Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( i III )

Acaba ací la sèrie de tres articles, basats amb tota la informació que conté l´ARXIU PARROQUIAL, el qual ha estat arreglat i catalogat recentment des del 2005 i existeix un llibre dels Arxius...del qual sóc coautor i que algun dia els parlaré més detalladament.

...Cal destacar també al rector N´Alejo Sendra Tarrazó (1930-1950). Arxiprest. Natural de Villalonga (Valencia). Permaneix en Gata durant 20 anys, des del 15 de juny de 1930 fins el 24 de juliol de 1950. Fou nomenat rector-arxiprest de Dénia el 29 de novembre de 1948 i va tindre la seua residència allí. Durant la seua estància a Gata, va beneir el cementiri municipal (1932). Va viure molt de prop els aconteixements de la guerra civil espanyola i la restauració de la imatge del Crist del Calvari. Va beneir les noves andes del patró, de paperets de colors primer en 1939 i ja bones, les andes i el “templete” dorats (1947), que pagaren per suscripció popular els veïns i que el seu import pujà a 26.000 pessetes. Amb data 13 d´agost de 1950 fou nomenat rector de Santa Creu de València. Fou nomenant “Párroco Consultor “ad decennium” el dia 16 de febrer de 1962. En data 1 de juliol de 1969 cessa com a rector de la Santa Creu de València i passa a la situació temporal IV (sacerdots retirats o malalts). Va morir en la seua població natal, Villalonga, el dia 28 de juny de 1975.

En juliol de 1974, s´inaugura a l´ermita una nova gran reforma del santuari del Crist del Calvari.

            Dels 48 sacerdots que ha tingut la parròquia des de 1578, quatre anys més tard de ser erigida parròquia, els rectors que menys temps han regentat la parròquia han estat Frai Jaime Espasa (10), amb mes i mig, i Frai Luis Mata (23), amb el mateix temps. Hi ha hagut un total de 13 sacerdots que no han arribat a estar en la parròquia un any. El sacerdot que més temps ha estat de rector a la parròquia de Gata ha estat Don Tomás Borrell (13), amb 50 anys en el càrrec. Sols hi ha hagut un rector fill de Gata, En Vicente Pedrós Ferrer (33). Quatre rectors van morir regint els destins parroquiales: En Tomás Borrell (13), En Matías López (20), En Francisco Martínez Beneito (32I y N´Antonio Gómez Vicedo (36).

            La revisió dels Llibres sagramentals ha permés descobrir, un nou rector fill de Gata, el qual no estava a la història recopilada per Vicente Llopis Bertomeu. Es tracta de Damián Mulet y Mulet (1840-1896), fill de Damián Mulet i de Josefa Mulet. Presbíter. Natural de Gata. Era Vicari de la Seu de Gandia, quan va morir estiguent accidentalment a Gata, el dia 5 de maig de 1896, als 56 anys d´edat. La seua partida de defunció està registrada al Quinque Libri, Llibre 13, Pàgina 50 de defuncions. És la defunció número 42 de l´any 1896.

Pel que fa a l´arxiu parroquial, propiament dit, el document més antic que conserva l´arxiu parroquial está documentat el 11 de febrer de 1580. La copia literal es va fer per el rector Joaquín Alfonso Bosch, que aleshores regentava la parroquia, el 21-9-1928. Es tracta de la Visita pastoral que es fa des de la Vila de Xàbea a Gata. Bosch diu: “por tratarse de la primera hoja del libro más antiguo que se conserva en el archivo parroquial de esta población y dado el lastimoso estado en que ella se encuentra (casi ilegible y muy destrozada) me decido a copiarla lo mejor posible, uniendo la copia a la hoja original, que no desaparece del libro”.

També s´ha conservat a través dels documents de l´arxiu, la transcripció literal de la partida de bateig del bisbe de Canàries i Cadis, Joan Baptiste Servera i Signes, que es fa en juliol de 1707.

La documentació d´Índexs dels Llibres Sagramentals comença en 1852.   

L´arxiu conserva un Quinque Libri que comença en 1892 i d´aquesta data comença el cens de bateigs, matrimonis i defuncions. No es conserven les confirmacions ni les comunions. Els llibres de bateigs es reprenen en 1901. Els de Confirmacions daten de 1864 i els de matrimonis en 1900. Els de defuncions en 1919.

Fel que fa a la conservació de l´Arxiu Parroquial, a més del document ja esmentat de 1580 es conserven altres visites pastorals com la de finals del segle XIX (1895).

Es feia des de 1930 un Llibre d´Actes, reflexe de les coses més importants de la parroquia. El rector N´Alejo Sendra Tarrazó tenia molta cura en ordenar tota la documentació que ens ha permés arribar fins als nostres dies.

FONT: Arxiu Parroquial. Llibres i texts.

 

 

1 comentario

Ximo Borrell -

No oblideu a D.Vicente Borrell Català, natural de Gata, fill, net, besnet etc de gaters. Martiritzat a la Garganta de Gata durant la guera.Benitachell, Orxeta, Cañada, Casas Ibáñez i finalment Jesu Pobre varen ser parroquies regentades.