta i de cada animal, coneixen les propietats de les primeres i els hàbits dels segons, on creixen aquelles i com són, amb detall, aquests. Llauradors, caçadors, guardes rurals i altres enciclopèdies de carn i os que tenen les testes pelades o poblades de cabells blancs. 

En aquell cas, em van acompanyar Sebastià Monfort Signes i Jaime Caselles, llauradors i caçadors, Domingo Giner, podador, Vicente Pedrós, caçador, Pepe Salvà Pedrós, llaurador  i Andreuet, el Guarda, guarda rural. Entre tots sumaven, en aquell moment, 440 anys. Van ser uns quants dies d’anar per caminals amb el cotxe dels pares, parant a cada dos pams i intentant situar llomes, alters, barrancs, corrals i camins i, en general, tot pam de terra que tinguera un nom, entre les línies de nivell d’aquells mapes gegants. A peu, em va acompanyar el malaguanyat Mico, Francisco Javier Mulet. Amb ell vaig recórrer les zones que no es podien guaitar des del cotxe (Planterets i part de la Solana). No hi havia camí ni senda que valguera: entre argelaga i argelaga sempre cabia una cama. I si no, fent un poc de pressió, et feies lloc mentre senties les carícies punxoses del matoll.

 

Ara els gaters tindran uns fullets (millorables, segur) on queda fixada la major part de la toponímia local. Hi falten topònims: no cabien tots en tan poc espai i se’n van haver d’eliminar. Potser en el futur es podrà completar. El que he volgut ací, però, és reconéixer que aquelles persones que em van acompanyar durant un grapat d’hores també són, en bona mesura, autors del treball. Des d’ací, el meu reconeixement. I el record agraït a aquells que ja no estan amb nosaltres."

Què podeu trobar al fullet?.

Són 9 pàgines. A la portada, la típica presentació com els altres pobles ja fets i amb la llegenda corresponent. A la segona tots els crèdits, on posa Recull i text, Joan Giner Monfort. Entre la tercera i quarta pàgina, un resum històric de Gata de Gorgos. De la cinquena a la setena fulla es relacionen els "Elements físics i altres llocs d’interés" així com "Presència humana". Tots els topònims dels elements físics i altres llocs estan representants en un mapa o plànol a la fulla vuitena; els de la presència humana a la novena fulla.

Un treball molt complet i documentat que servirà per a nosaltres i per a futures generacions, per a coneixement del poble i el terme. Un pas més d’obrir el poble a la història i a l’actualitat, a la vegada. Ara cal presentar-lo, donar-lo a conéixer i fer bon ús d’ell.

FONT: Portada del treball i documentació de Joan Giner Monfort. Blog: "De les Creus al Montgó".

0 comentarios